De vorbă cu Ovidiu Drugan, instructor la SetSail NauticSchool: „Practic, yachtingul este asimilat cu libertatea”

Ovidiu Drugan a fost avocat timp de 15 ani, după care a abandonat avocatura pentru a se dedica exclusiv navigației și școlii de yachting SetSail unde este co-fondator.

„Prima experiență cu yachting-ul am avut-o la 3 ani când tata m-a dus pe lacul Studențesc într-un mic velier de la clubul local de yachting. Mi-a dat în grija să manevrez focul (vela din față), iar sentimentul vântului în velă m-a fascinat din prima secundă, încă de la vârstă aceea”, povestește Ovidiu.  

Mult mai târziu, după Revoluție, familia sa a achiziționat un velier de 7 metri și atunci au început să navigheze cât mai des. 

Ovidiu a fost trimis de tatăl său la școala de yachting pentru a obține „certificatul de conducător de ambarcațiune de agrement” și apoi a ieși singur cu velierul familiei în deplina legalitate. 

A navigat deseori cu prieteni și colegi în timp ce practica avocatura. Răspundea cu plăcere la întrebările lor despre yachting și încet încet a început să-i învețe și pe ei să practice yachtingul într-o maniera mai clară decât cea care-i fusese predată lui la școală. 

Atunci a apărut în mintea lui Ovidiu idea de a deveni instructor de yachting, pentru a împărtăși pasiunea pentru navigație și a forma skipperi competenți.  


A înființat școala SetSail și câțiva ani a predate ca instructor de yachting ca o ocupație secundară față de profesia principală de avocat. După câțiva ani de existență, școala de navigație SetSail s-a dovedit cea mai serioasa școală de navigație cu motor și cu vele și astfel a abandonat avocatura pentru a se dedica 100% activităților nautice conexe școlii.

În prezent Ovidiu lucrează împreună cu soția, tatăl și sora la școală, deci se poate spune că a început și a rămas o afacere de familie.

Iată ce ne-a mai povestit Ovidiu Drugan despre această frumoasă meserie:  

Cât timp ți-a trebuit pentru învăța tot ce trebuie pentru a fi instructor de yachting și care au fost cele mai mari provocări pe parcursul acestui proces? 

În primul rând există o perioada în care încerci să capeți experiență și să ajungi skipper (conducător de ambarcațiune de agrement cu motor și/sau vele) competent. Un skipper competent este acela care își explica foarte bine fenomenele fizice implicate în navigație și deține experiență de a se adapta oricărei situații apărute la bordul navei, de natura tehnică, meteo sau umană. 

După ce ai devenit skipper competent, următorul pas este să iți dezvolți o metoda de a transmite cunoștințele pe care ai ajuns să le deții și încă într-o maniera ușor de înțeles și de învățat. Partea practică, demonstrată temeinic, ajută persoana începătoare să își clarifice noțiunile teoretice și să își însușească deprinderi corecte de manevrare a ambarcațiunii. 

Consider că talentul meu personal este să îmi dau seama când cineva nu înțelege un concept și să îmi adaptez explicațiile până când respectiva persoană se lămurește. 

Îmbunătățiri se pot aduce tot timpul. Cele mai importate sunt acelea de a introduce experiențele practice persoanele în materia predată la curs, astfel încât cursul să fie unul actual și modern. 

Alte îmbunătățiri țin de implementarea progresului tehnic în navigație – ex. GPS, AIS, autopilot, radar, prognoze meteo – dimpreună cu predarea lor la cursuri.

Apoi mai sunt îmbunătățiri ce țin de suportul de curs, metoda de predare sau exerciții noi de practică marinărească. Toate acestea urmăresc explicarea tot mai corectă, mai facilă și mai deplină a elementelor ce alcătuiesc navigația pe apă. 

În concret, studiez încontinuu materiale despre navigație și predarea navigației, iau aminte atunci când întâlnesc materiale mai performante de curs în alte țări, vizitez expoziții nautice naționale și internaționale – la unele chiar participăm – și, cel mai important, continui să navighez în fiecare an câteva săptămâni în care testez tehnici de navigație pentru a le confirma sau perfecționa. 


