Kiss Bits

Părinți din România mi-au zis cum se schimbă distracția și petrecerile după ce ai copii

Sunt oameni care cred că viața se termină când ai copil. Lucrurile pot fi însă și altfel. Și cu siguranță poți lua niște sfaturi sau lecții din ce mi-au zis părinții ăștia.

Oricât de multe cursuri, sfaturi și lecții de viață ai primi, nimic nu te pregătește în totalitate de meseria de părinte. Iar pentru noi, cei care încă nu am ajuns la vârsta în care toți prietenii noștrii au copii, dar știm că suntem aproape de momentul ăla, acest lucru poate să fie scary af. 

Mai scary e gândul că viața ta va lua o întorsătură radicală și va trebui să zici adio la distracție, socializare și petreceri nebune până dimineața. 

Doar că nu trebuie să fie așa. Piața de entertainment s-a diversificat atât de tare, încât ai șanse să te distrezi bine cu toată familia în oraș, de la mic la mare. Un astfel de eveniment este și Senzoria, primul festival dedicat simțurilor, creat la Iași de un grup de tătici. Au combinat spectacolul vizual, muzica și arta culinară într-un eveniment pentru copii și părinți.

Cea de-a zecea ediție e între 1 și 4 iunie. Conceptul e simplu: patru zile de joacă pentru copii și o mega petrecere pentru părinți. Concerte, teatru, workshopuri, ateliere creative, o zona cu food trucks, face painting sau jocuri – activități gratuite pentru copii. Pentru părinți sunt celelalte distracții, inclusiv un party cu producătorul și DJ-ul ATB cap de afiș.

În fine, evenimentul se întâmplă. Dacă ai drum prin Iași, fă-i o vizită, dă-i o șansă. Dacă vrei să afli cum văd părinții distracția și petrecerile, ai nimerit bine. Iată ce-au avut de zis.

Viața de părinte în România nu trebuie să fie neapărat monotonă

Lavinia, 38 ani, mamă a trei copii de 9 ani, 5 ani și 3 ani

lavinia

LAVINIA ȘI TATĂL COPIILOR EI

VICE: Cum s-a schimbat viața voastră socială în momentul în care ați devenit părinți?
Lavinia: Copiii vin și ne dau lumea peste cap, literalmente. Nu ne putem imagina tumultul și haosul. Este însă un haos care dă dependență, căci e frumos din cale-afară!

Oricât de solicitant e rolul de părinte, e esențială păstrarea activităților extra-parentale. Menținerea unei vieți sociale este importantă mai ales pentru mamă, căci de starea ei de bine depinde bunul mers al familiei. Nu mai avem aceeași libertate, dar ne opunem vehement auto-izolării și exclusivității oferite copiilor.

Cum arată o zi bună în oraș cu familia? Și ce activități vreți să aveți?
Ne plac plimbările în natură, în parcuri, vizite la restaurantele preferate, călătoriile și ne-am aventurat să plecăm chiar cu toți cei trei cu mașina în alte locuri ale Europei. Mai pun pe listă și concertele în aer liber, festivalurile. Credem că cei care sunt de mici expuși interacțiunilor sociale frecvente cresc sănătoși, fericiți, empatici.

Cât de des ieșiți la petreceri și ce faceți cu copiii atunci?
Nu ni se întâmplă foarte des sa mergem la petreceri, poate și pentru că frecvența lor a scăzut. Toți cei din generația noastră au, de asemenea, diverse responsabilități. Însă, dacă se întâmplă să ne dorim să ieșim la distracție, avem marele noroc al bunicilor care ne stau la dispoziție și la care apelăm cel mai adesea, atunci când vrem să ieșim în doi.

