Kiss Time Out

Exclusiv KISS FM: Am stat de vorbă cu actorul Freddie Highmore despre noul sezon din „The Good Doctor”: „Datorită lui Shaun am devenit mai puțin cinic”

Fanii serialului „The Good Doctor” au acum un motiv de bucurie - sezonul 6 al seriei va fi disponibil pe AXN din 9 martie și va fi difuzat în fiecare joi, la ora 21:00.

„Doctorul cel bun” a avut premiera în 2017 și spune povestea unui doctor tânăr, Shaun Murphy (interpretat de Freddie Highmore), care suferă de autism. Shaun este un chirurg excepțional, a cărui viață se schimbă pe deplin, atunci când primește un job în cadrul unui spital de renume din California. Show-ul urmărește toate provocările profesionale și personale pe care Murphy le primește de la viață, în timp ce introduce privitorii în lumea lui captivantă. 

În martie 2022, show-ul a fost reînnoit pentru al șaselea sezon, motiv pentru care am stat de vorbă cu Freddie Highmore despre rolul său, lecțiile învățate, dar și poveștile și cazurile personajelor care ajung să ne emoționeze atât de tare.

Pe parcursul primelor cinci sezoane, telespectatorii au putut urmări modul în care Shaun a evoluat și s-a transformat, atât pe plan profesional, dar mai ales la nivel personal. Mai mult, relația dintre Shaun și Lea pare că se află în sfârșit într-un echilibru, după nenumăratele încercări la care a fost supusă și cei doi reușesc să se căsătorească, avându-i alături pe cei dragi.

Însă, în debutul sezonului șase, totul se schimbă brusc când un atac violent asupra unora dintre medicii de la spitalul St. Bonaventure întrerupe brusc petrecerea de nuntă. Shaun se vede nevoit să se confrunte cu emoții puternice atunci când viața unor prieteni și colegi apropiați este pusă în pericol. Această traumă îl va afecta în mai multe moduri decât ne-am aștepta, iar repercusiunile le vom putea descoperi pe parcursul episoadelor.

Totodată, noul sezon îl găsește pe Shaun într-o nouă postură, cea de medic chirurg, cu drepturi depline, dar și noi responsabilități. Toate acestea vor avea un impact asupra vieții de cuplu recent căsătorit, iar Doctorul cel bun și Lea vor trebui să învețe să navigheze împreună acest nou capitol. Schimbările nu ocolesc nici spitalul și nici medicii sau asistentele, care vor avea de gestionat provocări la nivel interpersonal, dar și emoțional.

„Datorită lui Shaun am devenit mai puțin cinic”

Cum a fost pentru tine, din punct de vedere emoțional, să filmezi episodul cu numărul 100?

E un moment important, nu? În unele moduri, se simte ca orice alt episod filmat. Pur și simplu mergi de la episod la episod și speri ca fiecare dintre ele să fie pe cât de bun posibil, în loc să zici doar că episodul cu numărul 100 a fost cel mai bun dintre toate. Însă, în mod cert este unul special. 

Este cu adevărat un moment important și cred că este minunat să celebrăm lucrurile astea. Mai mult, e amuzant, deoarece ne-a luat pe toți prin surprindere faptul că am ajuns să filmăm numărul ăsta de episoade. Nu a fost niciodată un scop, adică nu ne-am propus niciodată să ajungem la 100 de episoade pentru a ne simți împliniți, dar în mod cert a fost special să celebrăm asta cu toată echipa de producție și filmare. 

Fiecare episod oferă o lecție despre prietenie, iubire, familie. Ce ai învățat de-a lungul acestui serial?

Sper sincer că am devenit mai puțin cinic datorită lui Shaun. Cred că Shaun este optimist și plin de speranță, iar noi, britanicii, putem fi deseori destul de cinici. Cred că e ușor să fim așa, mai ales când dăm drumul la știri și vedem tot ceea ce se întâmplă în lume, e ușor de înțeles, dar în același timp a fost minunat să interpretez un personaj care vede mereu binele din oameni și care mereu crede că oamenii sunt buni la bază. Sper că parte din lucrurile astea s-au prins și de mine.


