Cool Stuff

De vorbă cu Vescan: „Suntem într-un punct bun și muzica nu are limite. România e o țară cu multe povești inspiraționale.”

#MuzicaSauNebunie

Vescan, unul dintre cei mai iubiți artiști ai muzicii hip-hop, s-a lansat în anul 2006 ca parte din trupa Re Vers. Odată cu alegerea sa de a urma o carieră solo, Vescan a lansat primul album, „Dansez cu pozele vechi”, album ce conține colaborări alături de artiști precum Anda Dumitriu, Daniel Nicula (DJ Wicked), DJ Twist, Feli, Katana și mulți alții.

Piese precum „Piesa mea preferată” ,alături de Kamelia, sau „În dreapta ta”, alături de Alina Eremia, au reușit performanța de a sta săptămâni la rând în Top 10 Radio Airplay Media Forest. Același succes l-au avut și lansările „Las-o”, alături de Florin Ristei, sau ”Tic-Tac”. Ultima sa lansare, ,,Iartă-mă lume", în colaborare cu MAHIA BELDO, a primit susținerea tuturor radiourilor mari, dar și a celor locale, a fost în Top 10 Shazam România și în Top 10 Radio România. 

Vescan a povestit pentru kissfm.ro despre hip hop, despre cum compune, despre relația cu fanii și colaborările recente:

  

Cum ai descoperit hip-hop-ul și ce te-a determinat să urmezi această cale?

Am descoperit pasiunea pentru versuri și universul infinit de a rezolva un puzzle prin cuvinte, apoi a apărut muzica, iar hip hop-ul e singurul loc unde versurile contează enorm.

Care sunt influențele tale muzicale și cine sunt artiștii care te-au inspirat cel mai mult în cariera ta?

Artiști sunt foarte mulți care m-au inspirat de a lungul anilor, unii prin versuri, alții prin livrare, alții prin perspective noi asupra unui subiect și lista continuă. Aș zice că sunt student până pun microfonul jos. Eminem, Tech Nine, Hopsin, Krizz Kaliko, Kymani Marley, Soprano și mai sunt care îmi scapă acum.

Care este procesul tău de scriere și compunere a versurilor? De unde îți vin ideile și cum le transformi în versuri?

Procesul e același, stai în față monitorului și încerci la infinit, elimini și apoi rămâi cu ce ai mai bun. Nu există un proces clar, dar ideile în general ori din viața mea, ori din viața altora din jurul meu. 

Cum descrii stilul tău muzical și ce îl face unic? Ai experimentat cu alte stiluri sau genuri muzicale?

Stilul meu e ?? 😀 Consider că muzica nu are limite sau vârstă, practic e posibil de la o piesă la alta să fie alt stil muzical, totul e perfect atâta timp cât pot să-mi livrez mesajul sub formă de Hip Hop, chiar dacă piesa e pop, să zic. Orice piesă diferită e o provocare bine venită.


Cum gestionezi relația cu publicul tău și cu fanii tăi? Cum îi implici în procesul tău creativ și cum interacționezi cu ei pe rețelele de socializare?

Oamenii care mă apreciază în general sunt prezenți și pe social media, răspund când pot. Am început un proiect acum mulți ani numit „Prin ochii voștri” în care lumea propunea subiecte pentru o piesă, eu alegeam un subiect și făceam o piesă cu ideea lor, din seria asta au ieșit piese că „Am uitat să mai fim oameni”, care e super iubită ca și compoziție.

Care este cel mai mare obstacol pe care l-ai întâmpinat în cariera ta muzicală și cum l-ai depășit?

E posibil să fiu cel mai visător om pe care îl cunoști. Practic, bariere la mansardă nu am avut vreodată. Am știut că orice se întâmplă într-o zi, bifez visele de acasă. 

Cum te pregătești pentru un concert și ce rutină ai înainte de a urca pe scenă?

Singură „rutină” e că sunt în întârziere mereu, la probe, la scenă, la restaurant. Vorbind serios, nu am nimic, când calc pe scenă dispare Daniel și apare Vescan. Ca la Hulk, apărea când era nevoie de el. 


Cum crezi că a evoluat hip-hop-ul de când ai început să cânți și care sunt tendințele și schimbările majore în acest gen muzical în prezent?

Sincer, cred că online-ul ajută incredibil de mult în anii ăștia digitali. Practic, dacă vrei să faci muzică, poți face de acasă cu o investiție foarte mică. Faptul că există atâta informație și atâtea tutoriale ajută din nou, până și eu am progresat foarte mult în ultimii ani, ca și skilluri zic. Suntem într-un punct bun și muzica nu are limite. România e o țară cu multe povești inspiraționale.

Ce mesaj ai pentru tinerii artiști care doresc să intre în industria muzicală și să devină rapperi?

Să înțeleagă că rămân studenți ai muzicii până pun microfonul jos la final de carieră, să înțeleagă că rețeta lui X, nu e și rețeta lor, să se inspire de la artiști pe care îi respectă cu adevărat, să înțeleagă că fără să o dea în bară nu există gol.


Povestește-ne un pic despre cea mai nouă piesă a ta și ce ar trebui să știe fanii despre ea. 

Era la studio conceptul de prin 2016-2017, doar că avea altă formă. Acum, în 2023, am considerat că e mai mult decât actual subiectul și am avut dreptate. Plin de colegi în relație. Eva a completat perfect piesa și uite așa avem „Colegi de apartament”.

Ce planuri ai pentru viitorul tău muzical și ce proiecte ai în lucru în prezent?

Multă, multă muzică! Vesfanii să stea pregătiți. #MuzicaSauNebunie.

Web radios

Vrei să fim prieteni?

Abonează-te și rămâi conectat cu cele mai hot subiecte din muzică și entertainment.