Cool Stuff

DesKiss Dimineața, 11 mai - piața unică, rețelele de socializare în comunism și Președintele Federației Române de Polo

De luni până vineri, între 7:00 și 10:00, la „DesKiss Dimineața”, Cătălin Oprișan, Ciprian Dinu și Corina Băcanu spun lucrurilor pe glume!

În pas alergător spre microfoane, așa vin kissomanii de la DesKiss în fiecare dimineață! Nu e vineri, dar e bineri, adică joi.

Ascultătorii au trimis o grămadă de mesaje cu motivaționale pentru a începe ziua de muncă în forță, cum ar fi: cine se trezește de dimineață, ajunge târziu.  

 Apoi, Ciprian Dinu a anunțat că astăzi este Ziua Internațională a Speciilor pe Cale de Dispariție, dar și Ziua Mănâncă Ce Vrei Tu, lucru care l-a energizat pe Oprișan. 

Melodia care trezește nostalgia

Oprișan a ales Anastacia - „Left Outside Alone”, o piesă despre relația artistei cu tatăl ei. 


Corina a rupt-o pe hip hop cu Bow Wow - „That's My Name”


Dinu a fost mai hippiot azi și a băgat un Bob Marley - „Sun Is Shining”, pentru că azi, 11 mai, e și ziua în care Bob Marley a murit.  


Ascultătorii au decis, iar Corina a fost câștigătoarea ediției de astăzi. 

După știri, Dinu a mai citit o știre din „Calendarul cu buze roșii”, de această dată despre faptul că pe 11 mai 1968 a fost construit primul autoturism românesc: Dacia 1310. A fost difuzat și un spot publicitar din acea vreme, în care era anunțată realizarea. 

Invitatul emisiunii - Alexandru Matei, Președintele Federației Române de Polo

Matei a vorbit despre calificarea istorică a României la turneul final al Cupei Mondiale de polo de la Los Angeles, după o victorie categorică cu China. Această calificare vine după 13 ani în care nu s-a reușit acest lucru. 

Corina a dorit să afle dacă Alexandru Matei o primește și pe ea la echipa feminină de polo, iar răspunsul a fost un da categoric, pentru că întotdeauna e nevoie de cineva care să care mingile. Lăsând gluma la o parte, Corina chiar a primit o minge de polo de la Alexandru Matei.  


„Ne vom califica la Campionatele Europene, nu am niciun dubiu, cu echipa de seniori. Mai mult, toate echipele naționale de polo ale României U15, U17 și seniori, băieți și fete, sunt calificate la Campionatul European. În 2023 avem 6 echipe cu 6 calificări și participări la Campionatele Europene”, a spus Alexandru Matei.

Corina a mai vrut să știe și de la ce vârstă se pot apuca copiii de polo, iar răspunsul a fost că de la orice vârstă, doar să știe să înoate. 

Dinu a vrut să știe dacă mai poate învăța să înoate la vârsta lui, iar Matei i-a răspuns că ceva mai greu, pentru că odată cu vârsta se instalează frica, așa că cel mai bine e să o faci de cât mai tânăr. 

S-a vorbit și despre faptul că Federaţia Română de Polo a primit din partea Federaţiei Internaţionale organizarea Campionatului Mondial de polo masculin FINA 20 şi U20, care se va desfăşura între 10 şi 18 iunie 2023 în România. Este prima dată când se întâmplă ca România să organizeze un Campionat Mondial pentru un sport de echipă.  

Primul meci începe de data de 10 iunie, iar ultimul meci final are loc pe 17 iunie. Vor fi cel puțin 8 meciuri pe zi la Complexul Sportiv de Natație Otopeni.   

Kiss FM e partener oficial al Federației Române de Polo. 

Ai cuvântul! 

În această dimineață, ascultătorilor li s-au cerut să dea răspunsuri care să înceapă cu litera „L”. Emil din Roșiorii de Vede a intrat în direct și a reușit să răspundă corect la toate întrebările, iar kissomanii i-au băgat cei 100 de euro direct în portofel.

Apropo de portofel, Oprișan a povestit despre o știre peste care a dat și anume că în 2020 România a câștigat 62 de miliarde de euro din exporturi. Principalii cumpărători au fost Germania, Italia și Franța. Cum ar fi dacă țările din UE către care exportăm ar impune taxe vamale pe produsele românești? Produsele românești ar deveni mai scumpe, le-ar cumpăra mai puțină lume și economia țării ar avea de suferit. 

Din fericire, asta nu se poate întâmpla. De ce? Pentru că taxele vamale dintre țările europene sunt interzise, mulțumită pieței unice. Anul acesta, UE sărbătorește cea de a 30-a aniversare a pieței unice, una dintre realizările majore ale integrării europene și unul dintre principalele sale motoare. 

Corina a vrut să explice un pic și ce e cu acest termen de „piață unică” și care sunt beneficiile concrete pe care le oferă. Piața unică oferă oamenilor șansa de a călători și de a lucra în UE și permite bunurilor, serviciilor și banilor să circule aproape la fel de liber ca într-o singură țară. Aceasta a devenit o parte integrantă a vieții europene. Aceste oportunități creează o gamă mai largă de produse și servicii pentru consumatorii din întreaga UE.

O piață unică care funcționează bine necesită ca toată lumea să respecte aceleași reguli. De aceea, consumatorii pot avea încredere că produsele și serviciile pe care le cumpără în UE sunt sigure și îndeplinesc standardele de performanță convenite; și că companiile respectă regulile privind protecția muncii și a mediului. Piața unică ne ajută, de asemenea, să proiectăm aceste standarde și valori înalte la nivel global.

N’aduce anu’... ce aduce Băcanu!

Corina a vorbit în această dimineață despre cum arăta socializarea în comunism și cum ar fi fost să avem Facebook pe vremea lui Ceașcă.  
„În primul rând, dacă stăteai la etajul 10, țeava de net nu ajungea până acolo, ceea ce însemna că aveai net cu picătura”, a spus Corina. 
Ascultă întreaga intervenție a Corinei pe podcastul emisiunii: 


DesKiss Dimineața 11 mai 2023

DesKiss Dimineața, 01:16:15

DesKiss Dimineața - invitați Vola - 25 aprilie 2024

DesKiss Dimineața, 01:16:19

DesKiss Dimineața - 24 aprilie 2024

DesKiss Dimineața, 01:09:54

DesKiss Dimineața - invitat Selly - 23 aprilie 2024

DesKiss Dimineața, 01:19:13


Cu această ocazie, Oprișan a anunțat și că mai mult de 30 de obiecte istorice ale familiei Ceauşescu sunt scoase la licitaţie săptămâna viitoare, pe 19 mai, într-un eveniment dedicat ultimului secol de istorie a României, cuprinzând antipozii evoluţiei noastre, monarhia şi comunismul, într-o Licitaţie de Artă şi Istorie. Se vor vinde inclusiv basca dictatorului și teza de doctorat a Elenei Ceaușescu. 

Piesele care au aparţinut familiei Ceauşescu, alături de alte 300 de obiecte istorice care recreează istoria României de la monarhie la comunism, pot fi vizionate în expoziţia de la Palatul Cesianu-Racoviţă până pe 19 mai.   

Vrei să fim prieteni?

Abonează-te și rămâi conectat cu cele mai hot subiecte din muzică și entertainment.