Sezonul 6 aduce provocări noi pentru Lea și Shaun

De-a lungul seriei l-am observat pe Shaun Murphy cum atinge diferite obiective din viața lui. Ce urmează, care sunt următoarele lui provocări?

Shaun este căsătorit acum și cred că acele mari întrebări cu privire la căsnicia lui cu Lea nu dispar, ci doar devin mai importante și urgente. Cred că amândoi își doresc o familie. Am văzut dorința asta în trecut și am aflat cum prima sarcină s-a terminat în mod tragic. Așa că în acest nou sezon vor fi nevoiți să ia o decizie dacă vor să încerce din nou să devină părinți și dacă pot face asta din punct de vedere medical. Evident, asta va fi o temă importantă pentru ei, cu care trebuie să se confrunte sezonul ăsta.

Cum este atmosfera de la filmări?

Mă distrez foarte tare alături de echipă. Da, există și teme și momente serioase, care au un impact emoțional puternic asupra noastră și toți simțim asta. Primul episod din nou sezon, care se întâmplă imediat după noaptea nunții (care ajunge să fie una traumatică), prezintă un eveniment care va avea consecințe masive asupra unuia dintre personajele principale din show. Așa că genul ăsta de tragedii în mod cert impactează pe toată lumea, însă, în cele din urmă, noi spunem că seria este una plină de speranță și optimism, iar asta înseamnă că de cele mai multe ori avem o dispoziție foarte bună la filmări.


„N-aș risca să dau iar cu zarurile și să văd unde mă poartă viața”

Dacă ar fi să privești în urmă, ce i-ai spune lui Freddie în prima zi de filmări, la primul sezon? Îți amintești emoțiile de atunci?

I-aș spune că totul va fi bine. E ciudat de explicat, dar modul în care am abordat mereu acest show, cât și fiecare scenă din el, a fost bazat pe ideea că vreau să fac totul pe cât de bine posibil; iar asta este și intenția echipei. În parte parte suntem centrați pe prezent, mai mult decât pe toate obiectivele astea, care ajung să fie pline de însemnătate în cele din urmă, atunci când se adună unele peste altele. Dar asta mi-aș spune în prima zi de filmări, să merg înainte.

Cred că succesul serialului este dat și de atitudinea asta, care nu este doar a mea, ci și a întregii echipe - de a oferi cel mai bun show de care suntem capabili. Cred că suntem foarte norocoși pentru că avem posibilitatea de a spune aceste povești și dacă ar fi să mă întorc în urmă, nu aș schimba nimic. N-aș risca să dau iar cu zarurile și să văd unde mă poartă viața, mă simt deja foarte norocos.

Modul în care interpretezi acest personaj este foarte iubit de fani, mai ales de cei care suferă de autism. Ce înseamnă pentru tine toate laudele astea, dar mai ales faptul că ai reușit să oferi speranță unora dintre ei?

Dorința noastră a fost întotdeauna ca „The Good Doctor” să fie mai mult decât un show TV. Faptul că reprezentăm autismul pe ecrane a fost cea mai mare responsabilitate pentru noi, motiv pentru care ne-am dorit să facem asta în cel mai autentic, cald și plin de însemnătate mod posibil. Plus de asta, nu ne-am dorit să cădem în portretizări stereotipice, ci să spunem povestea și drumul individual al lui Shaun.

Am fost conștienți de faptul că Shaun n-ar putea reprezenta pe toată lumea de pe spectru, așa că tot ce-am vrut a fost să-i facem parcursul cât mai real, și odată cu asta să avem speranță că unii oameni vor înțelege mai bine autismul datorită lui. Însă a fost o onoare să-l joc pe Shaun și sper ca într-un anumit mod să fi schimbat percepția oamenilor despre tulburarea asta și cred că datorită acestui lucru mă simt extrem de mândru. 


