Kiss Bits

Acum a devenit prea scump să mai fii poliamoros

Diferențele de venituri sunt uneori complicat de gestionat chiar și într-o relație monogamă, dar mai ales în poliamorie, după cum o să vezi și-n poveștile astea.

Criza economică a ajuns să ne afecteze până și viețile amoroase. Găsești în sfârșit pe cineva cu care te potrivești, dar nu vă permiteți să luați trenul ca să vă întâlniți. Simți că ești gata să te întorci în lumea dating-ului, dar proprietarul îți spune să-ți cauți chirie pentru că vrea să vândă apartamentul.

Iar dacă ești deja într-o relație, în loc să vorbești cu partenerul despre sex sau orice alt subiect drăguț, ajungeți să vorbiți despre creșterea facturilor la utilități și prețurile mari ale alimentelor și ale combustibilului.

Acum imaginează-ți că mai adaugi o altă persoană în toată nebunia asta. Sau două. Sau trei. Sau zece - ai înțeles ideea. Criza nivelului de trai afectează toate relațiile, și cu atât mai mult pe cele poliamoroase.

E cam greu să ieși la date-uri dacă tu n-ai bani nici măcar pentru chirie

Katy, o artistă de 25 de ani, care a ales să nu-și dea numele de familie pentru acest articol, din motive de confidențialitate, la fel ca și alte persoane poli cu care am vorbit, și-a dat seama recent că e poliamoroasă. Problema e că a început să exploreze acest stil de viață în plină criză financiară. Iar chestia asta îi dă multă anxietate. 

„E stresant rău să-i spui unui potențial partener că ți-ar plăcea să vă vedeți, dar că trebuie să aștepte până iei salariul, pentru că ești falită”, a zis Katy. „Dacă își imaginează că vreau să ies la date doar ca să mănânc gratis pe banii lui sau că nu vreau să cheltuiesc bani pentru că sunt o zgârcită? Chiar îmi dă anxietate ce ar putea gândi despre mine.”

Nu e un secret că criza nivelului de trai a avut un efect deprimant asupra datingului. A avut un impact chiar și asupra numărului de divorțuri. Unele cupluri au decis să rămână împreună pentru că nu-și permit să divorțeze, chiar dacă nu se mai iubesc, altele au amânat divorțul în așteptarea unei perioade mai stabile financiar. Criza a reușit să distrugă chiar și sexul.

„Evident, banii pot avea un impact uriaș asupra relațiilor”, a declarat pentru VICE sexologa și experta în poliamorie Chantal Gautier. „Cheltuielile, bugetul, neînțelegerile legate de economisire, conflictele legate de prioritățile financiare, instabilitatea financiară, toate astea își pun amprenta asupra relațiilor”, a zis ea. În cazul poliamoriei, acest lucru e exponențial mai dificil.

„A existat mult timp ideea că poliamoria e pentru un anumit tip de persoană - o persoană bogată, albă, educată, din clasa superioară”, a continuat Gautier. „De multe ori ni se prezintă doar din punctul de vedere al clasei superioare, prin prisma mass-media și a culturii.” În special de când cartea „The Ethical Slut” a adus poliamoria în mainstream, a zis ea, tindem să asociem persoanele poliamoroase cu petreceri sexuale scumpe și evenimente private de lux.

Dar preferințele sexuale sunt rareori legate de clasă și nici nu depind de venituri: „Persoanele poliamoroase provin din medii foarte variate”. Există multe persoane poliamoroase care trăiesc din ajutoare sociale sau care își strecoară date-urile între ture la un job de barman, așa cum există multe persoane care zboară la clasa business spre stațiuni luxoase concepute pentru poliamoroși. Multe dintre aceste persoane sunt nevoite să găsească noi modalități prin care să-și gestioneze stilul de viață în contextul crizei nivelului de trai.

Kayla, o profesoară de 29 de ani, e una dintre aceste persoane - a fost nevoită să pună capăt unei relații de opt luni din cauza situației financiare. „Niciunul dintre noi nu avea suficienți bani pentru ieșit la date-uri, abia ne ajungeau banii să ieșim la câte un date cu partenerii noștri principali”, a zis ea.

Kayla are un partener principal și amândoi vor să se întâlnească cu alte persoane, dar până la urmă au dezinstalat toate aplicațiile de dating după ce oamenii cu care făcuseră match s-au săturat ca ei să anuleze întâlnirile din cauza situației financiare precare. „Cunoscusem alte persoane poli pe Tinder și Feeld și inițial a fost mișto, dar apoi a trebuit să anulez mereu întâlnirile pentru că nu-mi permiteam să ies în oraș”, a continuat ea.

Persoanele poliamoroase sunt nevoite să ia în calcul mai multe portofele, iar deciziile lor în materie de dating trebuie să țină cont de situația financiară a mai multor persoane. „Trebuie să ne gândim la angajamentul față de toți partenerii noștri, dar mai ales la partenerul cu care împărțim locuința”, a zis Katy.

Există ideea asta că poliamoria înseamnă să acționezi impulsiv și să te piși pe orice reguli, dar Katy a zis că, de fapt, implică mai mult stres și mai multă organizare, cu atât mai mult într-o criză a nivelului de trai.

