Kiss Bits

Casnicele care dau mai departe mesajele extremei drepte pe TikTok

Ideologia tradițională nu se rezumă doar la clipurile cu neveste casnice din anii 1950. Are și conexiuni sinistre cu extremismul de dreapta, spun experții.

A VĂZUT „O MULȚIME DE INTERSECTĂRII” ÎNTRE MIȘCAREA INCEL ȘI CEA TRAD. COLAJ: CATHRYN VIRGINIA | FOTO: GETTY IMAGES ȘI ESTEE WILLIAMS

Estee Williams a crescut într-o familie fragmentată și a realizat rapid că nu vrea să repete greșelile părinților săi. 

„Nu am crescut în mod tradițional”, spune ea. „Și cred că asta joacă un rol important în decizia mea de a mă îndrepta către stilul ăsta de viață. Am crescut într-un mediu foarte haotic, iar părinții mei au divorțat când eram mai mică”.

Williams și-a văzut mama cum lucra toată ziua, apoi venea acasă, unde gătea și făcea curat pentru familia sa. „Pur și simplu am știut că nu vreau să fiu aceasta nevastă sau mamă care se duce la muncă full time, vine acasă și mai are de făcut și mâncare și curățenie”, spune ea. „Am admirat diferite familii din jurul meu care aveau o mamă mai tradițională acasă care făcea chestiile astea.”

Așa că și-a obținut diploma de licență și a adoptat stilul de femeie casnică la cheremul soțului său electrician. În același timp, a decis să-și documenteze viața pe TikTok, îmbrăcată în rochii în carouri și cu o coafură bob similară cu a lui Marilyn Monroe. 

Femeia în vârstă de 24 de ani are peste 85 de mii de urmăritori pe aplicație, iar o mare parte dintre ei par că o urmăresc din ură. Și ca orice altă senzație din media mainstream, Williams a depășit TikTok-ul: A devenit fața aplicației pentru cei de pe Twitter care nu petrec deloc timp pe TikTok, din cauza oamenilor care îi repostează clipurile pe Twitter împreună cu comentarii caustice despre ce spune asta despre starea lumii.

Williams a postat pentru prima oară conținut tradwife pe TikTok în iulie 2022, iar de atunci oferă oamenilor un insight în viața ei de zi cu zi - adesea cu critici semnificative de la cei care atrag atenția că dă timpul înapoi cu șapte decenii pentru drepturile femeilor. Ea însăși recunoaște că romantizează estetica anilor 1950, dar spune că „există și lucruri pozitive și negative despre ideea femeii casnice din anii 50”. Spune că recunoaște că unele persoane ar putea identifica probleme în modul cum erau tratate femeile pe atunci. 

„Cred că e o reacție exacerbată la problemele pe care le văd mulți tineri în cultura noastră”, spune Jordan B. Cooper, un pastor luteran și profesor adjunct de teologie sistematică la Cornell University, care a postat un clip pe YouTube în care subliniază cinci probleme pe care le are cu mișcarea trad. Jumătate dintre cei care se uită la clipuri cu hashtagul #tradwife pe TikTok au vârste cuprinse între 18 și 24 de ani, potrivit statisticilor interne ale aplicației - iar clipurile #tradwife au fost vizualizate de două milioane de ori la nivel global în ultima săptămână.

Nu toate persoanele care se uită la ele vor vrea neapărat să adopte stilul zilelor de demult: unii se uită cel mai probabil la conținutul tradwife ca parte dintr-un fetiș, în timp ce alții subliniază conotațiile sexuale ale unei figuri materne care te alină prin intermediul unui ecran de smartphone. 

Dar mișcarea tradwife este doar o parte din schimbarea mai amplă de întoarcere la o perioadă anterioară. Clipurile notate cu #trad au fost vizualizate de șase milioane de ori în ultima săptămână, cu mai mult de o mie de postări în ultimele șapte zile. Mișcarea trad include în general persoanele care doresc să se întoarcă la o arhitectură de modă veche, inclusiv un utilizator de Twitter care a distribuit o fotografie a castelului Neuschwanstein din Bavaria, Germania - cel mai cunoscut pentru faptul că e locul în care naziștii și-au depozitat operele de artă jefuite și pe care Hitler îl admira atât de mult încât a pictat clădirea. Tweet-ul lui @Culture_Crit, care nu a răspuns cererii de a comenta, are în descrierea imaginii cu controversatul castel mesajul „De ce oamenii s-au oprit din a mai construi lucruri precum ăsta?”

Comentariul nu e totuși atât de subtil - și arată cum mișcarea trad a fost cooptată de cei cu scopuri mai nefaste. 

