Kiss Bits

La protestul profesorilor i-am întrebat ce pot cumpăra cu vocație. Șocant, dar tot nimic

Greva profesorilor continuă și Guvernul încă se face că nu înțelege că pentru a fi un profesor bun ai nevoie și de un salariu decent, nu doar de „vocație”.

Autoarea: Laura Popa

Greva profesorilor a debutat pe 22 mai. E prima grevă generală din Educație din ultimii 18 ani, marcată până acum cu două proteste majore în București.

Marți, 30 mai, au ajuns în Capitală peste 20.000 de cadre didactice și personal auxiliar din toată țara. Protestul a început din Piața Victoriei și a ajuns la Cotroceni, în fața administrației prezidențiale. Acolo, mesajul lor a fost clar: „Nu cedăm!”

În tot acest timp, premierul, dar și președintele, au spus că cererile profesorilor sunt legitime, dar în același timp nu au luat în calcul nicio secundă revendicările acestora și au pus pe masă doar niște vouchere.

Cu o zi înainte de protest, ministra Educației Ligia Deca a ieșit cu un mesaj pentru profesori și le-a promis că este alături de ei ca să primească sprijinul financiar pentru „a-și desfășura meseria așa cum vocația le-o cere”.  

Am vrut să văd și eu cât din ce fac profesorii e vocație și cât o meserie ca oricare alta. Așa că am fost la protest, unde am vorbit cu profesori cu vechime și toate gradele luate, profesori care lucrează cu copii cu nevoi speciale și profesori debutanți.

Toți au spus același lucru: e greu să-ți faci treaba când nu primești respect.

Greva profesorilor e despre bani, dar mai ales respect

greva profesori piata victoriei mars klaus iohannis negocieri cereri salariu mars berzei

Nicolae, 42 de ani, profesor de geografie la Colegiu „Nicolae Titulescu”, Brașov, predă de 17 ani

VICE: Meserie sau vocație?
Nicolae: Ar trebui să fie o vocație, dar pentru mulți nu e. Pentru mine e, dar chestiunea financiară te face să crezi că e doar o meserie prost aleasă. În ultima vreme, meseria a luat locul vocației.

Ce alte nevoi, pe lângă bani, mai există?
Mărirea salarială e cea mai mică doleanță a mea. În primul rând, vreau siguranță în școli, și pentru elevi și pentru profesori.

Vreau niște programe serioase de formare a profesorilor, pentru că timpurile se schimbă și noi rămânem învechiți. Simt asta și încerc să mă formez singur și nu e normal să fac asta pe banii mei. Să ni se ofere posibilitatea să ne menținem performanți.

Care e rolul nevăzut al profesorului?
De a educa educabilii. Și de a mă educa pe mine. Educabilii sunt copiii pe care părinții ni-i aruncă în școală și așteaptă minuni din partea noastră. Aceștia trebuie să aibă un minimum de educație primită de-acasă, altfel nu reușim să facem absolut nimic cu ei.

Vina pleacă de la părinți și, ulterior, vina e a noastră, că-i trecem.

E nevoie de mai mulți consilieri psihologici în școli. Sunt o groază de copii cu probleme și nimeni nu se ocupă de ei. Apoi, mai e problema cu examenele la tot pasul.

Eu aș fi de-acord să scoatem notarea la clasă, să nu mai dau note deloc, să nu mai vin cu catalogul la clasă, să fiu bau-bau. Să lucrăm de plăcere, și eu și el, dar la final de an să existe un examen la toate disciplinele. Cine promovează trece mai departe, cine nu, repetă.

Aș introduce examene anuale, cincinale, și pentru toți profesorii. Un profesor ca mine, cu gradul I, se culcă pe o ureche, doarme pe catedră și nu mai poate fi dat afară din sistem. Dar dacă odată la câțiva ani îi dai un examen, el trebuie să rămână performant până la pensie.

greva profesori piata victoriei mars klaus iohannis negocieri cereri salariu protest

Profesor de educație plastică la Colegiul Național „Nicolae Grigorescu”, Câmpina, 42 de ani

VICE: Meserie sau vocație?
Profesor: Eu nu sunt pentru vocație în învățământ, sunt pentru profesioniști. Să fim eficienți, asta contează.

Am observat că se vorbește foarte des despre vocație, dar, după părerea mea, ca în orice domeniu, și în educație e nevoie de profesioniști.

Cu ce probleme, pe lângă cele salariale, vă mai confruntați?
Alocându-se un buget atât de mic (3,2% din PIB — n.r.), sunt foarte multe inconveniente: elevii învață în două schimburi și sunt foarte mulți la clasă, că dacă ar fi mai puțini, ar fi nevoie de mai mulți angajați. S-au desființat școli unde erau puțini elevi și i-au determinat să facă naveta.

Nu se investește în infrastructură deloc.

Care e rolul dumneavoastră, ca profesor?
Profesorul trebuie să ofere educație, numai că școala e responsabilă pentru o treime din educația unui tânăr. Ar trebui să ne asumăm cu toții educația tinerilor noștri. Să-i pregătim pentru viață.