Ce ar putea să facă un organizator de evenimente pentru a se adapta la nevoile voastre de familie?
E ideal să fie în aer liber, să înceapă la ore rezonabile, nu foarte târziu în noapte, să aducă food trucks cu mâncare sigură și pentru cei mici, să ofere spre vânzare căști antifonice pentru bebeluși. Poate și amenajarea unui kids corner ar putea fi util, fie pentru a putea supraveghea copiii în timpul jocului, fie pentru a-i lăsa în grija unor persoane competente, contra cost chiar, pentru o oră sau două, cât să „respire” și părinții.

Ce sfaturi ai pentru tinerii părinți care nu vor să își pună în cui viața socială?
Oricât de greu e rolul de părinte, oricât de provocator și extenuant, TREBUIE să ne luăm momente de respiro, de petrecere a timpului și altfel, măcar o oră pe zi. 

O mamă conectată la copii fără pauze este o mamă stresată, epuizată, nefericită. Toate acestea pot ușor duce în depresii greu de depășit, de aceea insist mereu: părinții trebuie să-și continue viața și în afara îngrijirii copiilor. 

Se poate apela la bunici sau, dacă aceștia nu au disponibilitatea, se poate găsi o prietenă, o rudă sau o persoană de maximă încredere care ar putea supraveghea timp de câteva ore, pe cei mici. Dacă și aceste variante sunt imposibile, e musai să căutăm festivaluri sau evenimente la care putem participa cu cei mici, tot de dragul de-a ieși un pic din rutina istovitoare.

Bogdan, 40 ani, doi copii de 10 și 8 ani

bogdan

Cum arată distracția odată ce devii părinte?
Bogdan: Viața mea s-a schimbat destul de puțin pentru mine, mai mult pentru soție. Acum avem mai multe întâlniri cu prietenii acasă. În schimb, distracția e faină. Ne plac plimbările, mâncatul și activitățile culturale (ascultat muzică, mers la muzee, participat la ateliere).

În club mai ieși?
De două–trei ori pe lună. Când se poate îi iau cu mine, când nu, îi las singuri sau cu bunicii.

Sigur ți s-a schimbat și felul în care te raportezi la eveniment de familie. Ce ar trebui să știe un organizator?
E foarte important să pregătească activități atractive și în siguranță pentru copii.

Ce sfaturi ai pentru cei care se pregătesc să devină părinți?
Bateți fierul cât e cald. E nevoie să vă încărcați bateriile și să vă distrați din când în când, pentru a fi performanți și în relația cu copiii.

Alina, 35 de ani, mama unui băiat de 4 ani

alina parinti copii

VICE: Cum ai spune că e viața când ai un copil?
Alina: E o provocare și o adaptare în fiecare zi. Cu toate provocările pe care le-am avut în cei patru ani, cred că este cea mai frumoasă perioadă a vieții noastre. Descoperim împreună în fiecare zi activități, oportunități și bucurii simple. Călătorim la fel de mult, ne distrăm la fel de mult, căutăm soluții ca viața noastră să fie la fel de frumoasă sau chiar mai frumoasă decât până acum. 

Cum ar fi o zi perfectă în oraș?
Mi-ar plăcea să stăm liniștiți, să ne bucurăm atât de natură, dar și să mâncăm bine. Iar el să aibă activități pe care să le poată desfășura în siguranță, dar noi să-l putem supraveghea în timp ce bem un frappuccino și el se socializează cu alți copii. 

Mai ieșiți la petreceri? El ce rol are?
Face parte din programul nostru, așa că atunci când petrecerile sunt prietenoase cu copii e prezent și, când situația impune, încercăm să îl adaptăm și pe el. Nu am optat să avem bone, doar ajutorul familiei când e absolut necesar. Copilul se adaptează și cred că e sănătos pentru el așa. A călătorit, a fost de la evenimente fashion, la evenimente muzicale, de familie și pentru el nu se schimbă nimic, se bucură de orice.

