Dimineața de joi, ultima zi de vară, a fost întâmpinată cu entuziasm de Corina, nerăbdătoare să prindă și vreme mai răcoroasă, în timp ce Oprișan i-a spus că nu același lucru cred și oamenii din Drumul Taberei, motiv pentru care au hotărât să întrebe ascultătorii. Părerile au fost împărțite, după cum poți asculta și tu mai jos.
Așa cum era de așteptat, pentru că a lipsit ieri, Cătălin nu a fost „iertat” nici astăzi de colegii săi, dar el și-a menținut teoria că și-a luat un telefon nou (băiatul său i l-a luat) pe care scria 30 august, 2014, de unde și motivul pentru care a confundat ziua de miercuri cu cea de sâmbătă.
„Reproșurile” nu s-au oprit aici, iar Corina l-a atenționat și cu privire la faptul că NU a adus parizer în studio, așa cum a promis de patru zile, și iar „le-a dat țeapă”, deși fiecare membru al echipei a venit la birou cu merindele promise. S-a lăsat cu o trecere în revistă a meselor pe care le-au luat împreună săptămâna asta, iar buna dispoziție a triumfat, așa cum era și normal.
Semnificațiile zilei și celebrarea limbii române
Pe 31 august, de-a lungul timpului, s-au întâmplat multe lucruri interesante: s-a născut împăratul roman Caligula, dar și actorul și muzicianul român Ioan Gyuri Pascu. Apropo de asta, kissomanii au pus de la el o melodie superbă, care i-a lăsat cu „pielea de găină.”
Tot într-o zi de 31 august, Prinţesa de Wales, Lady Diana, şi prietenul său Dodi al Fayed şi-au pierdut viaţa într-un accident de maşină la Paris (1997), în timp ce, în 2006, faimoasa pictură a lui Edvard Munch, „Țipătul”, versiunea executată în tempera pe carton în 1910, furată la 22 august 2004 de la muzeul Munch, a fost recuperată de poliția norvegiană.
Însă, astăzi este și ziua Limbii Române (sărbătorită și în Republica Moldova), așa că moderatorii i-au rugat pe ascultători să le spună cuvinte frumoase în limba maternă.
Câteva dintre exemplele auzite sunt: „parizer, drăgălaș, glie, casă, plai, mămucă” sau, cum a zis un ascultător: „cel mai frumos cuvânt în limba română a fost și este mulțumesc.”
N-a lipsit din program nici o piesă care vorbește fix despre asta, Subcarpați & Surorile Osoianu - „Limba Română.”
Corina a fost curioasă să afle de la românii plecați în afară, cu cine vorbesc ei în românește, așa că a primit multe răspunsuri din Milano, Spania, Philadelphia, Japonia sau Cehia, unde oamenii au mărturisit că vorbesc cu familiile lor în limba maternă, și mulți își învață copiii româna, chiar dacă s-au născut peste hotare.
Ai cuvântul!
În această dimineață, ascultătorilor li s-au cerut să dea răspunsuri care să înceapă cu litera „F”. Gabriela Porozan din Târgoviște a intrat în direct și a reușit să răspundă corect la opt din cele zece întrebări. Așadar, ea a plecat de la DesKiss Dimineața mai bogată cu 80 de euro.
Era tigru sau pisică?
Ciprian, Cătălin și Corina au comentat o știre petrecută la Grădina Zoologică din Bârlad, unde un bărbat aflat în stare de ebrietate a „reușit” să intre în ghearele unui tigru bengalez. Acum, adevărul.ro notează ce s-a întâmplat în mintea acelui om.
„Bărbatul de 46 de ani care a scăpat miraculos din ghearele tigrului bengalez din Grădina Zoologică din Bârlad s-a trezit din anestezie, dar și din beție, și nu știa de ce a ajuns la spital, cu piciorul stâng bandajat. [...] I-a întrebat pe medicii care i-au reconstruit piciorul sfârtecat de tigru ce s-a întâmplat.
Medicii au rămas uluiți când au conștientizat că individul nu-și mai amintește nimic din episodul care se putea încheia tragic.
