Cool Stuff

Tom Odell: „Ne e frică să vorbim despre orice are legătură cu durerea sau moartea” | Interviu exclusiv Kiss FM

Tom Odell a revenit în România pentru a deschide prima seară a festivalului District23, în cadrul turneului mondial de promovare a noului său album de studio, „Best Day of My Life”. Cu acest prilej am apucat să povestim înaintea concertului despre cum simte că e primit albumul său de către oameni și despre cum se situează el în raport cu suferința și moartea, subiecte principale abordate pe acest disc.

Pe Tom Odell e greu să nu-l știi după succesul pe care „Another Love” l-a avut încă după lansarea sa din 2012. La vremea respectivă, piesa era un extras de pe „Long Way Down”, albumul de debut care avea să se lanseze un an mai târziu. Piesa era un imn al inimilor frânte, iar tânărul blond de origine britanică fascina tinerii din întreaga lume, inclusiv pe cei din România, cu naturalețea, sinceritatea și minimalismul muzicii și versurilor sale. Interesant e că, anul trecut, piesa a revenit în atenția lumii, în special pe TikTok. De unde fusese, când a fost lansat, un cântec de dragoste, a devenit un imn al păcii, în contextul războiului din Ucraina. Anul trecut, a venit la București pentru a urca pe scena We Are One de pe Arena Națională, la evenimentul caritabil de strângere de fonduri pentru refugiații ucraineni.  

Britanicul are acum, la activ, peste 10 ani petrecuți pe scenă și cinci albume de studi., ultimul dintre ele, „Best Day Of My Life”, fiind lansat chiar în toamna anului trecut. Pentru promovarea sa a plecat Odell la drum prin lume, iar una dintre opririle sale a fost și în România. Vineri, 16 iunie, muzicianul a urcat pe scena Flight Festival, într-un concept nou de eveniment denumit District23, parte a programului cultural de la Timișoara2023. Cu alte cuvinte, trei festivaluri deja existente, Flight, Vest Fest și Magnetic, care aveau loc până acum în mod independent, și-au unit forțele și porțile și s-au desfășurat simultan la Aerodromul Cioca din afara Timișoarei. Pe scena Flight, devenită anul ăsta un fel de „Main Stage”, au urcat, în afara lui Tom, John Newman, Clean Bandit, Rag’n’Bone Man, precum și artiști cunoscuți de la noi, ca Delia, Vunk sau Connect-R. 


Show-ul lui Odell, care a durat puțin peste o oră, a inclus o selecție a celor mai cunoscute hituri de pe toate cele cinci discuri ale sale. Deși publicul a fost implicat și dedicat pe toată durata concertului, highlight-urile au fost melodiile precum „Grow Old With Me”, „Can’t Pretend”, „Magnetised” sau momentul în care a părăsit pianul pentru a merge aproape în public, unde a cântat „Hold Me” în duet cu oamenii adunați în fața scenei. Bineînțeles, nu putea pleca fără hitul căruia îi datorează tot succesul și nici nu cred că ar fi putut încheia altfel show-ul decât cu „Another Love”, pe care l-a performat alături de miile de oameni care abia așteptau să audă live melodia c vârful multor topuri muzicale. 

Tom a avut parte de niște timp de stat în Timișoara, de astă dată. A ajuns cu destul de mult timp înaintea concertului său încât să aibă răgazul de a se plimba și de a lua lo,c pe o terasă de pe pietonala din centru unde a savurat o cafea și o înghețată alături de soția sa. Da, ați citit corect. Britanicul, care până nu demult se plângea că nu poate susține o relație mai mult de șase luni, a cunoscut o fată în 2020 cu care, între timp, s-a și căsătorit. 

Cu Tom am avut plăcerea de a sta de vorbă înaintea concertului din Timișoara, unde l-am întrebatcum simte că e primit, până acum, noul album. Eram curios cum vede că au relaționat oamenii cu lucrurile despre care a vorbit în cele 12 piese, însă și care e relația lui cu durerea, suferința, tristețea și chiar moartea, subiecte la care face apel de multe ori în versuri. Tom e un om extrem de cald, primitor și friendly, care stă cu plăcere de vorbă despre orice subiect, însă destul de introvertit, modest și sfios când vine vorba de sine. 


Bun venit înapoi în România! Mă bucur să te avem din nou printre noi! Ești în mijlocul turneului de promovare pentru al noului tău album, "Best Day Of My Life". Cum l-au primit fanii până acum?

E mereu greu de zis cu exactitate, dar pare că cel puțin o parte dintre ei l-au îndrăgit.


Mi se pare de departe cel mai natural, plin de adevăr și vulnerabil album pe care l-ai făcut până acum. Deși ai vorbit despre dezamăgiri în dragoste, despre probleme de mental health pe albume trecute, de data asta aduci de multe ori în discuție tristețea, durerea, suferința și chiar dorința de moarte. Cât din albumul ăsta a fost construit din suferință?

Cred că destul de mult din el, probabil. Știi, e o emoție, ca și bucuria, care pe noi toți ne va inspira mereu în egală măsură. Deși cu siguranță aș spune că în cazul meu tristețea a cântărit mai mult. Cu toate că îmi place să cred că e un album care conține de fapt multă speranță. Asta simt atunci când cânt piesele astea, sau chiar și când mai am ghinionul de a trebui să le ascult.


Fiecare album pe care l-ai făcut e ca o oglindă a etapei în acel moment în care te afli tu, omul din spatele pianului. Care simți că e pragul actual în care te afli pentru acest album?

Cred că ce diferențiază albumul de cele de dinainte e limitarea de timp și dedicarea de a face un disc doar cu un pian și vocea mea, nimic altceva, ca o expresie continuă. Mi-am dorit foarte care ca piesele să treacă ca și cum s-ar topi una în alta. A fost un lucru intenționat, pentru că mi-am dorit să se simtă ca un singur cântec în loc de zece piese diferite. Și aș spune că e foarte dedicat unui anumit sentiment, pe care simt că aș comite o nedreptate dacă aș încerca să-l descriu într-o singură frază, dar pentru mine clar e un anumit sentiment specific, care se plasează undeva între tristețe și speranță. Dar, evident, nu neg că sunt anumite părți destul de depresive pe disc. Aș spune clar că „Enemy” e foarte deprimant și foarte brutal de onest despre relația pe care eu am cu mine, în capul meu. Și cum odată ce ai trecut prin ceva intens precum anxietatea sau depresia, nu mai ești același. Reflexia din oglindă își modifică forma.


Care e lucrul pe care l-ai învățat până în acest punct și despre care noi nu vorbim?

Ne e frică să vorbim despre orice are legătură cu durerea sau moartea. Ne ferim să vorbim despre lucrurile astea pentru ca de fapt le negăm din frica de a le înfrunta și din frica de a admite că toți suntem vulnerabili într-un moment sau altul, în viață.


Tom continuă să călătorească prin toată Europa până la finalul verii, iar la toamnă va începe turneul american. Până la viitoarea ocazie în care îl vom vedea prin România, muzica sa, inclusiv cel mai recent album, rămân în marea pânză a internetului și a platformelor de streaming. 


Vrei să fim prieteni?

Abonează-te și rămâi conectat cu cele mai hot subiecte din muzică și entertainment.