„Cele mai înfricoșătoare lucruri pentru mine sunt grupurile tradwife”, spune Noelle Cook, care a cercetat amploarea extremei drepte în social media și mișcarea trad în mod mai general. „Sunt cei mai tineri, gospodarii, mulțimea care se consideră autosuficientă.” Ea spune că nu crede că femeile tradwives creează intenționat conținut fetiș: „femeile folosesc identitatea ca pe una albă sau de natură biblică”.

Subliniază că multe tradwives - deși nu Williams - care postează pe platforme precum TikTok și Instagram, ascund în văzul lumii mesaje ale supremației albe prin keyword-urile pe care le folosesc. Printre ele? #revoltagainstthemodernworld pe Instagram și TikTok, care e folosit de utilizatori împreună cu #homemaker, #housewife și #traditionalwife.

Pe față, pare inofensiv și emblematic pentru ceea ce este mișcarea tradițională: o revoltă împotriva lumii moderne. Dar este și titlul unei cărți scrise de ideologul de extremă dreapta italian Julius Evola, care are legături și cu fasciștii din Italia și cu naziștii din Germania. Alții, în particular din mișcarea gospodarilor, folosesc #uncleted, o referință la Ted Kaczynski, Unabomber-ul. Cook crede că mulți dintre cei care urmează stilul de viață trad își deghizează foarte subtil susținerea pentru extrema dreaptă, mișcările de supremație albă, făcând apel la utilizatorii creduli cărora le place ideea unui stil de viață mai relaxat, înainte să-i bombardeze cu ură. 

„Începe cu ceva total benign, precum cineva cu o mașină de cusut veche care face haine vintage din tipare vechi”, spune Cook. „Li se va părea cool, fiindcă nu acordă atenție hashtag-urilor. Dar când dau click sau like sau follow acelei persoane, extind expunerea și către o mulțime de alte persoane.”

Pare îngrijorător. Dar nu sunt de aceeași părere și cei care conduc mișcarea tradwife. „Cred că e ridicol”, spune Williams când a fost întrebată despre critica de care are parte mișcarea tradwife ca fiind o acoperire pentru extrema dreaptă. „Nu susțin nimic ca supremația albă”, spune ea. „Nu vreau să fiu asociată cu nimic de genul.”

Pentru ea și Cooper, care e republican, avântul mișcării trad este o reacție a faptului că tinerii bărbați nu se simt integrați în societatea de azi. „Unul dintre lucrurile pe care le văd destul de consistent este că tinerii bărbați se simt foarte inutili”, spune Cooper, care îi vede pe mulți dintre ei din rolurile sale academice și pastorale. „Se simt ca și cum nu pot contribui cu nimic. Sunt confuzi în legătură cu cine sunt ei și ce loc au în lume. Sunt confuzi despre cum anume pot oferi ceva de valoare lumii.”

A văzut „o mulțime de intersectării” între mișcarea incel și cea trad. „Știu oameni care se consideră tradiționali, care sunt bărbați foarte furioși și singuri și n-au nicio perspectivă de căsătorie”, spune el. 

„Sunt tipi foarte tineri care au aceste idei ridicole și care sunt pur și simplu foarte furioși și se plâng online”, continuă el. „Și, bineînțeles, oamenii de genul cel mai probabil nu vor găsi soții. Apoi se întreabă de ce. Motivul nu este faptul că se schimbă cultura tradițională sau ceva de genul. Motivul este că sunt pur și simplu niște nesimțiți. De ce i-ar plăcea cuiva din America asemenea bărbați?”

Un indiciu ar fi în modul în care se îndepărtează din perioada modernă. Nevasta casnică din anii 1950 pe care o fetișizează mișcarea tradwife nu este una care se poate purta cu ușurință la fel în stilul de viață de acum, spune Cooper. „O componentă uriașă care lipsește din întreaga mișcare tradițională este o înțelegere a culturii tradiționale ca fiind o viață care e trăită comun”, explică el, „nu genul ăsta de femeie izolată acasă, de la care se așteaptă să fie super femeie și să se îngrijească de atâtea. Este doar un fel de imposibilitate.”

Cooper e de părere că oamenii care se încred în mișcarea tradițională ca să-și îmbunătățească viața o fac într-un mod deplasat. „Genul de lucruri care apar adesea în mișcarea tradițională, mai ales pe TikTok și pe alte social media, nu sunt formate de fapt de nicio înțelegere reală a ceea ce este de fapt cultura tradițională”, spune el. „Cred că e o perspectivă foarte simplistă și una care e formată probabil mai mult de stereotipurile pe care le vezi la TV. Nu cred că e ceva bazat pe culturi și societăți cu adevărat tradiționale.”

Vrei să fim prieteni?

Abonează-te și rămâi conectat cu cele mai hot subiecte din muzică și entertainment.