Poliamoria poate fi și o soluție dacă vă gestionați cheltuielile împreună

Totuși, nu avem numai vești proaste despre poliamorie. Gautier spune că, uneori, poliamoria poate fi mai eficientă din punct de vedere al costurilor. „În cazul policulelor, care sunt rețele mai extinse de relații poliamoroase în care toată lumea locuiește împreună într-o singură casă și împarte mâncarea și finanțele, poliamoria poate ajuta foarte mult”, a zis ea.

Dar nu multe rețele poliamoroase au acest stil de viață. Chris, un lector universitar în vârstă de 38 de ani, spune că nu-și permite și nici nu-și dorește să trăiască într-o casă cu toate partenerele lui și că stilul de viață non-monogam a devenit o „cheltuială stresantă” de când a început criza nivelului de trai.

„Majoritatea persoanelor poliamoroase nu-și permit să locuiască cu toată rețeaua de parteneri, pentru că pur și simplu nu e practic”, a zis el. „Trebuie să plătesc pentru multe întâlniri și multe camere de hotel, deoarece multe dintre partenerele mele au parteneri cu care locuiesc, așa că nu putem merge la ele acasă. Iar dacă relația e la început, e de înțeles că nu vor să vină nici ele la mine acasă.”

Diferențele de clasă socială și de venituri au început să-i provoace anxietate lui Chris, pentru că el și cele patru partenere ale lui s-au aflat în situații financiare foarte diferite de când au crescut prețurile la mâncare și la chirii.

„De curând, una dintre partenerele mele efectiv nu avea ce mânca, în timp ce alta călătorea prin Europa și mânca în restaurante de cinci stele”, a povestit el pentru VICE. „E greu să rămâi conectat, solidar și înțelegător atunci când există discrepanțe financiare atât de mari.”

„M-a durut stomacul, efectiv, de stres că n-am avut bani de rezervă să-mi ajut una dintre partenere să plătească chiria ca să nu rămână pe străzi, în timp ce altă parteneră, care nu o cunoaște pe prima, arunca bani în stânga și-n dreapta, pe toate prostiile.”

Chris subliniază că încă își iubește toate partenerele și că nu le judecă pe niciuna dintre ele în funcție de situația lor financiară, dar că a devenit tot mai greu să păstreze legătura cu toate de când criza nivelului de trai a mărit prăpastia financiară în relații. Deja se gândește să ia o pauză de la stilul de viață poliamoros până când se va pune pe picioare cu banii.

Poate că ai impresia că există probleme mai importante în lume decât faptul că oamenii nu-și pot permite mai mulți parteneri, dar faptul că își pierd autonomia în ce privește relațiile și libertatea sexuală e o problemă serioasă. După cum spune Kayla: „Mi-a luat atât de mult timp să accept că îmi doresc un stil de viață poliamoros și să renunț la relațiile tradiționale pe care mi le-a impus societatea până acum. A trebuit să renunț la atât de multă rușine. Mi se pare oribil să nu mă pot bucura de noul stil de viață din cauza crizei financiare.”

Faptul că persoanele poliamoroase sunt nevoite să își schimbe stilul de viață e doar un alt exemplu al modului în care inegalitatea financiară ne limitează calitatea vieții. Dar asta nu înseamnă că nu poți fi poliamoros și pe timp de criză.

Gautier a zis că anumite tipuri de persoane poliamoroase pot experimenta mai puțin stres financiar. De exemplu, dacă indivizii își mențin independența și autonomia financiară în cadrul policulului, mai degrabă decât să împartă finanțele, ei pot avea mai mulți parteneri, dar fără ca aceștia să depindă financiar de ei (lucru care poate fi o mare sursă de stres).

„Dacă funcționează ca persoane autonome, indivizii pot alege când să se angajeze sau să se retragă din relații și pot lua decizii în funcție de circumstanțele lor de viață sau financiare”, a explicat ea. Dar rețelele de poliamorie care locuiesc împreună au mai puține posibilități să intre sau să iasă din relații.

Mai există și alte soluții ca să-ți poți menține acest stil de viață și să-i dai cu flit monogamiei. Katy și-a găsit un partener care are și el venituri mici, așa că nu-l deranjează să iasă amândoi la date-uri necostisitoare: de exemplu, la o înghețată în ziua de salariu. Kayla a început să exploreze cum funcționează aranjamentele etice de tip „prieteni cu beneficii” în cadrul găștii de prieteni apropiați, unde discuțiile despre bani sunt mai confortabile, și a început să organizeze petreceri cu sex ieftine. Chris și-a mutat o mare parte din relații în mediul online și folosește sexul cibernetic ca să păstreze același nivel de plăcere în viața lui, la un cost redus.

„Explorarea relațiilor neconvenționale are o importanță semnificativă. Într-o lume în care relațiile monogame sunt încă promovate ca fiind ideale sau aspiraționale, e primordial ca oamenii să continue să-și extindă percepțiile și punctele de vedere, fie că trecem sau nu printr-o criză”, a zis Gautier.

Web radios

Vrei să fim prieteni?

Abonează-te și rămâi conectat cu cele mai hot subiecte din muzică și entertainment.