Ce sumă de bani ar fi decentă pentru o viață petrecută la catedră?
Ce solicită acum sindicatele, ca salariul unui debutant să pornească de la salariul mediu brut pe economie, e un început. Dar doar un început.  

Eu am o gradație de merit și niște ore suplimentare. Fără ele aș fi ajuns pe la 3.500 de lei, după 15 ani de muncă, cu absolut toate gradele date.

greva profesori piata victoriei mars klaus iohannis negocieri cereri salariu pancarte

Învățătoare la o școală gimnazială din Ploiești, 24 de ani în învățământ

VICE: Meserie sau vocație?
Învățătoare: Și una și alta. Nu poți fi profesor fără vocație. Nu poți lucra cu o resursă umană fără să ai suflet. Aici nu e vorba despre copii. Oamenii care protestează aici nu sunt cei cărora nu le pasă de copii, ba din contră. Sunt cei care au și ei copii acasă și în ochii cărora se uită că nu au ce să le ofere.

Am colegi care sunt în grevă și au copii în ani terminali, a opta sau a doisprezecea. Umilința e a noastră, a profesorilor, nu vrem să le facem rău copiilor.

Care e rolul dumneavoastră, ca învățătoare?
Rolul meu e să formez oameni, să educ oameni. Dar un profesor care are burta goală nu va putea niciodată să predea atât de bine ca unul care o are plină.

Ce sumă de bani ar fi decentă pentru o viață petrecută la catedră?
Lucrez de 24 de ani și acum iau 4.000 de lei. La anul voi intra în ultima treaptă de vechime, în al 25-lea an, și mai crește salariul cu vreo 350 de lei. Banii ăștia o să-i am până la pensie. Treapta de vechime se oprește.

Am toate gradele, am vechime, am toată pregătirea profesională care se poate până la momentul ăsta și ăsta îmi e salariul.

Dacă dumnealor au pensii de 18.000 de lei și n-au făcut studii câte avem noi, să calculeze dânșii cât merităm. Eu zic că 1% din pensia domnului Ciucă hrănește patru profesori.

greva profesori piata victoriei mars klaus iohannis negocieri cereri salariu mesaj

Profesoară de biologie la Școala Gimnazială „Profesor Ion Vișoiu”, Chitila, peste 10 ani în învățământ

VICE: Meserie sau vocație?
Profesoară: E mai mult vocație. Eu am venit ca profesor din alt domeniu. Am lăsat domeniul acela pentru că am simțit că societatea, copiii, în special, au nevoie de un alt tip de educație. Sunt pentru tehnologie, dar nu o avem, așa că trebuie s-o plătim din buzunarul nostru, de cele mai multe ori.

Ce vă mai doriți de la factorul politic?
Îmi doresc să se rezolve nu doar chestiunea banilor, cât și cea a respectului. Să nu mai fim denigrați.

Eu văd că ei ne încarcă zi de zi cu hârtii. Unele sunt bune și te ajută, dar altele sunt în plus. Te încurcă.

Eu, la ora actuală, nu fac ceea ce am intrat să fac, într-adevăr. Ca să faci o lecție bună, așa cum se dorește acum, cu entertainment, trebuie să te pregătești, să folosești internetul, să cauți informații, să vii cu ceva din lumea reală.

Ionuț, 28 de ani, profesor de istorie la Școala nr. 200 din București, predă de 5 ani

VICE: Meserie sau vocație?
Ionuț: În momentul de față? Eu cred că toți cei de-aici suntem din vocație în această meserie, dar suntem tratați ca niște meseriași. Cam asta este problema.

Ce alte nevoi, pe lângă bani, mai există?
Ca tânăr în învățământ, aș vrea să am o bază pentru a mă dezvolta în viitor. Îmi doresc, poate, un copil, dar nu-mi permit. Poate îmi doresc o casă, nu am bază pentru așa ceva.

Îmi doresc să pot să mă profesionalizez în relația cu elevii, resurse pentru elevi, pentru că nu avem. Totul se face pe bază de improvizație, pe ce lucrăm noi acasă. Dacă se poate, dacă nu, cu atât mai prost.

De ce ai ales meseria asta?
Așa mi-a dictat inima. Oriunde m-aș duce, nu cred că m-aș regăsi așa cum mă regăsesc în acest sistem. Nu poate să-ți ofere nicio altă meserie satisfacția pe care ți-o oferă educația pe care tu o transmiți elevilor, direcțiile pe care le transmiți elevilor.

greva profesori piata victoriei mars klaus iohannis negocieri cereri salariu copii

Cerasela, 45 de ani, învățătoare la o școală primară din Vâlcea

VICE: Meserie sau vocație?
Cerasela: Este o meserie făcută din vocație. Se împacă cam greu, pentru că totul depinde de financiar. Nu suntem doar profesoare, suntem și noi soții, mame și absolut totul trece prin portofel, dar iubim prea mult copiii.