„Spunem povești nuanțate despre autism”

Ți se întâmplă să vină oamenii la tine să-ți ceară ajutor medical?

Nu, nu am avut parte de astfel de interacțiuni sau poate oamenii nu-l consideră pe Shaun un doctor capabil (râde). Dar poate într-o zi se va întâmpla și asta, dar în mod cert n-aș avea nicio capacitate medicală sau abilitate de a-i ajuta pe oameni în sensul ăsta, așa că cel mai bine este să nu vină la mine pentru astfel de sfaturi.

Pe tine te-a afectat în vreun mod faptul că joci un doctor care suferă de autism?

În afară de tot ceea ce am discutat până acum, cred că este o experiență. Dacă mă uit în spate, îmi dau seama cât de mult contează acest rol în viața mea. Faptul că fac acest show cu 20 de episoade în fiecare an reprezintă fix timpul care să-mi dea de înțeles că sunt devodat unui lucru, iar treaba asta mă împlinește foarte mult și o consider extrem de specială.

În realitate, mulți dintre noi urâm spitalele și reprezintă ultimul loc unde ne-ar plăcea să fim. Însă, de ce crezi că oamenilor le plac atât de mult seriile medicale?

Există și lucruri bune. Există și spitale bune și motive bune pentru care să fii într-un spital. Însă, în general, sunt de acord cu tine. În ceea ce mă privește, eu mereu am văzut show-ul din perspectiva lui Shaun și atunci nu este neapărat despre medicină; scopul nu este dacă Shaun va rezolva cazurile în fiecare săptămână. Spunem povești nuanțate despre autism și dacă privim în spate, putem să vedem toate modurile în care personajul central s-a schimbat, s-a transformat și s-a maturizat. Și cred că aveam această platformă care ne permite să spunem toate aceste povești, în loc să tragem niște concluzii despre cum este autismul.


„Show-ul mi-a oferit posibilitatea să regizez, să scriu, cât și să ofer opinii în toate stadiile de filmare”

Începutul noului sezon va fi traumatic pentru toate personajele. Poți să explici cum se va întâmpla asta?

Povestea lui Dr. Lim va fi incredibil de intensă și nu se va rezolva rapid, iar pe de altă parte vom vedea un Shaun mult mai responsabil în acest nou sezon. Vom avea și doi noi rezidenți, jucați de doi actori incredibili și cred că va fi interesant să-l vedem pe Shaun în rolul de mentor și cu propriul său birou.

El a avut mulți mentori de-a lungul vremii, iar acum a venit rândul lui să facă asta, deși nu-i vine natural să comunice. Treaba asta va fi o provocare, însă una foarte inedită. Cred că am ajuns într-un punct în serial unde-l vedem pe Shaun mai stăpân pe situații, dar asta înseamnă și că erorile pe care le-a făcut sau pe care le va face vor avea consecințe mai importante și vom afla despre ele destul de rapid.

Ai vreun rol în scenariu?

Da. Am apucat să scriu un episod la începutul sezonului doi, unde am fost destul de implicat în poveste, așa că la acea vreme mi-am petrecut mult timp în camera scenariștilor, de-a lungul pauzelor. Însă acum pauzele au devenit mai scurte, deoarece încercăm să recuperăm timpul pe care l-am pierdut în timpul pandemiei și să revenim la programul normal de filmări. Însă, da, iubesc să fac parte din întreg acest proces, iar show-ul mi-a oferit posibilitatea să regizez, să scriu, cât și să ofer opinii în toate stadiile de filmare, de la preproducție la producție și editare. Sunt foarte recunoscător creatorilor seriei, David Shore și Liz Friedman, pentru că mi-au oferit oportunitatea de a face parte din acest proces.


Vrei să fim prieteni?

Abonează-te și rămâi conectat cu cele mai hot subiecte din muzică și entertainment.