Cum a apărut școala de navigație SetSail? 

Școala de navigație SetSail a apărut ca reacție la un oarecare vid în Romania în ceea ce privește cursurile de yachting. Principala scoală din anii 2000 și până în 2010 își mutase cursurile exclusiv în online și nu mai exista un alt loc în care să interacționezi cu instructori în sala de clasă și apoi pe mare. 

Pe de-o parte am simțit că cine dorește să facă primii pași în navigație nu are opțiuni, pe de altă parte simțeam că aveam capacitatea de a explica corect și complet modalitatea de a naviga, atât teoretic cât și practic. 

Am atunci decizia să înființăm o școală de yachting cu Sorin Drugan, tatăl, instructor de practică, eu, Ovidiu Drugan, instructor de teorie și Corina Drugan, sora, manager. 

S-a dovedit o formulă câștigătoare pentru pasionații de yachting, pentru că încă de la prima serie, în anul 2010, am început să formăm skipperi competenți care să conducă ambarcațiuni cu motor și cu vele. În prezent lucrez și împreună cu soția mea, Paula Drugan, la școala de yachting.

Așezăm bazele atât de corect și de solid, încât în câțiva ani absolvenții parcurg (mai repede decât am făcut-o noi) ciclul menționat mai sus și unii dintre ei ajung chiar instructori la școala noastră de yachting. 


Povestește-ne care e cea mai frumoasă amintire pe care o ai de la cursurile de yachting ținute la SetSail?  

Una dintre cele mai frumoase amintiri de la cursuri a fost o serie care a numărat doar 7 (șapte!) cursanți. Eram în anul al treilea de existență și calculasem un număr minim sustenabil de 10 cursanți. Aceasta serie avea doar 7. Erau atât de puțini încât aproape se pierdeau printre cele 40 de locuri ale sălii de curs. 

Dar în loc să anulăm seria ca „neprofitabilă”, am decis să continuăm. I-am invitat să se așeze grupat, în primele 3 bănci din fața clasei. Am anunțat pe toți instructorii să nu se demotiveze când văd atât de puțini cursanți și să le predea materia cât mai bine, cât mai complet. Fără nici un rabat la calitate. Am dovedit, cum o vom face de nenumărate ori în continuare, că nu banii sunt cel mai important lucru pentru școala noastră, ci pasiunea pentru navigație și calitatea actului de instructaj.

Acei 7 cursanți au parcurs cursul fără să lipsească nici măcar o singură ședință de teorie sau practică. Au devenit buni prieteni. Au ajuns să formeze o echipă de yachting. Și-au cumpărat bărci, împreună sau separat. Au ajuns unii dintre ei instructori SetSail. 


Ce calități crezi că ar trebui să aibă un instructor de yachting pentru a fi eficient în munca să?

Un instructor de yachting trebuie să știe să sintetizeze fenomenele implicate în navigație și să le explice pe înțelesul cursanților. 

Dacă aceștia nu înțeleg un lucru, să insiste pentru lămurirea acestuia, schimbându-și însă și argumentele sau modul de argumentație. 

De asemenea, un instructor de yachting trebuie să fie mai mult decât un skipper competent. Trebuie să poată controla o sală de curs și să o poarte de la începul orei până la sfârșitul acesteia, când materia vă fi fost predată și însușită complet. Pentru asta  recomand și urmarea unui modul pedagogic sau ceea ce se numește Curs de Formatori. Acolo înveți tehnici de predare eficiente, indiferent de materia pe care o ai de predat. 

Ce sfaturi ai pentru cei care vor să înceapă să navigheze, dar nu au experiență?

Să urmeze cursurile unei școli de yachting. Serioasă, de preferat. Avem nenumărate cazuri de cursanți care ne spun la prima oră: „Nu am urcat niciodată pe nici un fel de barca. Nu am mai navigat niciodată. Dar îmi place marea și sunt curios ce este cu navigația!” Este o abordare foarte bună. Și sunt foarte încântați la finalul cursului, atât de materiile teoretice cât și de experiența practică. 

