Cool Stuff

Am fost la Coldplay - „Music of the Spheres” - în Amsterdam: un show live memorabil și o experiență care merită trăită

Fii pregătit pentru un boost de serotonină!

Turneul mondial „Music Of The Spheres World Tour” al trupei Coldplay reprezintă o serie de concerte fantastice, lăudate intens de critici și participanți.

The Guardian îl numește „cu adevărat uluitor”, New York Post îl descrie drept „o noapte pentru cărțile de istorie”, iar Glasgow Evening Times îl anunță drept „cel mai mare spectacol de pe Pământ”. 

Ce-i drept, după ce am avut ocazia să experimentez un concert al band-ului în Amsterdam, pot spune cu mâna pe inimă că toate laudele care i-au fost aduse nu sunt exagerate, așa că lasă-mă să-ți povestesc cum a fost și de ce merită să fii părtaș și tu la o astfel de experiență.

Foto: Ben Houdijk

Foto: Ben Houdijk

Foto: Ben Houdijk

Organizare și dragoste pentru natură

Concertul Coldplay din capitala Țărilor de Jos a avut loc pe Ajax Arena, în prezența a peste 65.000 de oameni.

Show-ul a început la puțin timp după ora 21:00, iar în deschidere a cântat artista britanică Griff, o tânără talentată, recunoscută pentru single-ul „Mirror Talk.” 


Numărul celor prezenți pe stadion sună copleșitor, dar organizarea a fost ca la carte, așa că nu au existat probleme de îmbulzeală sau aglomerație, ceea ce din start a făcut seara foarte plăcută, deoarece nu stăteai cu grija că te vei sufoca, mai ales dacă aveai loc în mijlocul stadionului, în picioare, așa cum am avut eu. 

Plus de asta, mereu se plimbau printre cei prezenți tineri care vindeau bere, sucuri sau ape (dar erau și îndeajuns de multe baruri), așa că totul îți era la îndemână, pentru ca tu să nu ai nicio altă grijă în afară de a te simți bine. 

Trupa britanică este recunoscută pentru grija pe care o are față de mediu, așa că întreg conceptul show-ului a fost centrat și pe mesaje legate de sustenabilitate - până să înceapă show-ul, pe ecranele imense din fața scenei erau prezentate diferite cauze care sunt susținute cu parte din banii de bilete (le poți găsi pe toate aici), dar și cum poți genera energie pentru scenă, cu ajutorul unor podele „kinetice” amplasate pe stadion, pe care erai invitat să sari și să dansezi, sau a unor biciclete speciale pe care erai încurajat să pedalezi. 

Fiecare participant a primit la intrare și o brățară cu led-uri, la fel, făcută din plastic reciclat, pe care a trebuit să o returneze la plecare (pe ecrane erau afișate și procentele de returnare ale brățărilor din celelalte orașe unde băieții au avut concerte).

Foto: @nathanreinds

Foto: @nathanreinds

Foto: @nathanreinds

Foto: @nathanreinds

O explozie de energie colorată

Poate Coldplay nu este trupa ta preferată sau nu o asculți activ în playlist, dar este una dintre cele mai mari trupe contemporane, iar show-ul din Amsterdam a demonstrat asta cu brio.

Imaginează-ți să te afli în mijlocul a zeci de mii de oameni care împart aceeași energie cu tine, cântă și dansează, în timp ce oferă un spectacol de culori impresionant, datorită acelor brățări cu led-uri care au clipocit și s-au luminat diferit de-a lungul pieselor cântate de trupă.

Show-ul a început în forță, iar Chris Martin, solistul Coldplay, a ținut pasul cu lumea pe care a creat-o odată cu „Music Of The Spheres World Tour” și pe lângă profesionalismul de care a dat dovadă în interpretarea pieselor, a fost ca un copil, fascinat de tot ceea ce are în jur, vizibil fericit și recunoscător pentru ceea ce trăiește. Optimismul band-ului și dedicarea de a oferi un show memorabil celor prezenți s-a simțit în public, iar oamenii, la rândul lor, au întors iubirea primită către scenă.