Din experiența de până acum, ce le-ai zice altora să facă tocmai ca să nu pună stop vieții personale, sociale?
Să se relaxeze pentru că viața e mult mai frumoasă atunci când ai copii, iar viața socială ar putea fi mai atractivă și mai activă atunci când ai un copil. De dragul și nevoia lui vei ieși. Poți să îmbini și viața socială, și cea de familie, dacă te relaxezi puțin și nu iei totul ca un capăt de țară.

Adrian, 46 de ani, un copil în vârstă de 16 ani

adrian

VICE: Cum ați jonglat cu viața socială și cea de părinți?
Adrian: În primii ani, evident, viața noastră socială s-a schimbat radical. Aproape tot timpul liber era organizat în funcție de copil. Pe de altă parte, noi am fost privilegiați: copilul a avut bonă de când s-a născut până când a terminat clasele primare, așa că am avut posibilitatea să „evadăm”, atunci când am dorit să facem acest lucru.

Și acum cum e o zi bună cu familia?
Are următoarele „ingrediente”. Un „late breakfast”, plimbări în aer liber și o pauză de cafea și răcoritoare la o terasă. Pe la prânz un restaurant – de fiecare dată unul diferit (avem de unde alege), iar seara un eveniment (concert, piesă de teatru etc.) sau ieșim la o terasă cu prieteni de familie.

Ai un copil adolescent acum. Așa că ce sfaturi ai pentru alți părinți, mai la început de drum?
Să nu renunțe la viața socială, să își trăiască viața, pentru că timpul este ireversibil. Evident, fără a-și neglija îndatoririle de părinți.

Și că tot ai zis de evenimente, tu cum ai vrea să fie unul pe gustul tău?
Pornind de la nevoile și, mai degrabă, gusturile noastre, am dori mai multe evenimente de genul „discoteca de altădată”, cu muzică, trupe și artiști din anii ‘80 – ‘90.

Diana, 40 de ani, doi copii, unul de 7 ani și altul de 3 ani

Diana

VICE: Ți-ai oprit viața socială când ai devenit mamă?
Diana: O perioadă da, s-a oprit brusc, cel puțin la primul copil. Apoi, de la al doilea, am început să jonglez cu rolul de părinte, dar și cu activități sociale care mă bucurau înainte.

Și cum te descurci când vine vorba să îi iei cu tine?
Nu mai stau până târziu, decât foarte rar, și caut să găsesc soluții pentru un cadru în care să socializeze și părinții, și copiii. Atunci când ești cu copii la un festival de familie sau la un concert în aer liber, nu mai simți prezența copiilor, pentru că își găsesc alte activități, se joacă, au energie și se bucură odată cu tine de acel eveniment. 

PUBLICITATE

Pentru mine, festivalurile de familie sunt ideale. Asta înseamnă că trebuie să fie la ore rezonabile, să fie într-un spațiu deschis, ușor umbrit, să există un concept de așa natură încât să permită să venim împreună cu ei.

Dar ți s-a schimbat felul în care te raportezi la distracție, la cluburi, de exemplu?
Da, iar pentru mine e foarte important să integrez copii în activități, nu mai simt nevoia ca distracția să se petreacă în timpul nopții. Dacă merg seara și e muzică tare, le pun căști. Dar trebuie să ne întoarcem la o oră decentă acasă. 

Ai niște trucuri sau recomandări și pentru alți părinți?
Trebuie să avem răbdare cu noi înșine și să acceptăm că, în timp, ne vom reconfigura priorități, moduri de a ne distra și ne vom face și altfel de prieteni. Vom avea prieteni tot familii cu copii, nu total, dar de regulă așa se întâmplă. 

Părinții să aibă răbdare cu ei. Poate să apară puțină frustrare, poate ți se părea că ești îngrădit sau limitat, dar trebuie să explorezi distracția cu familia care e la fel de frumoasă și plină de bucurii.

Vrei să fim prieteni?

Abonează-te și rămâi conectat cu cele mai hot subiecte din muzică și entertainment.