Evident este și variata cu „testarea” navigație cu un prieten pe lacul Snagov, pe Dunăre sau Deltă, în vacanță în Grecia pe o bărcuță mică cu motor, cu care vizitei plaje mai sălbatice sau, una dintre cele mai frumoase experiențe, o săptămână printre insule pe un velier – monohull sau catamaran. 

Iar dacă aceste experiențe ți-au plăcut, atunci se poate face următorul pas: Să urmeze cursurile unei școli de yachting. Serioasă, de preferat.


Cum îi ajuți pe studenții tăi să-și dezvolte abilitățile de navigație și să se simtă încrezători pe apă?

Îi ajutăm pe cursanții noștri să se simtă încrezători pe apă prin 3 metode și 1 bonus. 

- teoria - explicăm teoretic fenomenele cât mai bine cu putință, astfel încât atunci când se va afla pe o ambarcațiune să își explice de ce reacționează la forțele naturale într-un anume fel sau cum trebuie acționate velele, motorul, cârmă pentru a obține un efect dorit.

- practica – arătam, explicăm, îi punem să repete manevre și proceduri până își calibrează reflexele de manevră a navei pentru a obține efectul dorit. Prin repetarea, de exemplu, a manevrelor de acostare se diminuează emoția sau chiar frica la plecările și sosirile în marine, fie ele și aglomerate

- program de continuitate – absolvenții noștri au la dispoziție după terminarea școlii o serie întreagă de expediții fie de învățare avansată sau aprofundare a navigației, fie de explorare de regiuni noi pentru a fi familiare la o eventuală reîntoarcere a skipperului cu prietenii sau familia.

Bonus: Comunitatea! Ne mândrim cu o comunitate foarte frumoasă a absolvenților SetSail care sunt pasionați de navigație și împărtășesc experiența lor cu cea mai mare plăcere și disponibilitate.  


Cum alegi condițiile meteorologice potrivite pentru navigație și cum îi pregătești pe studenții tăi pentru diferite situații meteo?

Avem două vorbe după care ne ghidăm: 

Ce face un skipper competent când vine furtuna? Rămâne în port!

și

O mare liniștită nu a creat niciodată skipperi iscusiți!

Aceste doua afirmații aparent contradictorii sunt, de fapt, jaloane solide după care noi ne ghidăm. Studiem prognoza meteo, iar dacă aceasta nu este favorabilă, schimbăm planul și nu mai ieșim pe mare, indiferent cât de frustrant poate fi. 

Dar și dacă ne prinde o furtună în larg, nu ne dezarmăm și începem să ne pregătim – cu echipament gros și impermeabil de navigație, închidem hublourile și chepengurile bărcii – și luptăm cu furtuna. Pentru că trecerea printr-o furtună îți multiplică experiență acumulată în unitatea de timp. Iar o furtună este mai mult inconfortabilă decât periculoasă, dacă este abordată corect. 

Mai degrabă neatenția, pe orice vreme, duce la incidente sau chiar accidente. 

Cum abordezi situațiile în care studenții tăi se confruntă cu frică sau anxietate în timpul navigației și cum îi ajuți să le depășească?

În primul rând prin exemplu personal. Chiar în mijlocul furtunii dacă tu te arați calm și zâmbești, într-un final și cursantul se vă liniști. 

Apoi încerc să le explic fenomenele ce se desfășoară în jurul nostru, ce este în regulă și ce poate reprezenta un pericol. Cum poate fi evitat acel pericol. 

Ce este recomandat să facem în acea situație și ce nu este recomandat... sau chiar interzis. 

Și, pas cu pas, anxietatea dispare, iar frica este înlocuită cu rațiune și logică. 


Cum te asiguri că studenții tăi înțeleg teoria și aplică practica în mod corespunzător?

