Kiss Bits

Am pierdut o groază de prieteni când am început să am grijă de mine. Ce e în neregulă cu lumea?

„Mi se părea tot mai enervant să mă îmbrac, să mă aranjez și să ies afară ca să socializez.”

În Ask VICE, îți răspundem la întrebările despre viață cu ajutorul psihologilor și al experților. Fie că sunt despre dragoste neîmpărtășită, colegi nesuferiți de apartament sau sentimentul de nesiguranță paralizantă care te copleșește după o noapte de beție.

Bună, VICE

N-am fost niciodată genul de fată cu un grup mare de prieteni, dar am avut mereu oameni în jurul meu. De obicei aveam cu cine să merg la pub în timpul săptămânii și în fiecare weekend aveam activități planificate. Acum câțiva ani, când am intrat într-o relație, grupul meu de prieteni a devenit și mai mare pentru că i-am cunoscut și pe amicii iubitului meu. 

Dar cu doi ani în urmă am observat că deveneam tot mai suprastimulată când eram cu alte persoane. Probabil pandemia a făcut socializarea mult mai epuizantă. Am început să fiu mai atentă la limitele mele.

De exemplu, în loc să merg la o zi de naștere vineri seara, preferam să rămân acasă, să mănânc ceva bun și să mă uit la un film. A devenit tot mai greu să planific ieșiri cu prietenii în avans, pentru că nu știam niciodată în ce stare o să fiu la momentul ieșirii. Mi se părea tot mai enervant să mă îmbrac, să mă aranjez și să ies afară ca să socializez. În zilele bune, făceam sport, citeam la soare sau mă plimbam cu iubitul, iar în zilele proaste – și erau multe proaste – zăceam toată ziua pe canapea. La început, prietenii mă întrebau dacă sunt ok și le ziceam că vreau să duc o viață mai simplă. Au înțeles.

Odihna m-a ajutat: dorm mai bine și cred că am intervenit la timp, altfel aș fi intrat în burnout. Dar toată pauza asta mi-a restrâns mult cercul de prieteni. Uneori trec săptămâni în șir fără să am contact cu ei. Nu prea sunt bună la comunicat pe WhatsaApp, dar am observat că și prietenii răspund mult mai greu acum, când le dau un mesaj. Și-au făcut noi prieteni și fac tot felul de activități mișto, pe când eu am rămas cu Netflixul. Încă fac lucruri drăguțe cu iubitul meu, dar nu mai ies atât de des cu prietenii lui, pentru că și el a răcit relațiile cu ei. Nu cred că e nimeni supărat pe mine, doar că nu mă mai au în vedere pentru ieșiri. Și începe să mă doară chestia asta.

Nu știu ce să fac. Mă tem că o să îmi tulbur pacea mintală dacă încep iar să-mi direcționez energia spre viața socială. În același timp, am devenit tot mai introvertită pentru că zac toată ziua în casă. Cum aș putea rezolva problema asta?

Mulțumesc,

L.


Bună, L.!

Sănătatea mintală a tinerilor a fost grav afectată în ultimii ani, și din cauza pandemiei, și din cauza războiului.

La începutul anului 2020, cercetările efectuate de Statistics Netherlands arătau deja că 21 la sută dintre tinerii cu vârste între 25 și 35 de ani din Țările de Jos se plângeau că sunt în burnout. Dintre tinerii cu vârste între 15 și 25 de ani, 12 la sută au zis că se simt goliți sau epuizați emoțional la finalul zilei. Așa că multora le-a făcut bine pauza cauzată de pandemie, cum ai zis și tu. Totuși, pauza a avut și efecte negative pe termen lung asupra tinerilor, mai ales în domeniul social. Conform cercetărilor, aproape jumătate dintre tineri s-au simțit singuri în timpul pandemiei și continuă să se simtă la fel și azi.

Ai zis în mesaj că te străduiești să găsești un echilibru: pe de o parte, te bucuri de pace, pe de alta, ești prea singuratică și introvertită. Ce poți face? Cum îți poți păstra pacea în timp ce îți reconstruiești viața socială?

Psihologa Iris van der Steen, care e specializată în mileniali, a zis că întâlnește des problema asta. „Am observat că mulți tineri și-au găsit pacea pe timpul pandemiei, când opțiunile sociale erau limitate”, a zis ea.

Van der Steen spune că mulți oameni au realizat ce obosiți erau abia în timpul pandemiei. A fost o perioadă în care mulți și-au reevaluat viețile și și-au restrâns cercul de prieteni. În orice caz, acum s-au mai schimbat lucrurile și toți am început să avem iar FOMO. Ne temem să nu pierdem distracția, dar ne temem să nu ne pierdem nici pacea interioară. Așa că e de înțeles că te simți cum te simți.

Totuși, Van Der Steen a zis că și contactul social e important pentru sănătatea mintală, iar izolarea socială completă poate fi contraproductivă pentru pacea ta emoțională. Un studiu din 2017 a descoperit că tinerii cu vârste între 16 și 25 de ani gestionează mai bine stresul când sunt înconjurați de prieteni.

Van Der Steen îți recomandă să-ți redefinești viața socială și nevoile. Nu trebuie să ieși cu zece prieteni la bar în fiecare seară ca să îți menții prieteniile. Te poți întâlni cu unii pe timpul zilei, dacă vrei să te culci devreme, de exemplu. Sau poți invita prieteni la tine acasă dacă nu vrei să ieși. Poate că o să realizezi că nu ai nevoie de prieteni mulți, ci puțini, dar buni. Sau poate ai nevoie de prietenii în care vă întâlniți din când în când și socializați prin mesaje.

Ar ajuta și să nu privești o ieșire ca pe o obligație: poți oricând să anulezi întâlnirea și să stai acasă, dacă asta simți. În primul rând, întreabă-te de ce îți e cel mai dor și împlinește-ți nevoia respectivă. Găsește oamenii cu care poți rămâne prieten în ritmul tău. Nu datorezi nimănui nimic. Dar ajută să discuți deschis despre asta cu prietenii pe care îi consideri valoroși.

Dacă te simți singură și ai sentimente apăsătoare sau frici, ar fi bine să mergi și la câteva ședințe de terapie ca să le explorezi. Van der Steen spune că e important să realizezi ce anume te-a adus în starea de epuizare. Chiar dacă în trecut aveai impresia că viața socială te obosește, poate acum lucrurile s-au schimbat și viața socială îți poate încărca bateriile. Lucrurile nu rămân niciodată la fel. Încearcă să o reconstruiești cu răbdare, prin modalități care ți se potrivesc și fără să pui presiune pe tine.

Articolul a apărut inițial în VICE Țările de Jos.

Vrei să fim prieteni?

Abonează-te și rămâi conectat cu cele mai hot subiecte din muzică și entertainment.