Cool Stuff

De vorbă cu Georgian Mărgărit: „Prea mulți copii au crescut în lipsa unei figuri paterne în viața lor”

Georgian Mărgărit este un nume însemnat în industria muzicală din România, atât în postura de solist cât și în cea de compozitor, cu o serie de piese în palmares care au avut succes atât pe plan local, cât și internațional.

În 2016 a obţinut locul doi în finala Eurovision România, cu piesa „I’m Coming Home”, lansată împreună cu Vanotek şi The Code. Este cunoscut publicului și datorită piesei „Closer”, melodie ce a cucerit publicul local, dar și internațional, intrând în topuri europene și fiind licenţiată în Rusia, Bulgaria, Franţa, Monaco, Ucraina, Belarus, Moldova, Kazakhstan, Uzbekistan, Turkmenistan, Tajikistan, Kyrgyzstan, Armenia, Georgia și Azerbaijan. Acum, Georgian vine cu o nouă piesă în limba engleză, „Need You”, o melodie emoționantă care explorează relația dintre tată și copil. 

„Need You” este compusă de Georgian Mărgărit alături de Ionuț Cătană și Alexandra Tirtirău, iar videoclipul este realizat de cunoscutul regizor SAN. Melodia vorbește despre importanța unei figuri paterne în viața noastră, iar videoclipul transpune în imagini pline de emoție tema întoarcerii tatălui rătăcitor.


Ai compus o mulțime de piese până acum, în cei 15 ani de activitate în domeniu. Ce te inspiră?

Nu cred că mă inspiră ceva anume. Faptul că iubesc muzica foarte mult, mă determină să mă așez la pian iar pentru mine inspirația vine improvizând. Sunt de părere că inspirația trebuie să te găsească muncind. 

Câte piese ai compus în total, fie singur, fie în colaborare cu alți producători?

Sincer nu le-am numărat exact, dar sigur sunt câteva zeci de piese compuse până acum, pentru mine sau pentru alți artiști.

Cu ce artiști ai colaborat pe partea de producție muzicală până în prezent?

Am colaborat cu Ionuț Radu, Vanotek, Mihai Toma, Vlad Crețu, Ștefan Marin, Ionuț Catană, Sorin Seniuc, Randi, Șandri Biro, Bodea Costin și cred că mai sunt dar nu mi-i  amintesc acum pe toți. Îmi face plăcere să lucrez alături de alți producători și să leg diverse colaborări. 


Dacă ar fi să faci un top 3 piese compuse de tine acesta ar fi…

„Randi & JO - Până vara viitoare”, alături de piesele mele - „Closer” și „Need You”.

Dar un top 3 al pieselor tale preferate? De la  noi sau de afară. 

Keane - „Try again”, James Blake - „Retrograde”, Disclosure - „Nocturnal”.  


Cum ai ajuns să compui? Ai studii în domeniu?

Am descoperit tainele compoziției de la tatăl meu, căruia îi place să compună, dar și să scrie versuri. De copil am stat alături de el și am deprins câteva tehnici interesante de compus, pe care le folosesc și acum. Am început să studiez pianul de la 6 ani și am aprofundat muzica bizantină și corală în cadrul Facultății de Teologie.

Compui, dar ești și solist și tocmai ai lansat o nouă piesă, „Need You”. Spune-ne mai multe despre noul single.

Am simțit nevoia să abordez tema care explorează relația dintre tată și copil, mai exact a întoarcerii tatălui rătăcitor; este un subiect cu atât mai important cu cât în România avem o generație care a crescut cu cheia la gât… Mulți bărbați au plecat peste hotare pentru a lucra și a-și întreține familia. Deși poate pe plan financiar această plecare a fost de folos familiei, pe plan emoțional prea mulți copii au crescut în lipsa unei figuri paterne în viața lor. 


Dacă viața ta ar avea o coloană sonoră, piesa principala ar fi…

Cred că mă reprezintă foarte mult opera lui George Enescu, mai exact „Rapsodia română”.

Ce planuri ai în continuare pe plan muzical?

Mărturisesc că lucrez la primul meu album, pe care intenționez să îl lansez până în primăvară. 

Ce preferi – să cânți sau să compui?

Cred că mai mult îmi place să compun, dacă aș fi nevoit să aleg, pe asta aș merge.

Vrei să fim prieteni?

Abonează-te și rămâi conectat cu cele mai hot subiecte din muzică și entertainment.