Când cu greu și-a amintit unele secvențe din aventura sa de la Grădina Zoologică, acesta a început să se contreze cu medicii. „Nu este adevărat. Mie nu mi-a sfâșiat piciorul un tigru, cum spuneți dumneavoastră. Acolo era o pisică, ce-i drept era mai mare. Nu avea cum să fie tigru!”, apare notat în știre.
N-aduce anu' ce-aduce Băcanu
Corina a adus în discuție o problemă aflată de la o prietenă de-ale sale, mamă de băiat de șapte ani. Ea a povestit cum băiețelul, aflat anul trecut în clasa 0, a fost agresat de un coleg (bătut, împins, înjurat, scuipat), în timp ce mama lui l-a învățat mereu „să nu răspundă cu aceeași monedă și să nu fie reactiv la violență.”
Băcanu a precizat că acum prietena ei este îngrijorată, deoarece cel mic va începe din nou școala, în timp ce se întreabă dacă a făcut bine să-l învețe toate cele de mai sus.
Kissomana a vrut să știe și de la Dinu și Oprișan (tați de băieți) cum ar proceda, deoarece, așa cum susține, ea este speriată de momentul în care copilul ei va ajunge tot la o școală de stat (așa cum este și băiatul amicei sale), unde este posibil să se confrunte la rândul lui cu bullying-ul.
Oprișan a venit cu o soluție, „săli de MMA”, adică un sport de contact, drept autoapărare. Ascultătorii s-au implicat și ei în această dezbatere, și mulți au spus că e ok ca cei mici să învețe sporturi de genul ăsta.
Întreaga discuție, cât și comentariile, în podcast-ul de mai jos.
Podul deșurubat
Dacă mai erai curios ce se mai întâmplă în țara noastră, Dinu, Oprișan și Băcanu au comentat știrea de pe digi24.ro care spune așa: „Golden Gate”-ul de la Brăila, inaugurat de nici două luni, se deșurubează cu mâinile goale. Locuitorii din zonă au surprins în imagini cum șuruburile se desprind din parapeții de pe margine. Compania Națională de Infrastructură Rutieră dă vina pe neglijența constructorilor, dar spune că nu există niciun pericol ca podul să se prăbușească.”
Oameni maimuță și rolul lor
O altă știre a venit de pe g4media.ro, care vorbește despre cum „în jur de 30 de „oameni-maimuţă” vor fi desfăşuraţi la New Delhi pentru a speria macacii rhesus care proliferează acolo, pentru ca aceştia să nu perturbe summitul G20 ce va avea loc în capitala indiană la începutul lunii septembrie. Pentru a împiedica macacii să atace convoaiele liderilor străini în timpul G20 de la începutul lunii septembrie, oamenii vor imita strigătele maimuţei langur, inamicul lor natural.”
Digital Throne - Campionatul Mondial de Esports de la Iași
Festivalul care s-a întins pe o perioadă de 10 zile, gazda celei de-a 15-a ediții a Campionatului Mondial de Esports, se va încheia cu o serie de concerte superbe. Ultimele trei zile (1-3 septembrie) aduc o serie de concerte foarte interesante pentru public, în zona Palas din Iași.
Armin van Buuren, Tujamo, Lost Frenquencies, JP Cooper și Tom Odell sunt artiștii străini anunțați la festivitatea de închidere, iar lineup-ul este completat cu artiști români precum: B.U.G. Mafia, Delia, Carla's Dreams, Alternosfera, Subcarpați, Spike, The Motans, Connect-R & Johny Romano, Deliric x Silent Strike w. Muse Quartet & CTC și Filarmonica „Moldova” din Iași.
Kiss FM va avea un studio la Digital Throne si va emite de acolo între 1 si 3 septembrie; moderatori vor fi Dan Fintescu și DJ Lexi de la Bad & Boujee. Partydul Kiss FM nu lipsește de la event, dar va fi prezent pe scenă pe 25 august, la deschidere. WOOP!
Kiss FM is your #1 Festival Radio, așa că postul de radio este partenerul oficial al festivalui!