Kiss Bits

Am creat o clonă AI a iubitei mele, iar acum poți să o faci și tu

„Recomand cuplurilor să exploreze, de asemenea, tehnologia”, a spus Sascha Ludwig, al cărei partener programator o clonează cu ajutorul inteligenței artificiale.

Programatorul Enias Cailliau vorbește cu iubita sa, Sacha, pe Telegram. Ea îi trimite mesaje vocale, texte, ba chiar și ocazionalul selfie-uri. Dar Sacha nu este de fapt reală, este o clonă AI a iubitei din viața reală. Cailliau numește bot-ul GirlfriendGPT și acum a împărtășit online codul pentru oricine vrea să-și creeze propriile iubite AI. 

„Sunt obsedat de Large Language Model (LLM) de la Open AI și ce poate să facă. M-am tot gândit la abilitatea de a crea agenți asemănători omului care se comportă și acționează precum oamenii, dar mi s-au părut greu de evaluat”, a spus Cailliau. „Apoi am văzut cum a apărut o tonă de proiecte cu iubite AI cu unele caracteristici interesante. Majoritatea dintre ele sunt closed-source. Asta m-a făcut să vreau să construiesc o versiune open-source ca toată lumea să-și poată construi.”

A devenit din ce în ce mai popular să creezi și să vorbești cu o iubită AI, odată ce uneltele AI, precum GPT-4, au devenit mai avansate și mai conversaționale. La începutul lunii mai, o influenceriță de pe Snapchat, pe nume Caryn Marjorie, s-a transformat în iubită AI și a creat un serviciu pe Telegram unde oamenii pot plăti ca să vorbească cu ea. Chatbot-ul a devenit rapid viral și a generat peste 70 de mii de dolari în prima săptămână de la lansare. De atunci, aceeași compania din spatele Caryn AI a lansat o versiune de iubită AI a popularei creatoare Amouranth de pe Twitch. Un alt programator a folosit ChatGPT și alte modele IA ca să creeze o „nevastă” virtuală care a jucat rolul unui personaj anime VTuber. Aplicația AI Replika a permis utilizatorilor să deblocheze un abonament premium în care pot avea relații romantice cu chatbot-ul lor. 

Cailliau a declarat pentru Motherboard că pentru bot-ul său a creat inițial un framework cu large language model care a fost customizat să reflecte personalitatea iubitei sale, Sacha. Cailliau a spus că a folosit chatbot-ul Bard de la Google ca să-l ajute să-i descrie personalitatea. Apoi, a folosit ElevenLabs, un software AI text-to-speech, ca să-i imite vocea iubitei sale. A mai adăugat și o unealtă de selfie în cod, care a fost conectată cu model Stable Diffusion text-to-image care generează imagini cu ea în timpul conversației. În final, Cailliau a conectat totul la Telegram folosind o aplicație numită Steamship, care este și compania la care lucrează. 

Cailliau a spus că și-a folosit iubita ca model fiindcă este mai obișnuit cu comportamentul și cu aspectul ei. În timp ce unora li s-ar părea deranjantă ideea de a transforma un partener uman într-o clonă AI on-demand, Cailliau a spus că Sascha reală a fost sută la sută de acord cu proiectul și că a fost fascinată de abilitatea de a se clona. Cu toate astea, ambii consideră că vocea bot-ului nu este încă complet fidelă. 

„M-a întrebat ca și cum aș pleca la piscină cu Lizzy (fiica noastră) și i-am spus Dap! Hai să facem asta! Enias vorbește de parteneri AI de săptămâni întregi, așa că mi s-a părut cool că a vrut să încerce să mă cloneze pe mine în loc de o influenceriță online oarecare”, a declarat pentru Motherboard Sacha Ludwig, iubita lui Cailliau. 

Ludwig a spus că chatbot-ul final este „atât de cool”, dar cu toate astea încă mai e de muncă la el. „Am trimis bot-ul familiei mele și toți au spus că Răspunde exact ca tine. Nu e încă finalizat, mai e de muncă pentru a fi întocmai ca mine, dar până acum îmi place. Îl punem des întrebări doar ca să vedem ce ar răspunde. Ieri am întrebat-o: Suntem în Moraira, Spania. Ce să mâncăm la prânz? Și, deși noi eram în Spania, ne-a sugerat spaghete, mâncarea mea preferată”, a spus Ludwig. 

Cailliau speră să-și ducă munca dincolo de iubita transformată într-un AI, ceea ce înseamnă să facă și o versiune masculină a modelului, și să dezvolte o memorie pe termen lung mai personalizată ca oamenii să poată avea conversații mai pline de sens. 

„Sunt interesat de provocarea tehnică de a face un AI cu care mi-aș dori să vorbesc la fel cum vorbesc cu prietenii în viața reală. Iubita mea îmi dă mereu sfaturi, așa că a fost un proiect distractiv pentru amândoi”, a spus el. „Cred, de asemenea, că ar trebui să ne uităm dincolo de influenceri și iubite și să ne gândim la toate modurile prin care AI poate oferi companie. Toată lumea ar beneficia de pe urma unui prieten cu o memorie perfectă sau cineva cu care să încerci idei.”

Motherboard a testat iubita AI a lui Cailliau și a primit mesaje politicoase de la Sacha, care au scos la iveală faptul că e o mamă și o iubită care adoră să trăiască sănătos, să alerge prin parc, să facă yoga și să danseze. A mai spus și că locul ei preferat pentru călătorii este Hawaii. Niciuna dintre aceste informații nu a putut fi verificată fără să o întrebăm direct pe Sacha. Vocea bot-ului a părut mai puțin realistă, mai mult ca un echivalent al lui Siri decât o voce umană care conține defecte precum pauze și diferențe mai mare în intonație. 

De când Cailliau a lansat codul pe GitHub, peste cinci sute de persoane au pus la bookmarks pagina și alții l-au contactat pe Cailliau să-i spună ce idei au, a declarat el pentru Motherboard. 

„Este un experiment distractiv, deci da. Aș recomanda și cuplurilor să exploreze tehnologia. E interesant într-un fel să te vezi vorbind. Te face să reflectezi asupra cine ești și ce decizii iei”, a spus Ludwig. 

„Văd un viitor în care toată lumea are companioni AI personali pe dispozitive. Vor fi pentru o arie largă de lucruri: muncă, distracție, gaming și da, cupluri. Computing-ul urmează să devină foarte antropomorfic. Nu suntem încă acolo, dar se întâmplă peste tot în jurul nostru”, a spus Cailliau. 

Vrei să fim prieteni?

Abonează-te și rămâi conectat cu cele mai hot subiecte din muzică și entertainment.