Îmi imaginez că nu e ușor să ai un turneu mondial și să faci cu regularitate aceleași concerte în diferite colțuri din lume, iar artiștii care nu-și coboară standardele, indiferent de oboseală sau poate chiar plictiseală, merită urmăriți și susținuți. 

Coldplay n-au dezamăgit o clipă, ci au ținut energia la cote înalte pe tot parcursul spectacolului, în timp ce au cântat toate hit-urile lor, printre care „Higher Power”, „Paradise”, „Yellow”, „Something Just Like This” sau „A Sky Full of Stars”, „Fix You” sau „The Scientist” și „Viva la Vida.” Apropo de ce ziceam mai devreme, nu trebuie să fii fan Coldplay ca să-ți dai seama că știi toate piesele lor și le poți fredona cu ușurință. 

Am trăit un concert în care am avut toate elementele necesare pentru a ne simți liberi, într-un spațiu special decorat pentru a genera bucurie de viață și acceptare pentru cei din jur, o invitație la umanitate, dacă vrei. 

Foto: Slashley Photography

Foto: Slashley Photography

Foto: Slashley Photography

Mi-ar plăcea să știu procesul creativ prin care Chris Martin a ajuns la ideea acestui show - o lume psihedelică (cu măști de extratereștri și o păpușă care cântă), cu un mesaj de bază clar: „Everyone is an alien somewhere” - dar fie că vorbim despre un trip pe ciuperci, o conectare cu universul sau pur și simplu o imaginație extrem de bogată, lucrurile s-au legat firesc, iar rezultatul m-a luat prin învăluire și m-a emoționat, așa cum cred că s-a întâmplat cu toți din jurul meu.

Mingi imense aruncate în public, ploaie de confetti, artificii, lasere, n-a lipsit nimic din ce-ar fi putut să-ți îmbogățească experiența și să te invite la joc, dar miile de led-uri din jur rămân cireașa de pe tort și cele care mi-au imprimat pe retină toată nebunia trăită în Amsterdam.

De-a lungul show-ului, Chris a citit mesaje din public, dar a invitat și pe scenă un frate și o soră, alături de care a cântat o piesă - ea ducea o luptă cu cancerul, iar solistul a ținut să o încurajeze așa cum a știut mai bine, prin muzică.

Foto: Stef Keynen

Foto: Stef Keynen

Întreg momentul a fost unul extrem de emoționant, nu pentru că a fost dramatic sau trist, ci pentru că a demonstrat cât de multe poate schimba în jur iubirea pe care ne-o arătăm unul altuia, un sentiment atât de firesc și atât de rar scos la iveală în prezent.

Un alt moment eliberator a fost atunci când Martin ne-a rugat să lăsăm telefoanele și să dansăm pur și simplu pe o piesă, în timp ce ne conectăm unii cu alții - am acceptat provocarea și timp de câteva minute am sărit cu mâinile în aer, complet prezentă, pe un fundal plin de led-uri și lasere, în care nu a mai contat nimic, ci doar sentimentul ăla de extaz pe care-l simțeam atunci. 

Și cumva, despre asta a fost vorba, despre un concert care să ne aducă aminte că suntem oameni, că viața poate fi frumoasă, chiar dacă nu este ușoară, și despre cum existența noastră este cu mult mai plăcută și mai suportabilă dacă nu uităm să ne privim unii pe alții și să ne aducem aminte că nu suntem chiar atât de diferiți și cum toți avem aceleași nevoi și motive de bucurie.

„Music of the Spheres” s-a încheiat cu mesajul „Believe in love” și ce mișto ar fi să nu uităm asta, nu?


PS: Șansele sunt mari ca trupa Coldplay să vină și în România, așa că sper să te înhami la toată experiența asta muzicală și senzorială, iar apoi să-mi spui cum ți s-a părut. Ce zici?

Foto: Stef Keynen

Foto: Stef Keynen

Foto: Stef Keynen

Vrei să fim prieteni?

Abonează-te și rămâi conectat cu cele mai hot subiecte din muzică și entertainment.