Teoria mă asigur că au înțeles-o prin întrebări. Sunt răspunsuri care nu se pot da decât dacă ai înțeles teoria predată până atunci. Uneori chiar o întrebare din partea lor îmi arată că au înțeles teoria și că vor să afle mai mult. Pe de altă parte, o expresie oarecum tulbure cu ochii un pic pierduți, chiar dacă se răspunde cu „da, am înțeles” indică, de fapt, contrariul. Și atunci îmi schimb unghiul de argumentare, folosesc alte exemple, iar iluminatul ochilor și expresia de lămurire a studentului îmi aduce o satisfacție greu de descris.

La practica este încă și mai simplu: acționează cursantul cum aș face și eu sau când aș face și eu? Dacă da, deprinderile sunt bune. Dacă da, cu întârziere, atunci mai este de exersat, dar este pe calea cea bună. Dacă execută lucrurile într-o manieră greșită, atunci trebuie explicat din nou, de la capăt. 

Cum alegi rutele de navigație pentru a oferi studenților tăi o experiență variată și interesantă?

Practic, yachtingul este asimilat cu libertatea. Astfel încât putem spune că nu exista rute... sau că acestea sunt infinite. 

Dar cineva trebuie să pună degetul pe una și să spună „aceasta este ruta pe care o propun” cu scopul de a întâlni situații cât mai diverse de-a lungul acesteia, care să ofere o experiență cât mai completă. 

O rută bună este una în care vizitezi insule, dai de marine aglomerate, ancorezi în golfuri la baie, pescuiești, te legi cu parâme lungi de mal, petreci o noapte în golf legat de alte ambarcațiuni (raft), acostezi în fața unei măsuțe de la o terasa și iți bei cafeaua la o lungime de braț de navă, mergi o etapa doar cu vele, navighezi noaptea etc. Dacă toate acestea sunt bifate, atunci este o rută bună.

Iar pentru cei doritori de a explora zone noi, le propun o serie de rute foarte apreciate – Lefkada, Croația, Sicilia, Veneția, Caraibe etc.  


Ce tip de pregătire și certificare ar trebui să aibă cineva care dorește să devină instructor de yachting?

Instructor de yachting bun = Skipper competent + Pedagog competent + Maniera elegantă și binevoitoare de a interacționă cu oamenii + Răbdător + Adaptabil  

 Ce sfaturi ai pentru cei care își doresc să navigheze în străinătate și cum îi ajuți să se pregătească pentru navigația internațională?

Mă repet: Yachtingul = Libertate. ORIUNDE în lume este o ieșire la mare și o barcă de închiriat, acolo se poate face yachting, adică explorare și relaxare pe apa. 

Concret, recomand identificare unei destinații dorite de a o explora. Apoi studierea zonei atât pe internet, cât și pe hărțile nautice. Astfel identifici și puncte de interes și pericole de navigație. Sunt foarte utile forumurile de navigatori sau, mai nou, vloggurile care descriu în amănunt experiență altor skipperi temerari. 

După o imagine completă și corectă a zonei, nu mai rămâne de stabilit decât perioada și să verificăm temeinic prognoza și condițiile meteo/hydro.

Ce sfaturi ai pentru cei care doresc să devină navigatori sau skipperi profesioniști?

Să își stabilească foarte bine obiectivele. Să cunoască piața. Să cunoască punctele tari și punctele slabe. Să stabilească ce li se potrivește (uneori își vor da seama că s-au înșelat, dar măcar au procesat decizia). Să acumuleze experiență. Mile sub chila. Să fie răbdători. Să se cizeleze. Să studieze. Să își lărgească cultura generală. Să stăpânească bine măcar limba engleza, dacă nu cumva încă câteva limbi străine. 

Pentru că un skipper profesionist înțelege că întâi lucrează cu oamenii  - clienți / furnizori / parteneri – și apoi conduce o barcă.

Web radios

Vrei să fim prieteni?

Abonează-te și rămâi conectat cu cele mai hot subiecte din muzică și entertainment.