Kiss Music News

Shervin Hajipour, artistul iranian care riscă închisoarea pentru un cântec devenit viral, a primit un Grammy

Situația din Iran, unde oamenii luptă pentru propria libertate, merită atenția noastră.

În cadrul premiilor Grammy 2023, artistul iranian Shervin Hajipour, devenit viral odată cu lansarea piesei „Baraye”, a fost recompensat cu un premiu special. 

Deși riscă închisoarea pentru versurile sale pline de adevăr despre țara din care face parte, Shervin a generat o adevărată schimbare socială cu melodia lui. Grammy-ul i-a fost oferit de Jill Biden, soția președintelui Joe Biden, iar tânărul a apărut online și a mulțumit printre lacrimi pentru această validare.

Cântecul său listează motivele pentru care tinerii din Iran au ieșit în stradă - de la lipsa libertății femeilor, la faptul că nu pot avea câini ca animale de companie sau „frica pe care o simt atunci când se sărută.” 


„Baraye” aduce un omagiu și lui Masha Amini, tânăra de 25 de ani care a fost arestată pentru că nu și-a pus hijab-ul bine, și care a murit în urma violențelor la care a fost supusă; melodia se încheie cu sloganul: „pentru femei, viață, libertate.”

Shervin Hajipour și-a lansat piesa pe Instagram și instant a devenit virală - tânărul a fost arestat și ținut în închisoare timp de câteva zile pentru asta, dar apoi eliberat pe cauțiune în octombrie. Din păcate, bărbatul de 25 de ani este acuzat de „propagandă împotriva regimului” și „instigare la violență” și poate primi o pedeapsă de până la șase ani în închisoare; plus de asta, el nu are voie să părăsească țara.

Înainte de a oferi premiul, Biden a vorbit despre cum o melodie „poate uni, inspira și, în cele din urmă, schimba lumea.” „Această melodie a devenit imnul protestelor Mahsa Amini, un apel poetic și puternic pentru libertate și drepturile femeilor. Shervin a fost arestat, dar cântecul ăsta continuă să aibă ecou în toată lumea prin tema lui puternică - femei, viață, libertate.”


Nu a existat o reacție imediată din partea oficialilor din Iran cu privire la câștigul lui Hajipour; el este unul din cei peste 19.600 de oameni care au fost arestați în timpul protestelor, potrivit Activiștilor pentru Drepturile Omului din Iran; cel puțin 527 de persoane au fost omorâte de autorități în timpul demonstrațiilor.

Vrei să fim prieteni?

Abonează-te și rămâi conectat cu cele mai hot subiecte din muzică și entertainment.