Ce alte nevoi, pe lângă bani, mai există?
Legi ferme, care să readucă disciplina în școli. Când sunt elevi certați cu disciplina, nu ai pârghii care să te ajute să iei o decizie care să-i facă pe ceilalți să nu repete și ei ce nu-i okay.

Pentru că s-a pierdut foarte mult din respectul pentru cadrele didactice, iar fără respect nu prea poți face nimic, indiferent de cât de bine ai fi pregătit.

greva profesori piata victoriei mars klaus iohannis negocieri cereri salariu slogan pancarte

Viorel, 55 de ani, profesor de tehnologie la Liceul Tehnologic Forestier din Râmnicu Vâlcea, predă de 20 de ani

VICE: Meserie sau vocație?
Viorel: Cred că este o meserie care nu poate fi făcută fără să ai vocație. Dar este foarte prost plătită, așa cum știm cu toții.

Ce alte nevoi, pe lângă bani, mai există?
Sunt foarte multe de făcut prin școli. Avem încă dotări din secolul trecut, unele licee tehnologice au ateliere foarte vechi, elevii nu se pot pregăti cum trebuie. Plus inechitatea socială. Vorbim de pensii speciale? Cum să-mi spună mie Ciucă că nu sunt bani? Când el are pensia specială 18.000 de lei? Asta înseamnă salariul la jumătate din școala mea. E posibil așa ceva?

PUBLICITATE
greva profesori piata victoriei mars klaus iohannis negocieri cereri salariu femei

Bianca, 48 de ani, profesor de învățământ special, lucrează cu copii cu deficiențe mintale severe la Centrul Școlar de Incluziune nr. 1, București

VICE: Meserie sau vocație?
Bianca: Este o vocație, clar. Dacă nu ai vocație, nu ai ce căuta în domeniu. Cu vocația te naști și ți-o cultivi. Cel puțin așa a fost în cazul meu, și părinții mei tot profesori sunt. Probabil am preluat de la ei.

Ce alte nevoi, pe lângă bani, mai există?
Dotări. Îmi doresc extraordinar de mult și niște subvenții pentru cursuri de formare pentru predare online.

În pandemie, ne-a prins descoperiți. Eu nu știam să fac asta și toate cursurile de formare le-am făcut pe banii mei și a trebuit să caut ceva ce-mi permiteam și eu. Un curs de formare bun costă mai mult de 200 de euro.

greva profesori piata victoriei mars klaus iohannis negocieri cereri salariu mars

Lucreția, 45 de ani, învățătoare la Școala Gimnazială nr. 13 din Râmnicu Vâlcea, predă de 25 de ani

VICE: Meserie sau vocație?
Lucreția: Mi-am ales meseria pentru că iubesc copiii. Nu m-aș vedea făcând altă meserie, dar este foarte greu. Cred că jumate e vocație, jumate meserie. Sau poate puțin mai mult vocație. Dar asta nu ne ține de foame.

Ce alte nevoi, pe lângă bani, mai există?
Să ne asigure respectul pe care l-am pierdut din partea tuturor. Salarii decente, să trăim decent, nu să tragem linie și imediat ce luăm salariile să nu mai avem nimic. Respectul stă printr-o altă lege, un alt regulament pentru cadrele didactice.

PUBLICITATE

Eu iau 4.500 de lei, cu gradul I, master, gradație de merit. Am o fată studentă și una în clasa a opta, care urmează să dea capacitatea, și suntem între ciocan și nicovală.

Cum vă simțiți și ca părinte?
Frustrat. Îi înțeleg pe părinții care trec prin aceeași situație ca cea pe care o trăiesc și eu, dar trebuie să înțeleagă că așa nu se mai poate.

greva profesori piata victoriei mars klaus iohannis negocieri cereri salariu pancarta

Roxana, 28 de ani, învățătoare debutantă la o școală gimnazială din Câmpina

VICE: Meserie sau vocație?
Roxana: E o profesie pe care trebuie s-o faci cu drag și eu o fac din toată inima. Iubesc ce fac, însă salariul nu ne motivează așa tare.

Cum ai ales meseria asta?
Am și eu trei copilași și, mergând la ei la școală, am observat că îmi place să lucrez cu copiii, să-i învăț lucruri noi și să stau lângă ei cât de mult pot.

Ce alte nevoi, pe lângă bani, mai există?
Pe lângă bani, siguranță în instituția în care noi predăm, pentru că elevii pot intra cu absolut orice în școli. În al doilea rând, nu avem materiale cu care să ne facem treaba.

Care e rolul nevăzut al profesorului?
Să formeze oameni, nu de a forma roboți. Să-i învețe ce e sentimentul, cum să se descurce în viață. Este un rol esențial. În primul rând, trebuie să-i învățăm să fie oameni, pentru că totul pleacă de-aici.

Vrei să fim prieteni?

Abonează-te și rămâi conectat cu cele mai hot subiecte din muzică și entertainment.