Cool Stuff

Carmen Ivanov, rubrică nouă la Kiss FM – „Kiss IT”

Carmen Ivanov aduce pastila de tehnologie la Kiss FM – „Kiss IT” se aude vineri la amiază, dar și sâmbătă și duminică în matinalul Kiss FM.

KISS FM: Carmen, ai lansat o rubrică nouă la Kiss FM, intitulată „Kiss IT” și dedicată gadget-urilor și gaming-ului. Când poți fi ascultată și ce așteptări ai de la ea?

Carmen Ivanov: Veți putea asculta „Kiss IT” vinerea, între orele 14.00 și 16.00, dar și în matinalul de weekend, între 08.30 și 09.00, atât sâmbătă, cât și duminică. Dacă vorbim despre așteptări, aici cred că tot ce îmi doresc este să acopăr o plajă de subiecte cât mai apropiată de publicul Kiss FM, care, cu siguranță, este apropiat de tehnologie și pentru care voi aduce toate noutățile din zona de gadgeturi, jocuri video, aplicații sau trenduri în tehnologie. Ca să rămână conectați la viitor.

Ți-ai început cariera de jurnalistă ca prezentatoare de știri. Ce s-a schimbat de atunci în radio?

Aici pot să scriu un roman despre cum se desfășurau lucrurile în radio, chiar din punct de vedere tehnologic: dacă înainte aveam melodii pe casete și CD-uri, acum avem softuri de emisie inteligente, care generează playlisturi, care pot mixa piesele mai precis decât o făceam noi manual, lucruri care acum ne ușurează munca extraordinar de mult...

Dar, dacă vine vorba despre ce-am făcut eu de la debut până acum, pot spune că am tot învățat să fac radio. Am trecut prin mai multe posturi de radio cu specific diferit, așadar, din fiecare loc prin care am trecut am avut multe lucruri de învățat – iar progresul tehnologic a ajutat să ne modificăm și dinamica pe care o avem atunci când gândim sau prezentăm un produs de radio.

Azi, toate dispozitivele, de la telefoane și ceasuri la lămpi și microfoane, au devenit inteligente. Ce trebuie să faci ca să ții pasul cu trendurile tehnologice?

În primul rând, trebuie să le folosești. Să încerci să profiți de capabilitățile fiecărui gadget care te ajută să faci mai repede un anume lucru, care automatizează alte lucruri, pentru că astfel câștigi resursa cea mai valoroasă pe care o poți avea: timpul.

În plus, dacă nu rămâi conectat la noile tehnologii, posibil să ai dificultăți în a face lucruri simple, precum un transfer bancar, sau să rămâi blocat continuu la cozile de la ghișee, când poți folosi foarte ușor aplicațiile de plată a impozitelor spre exemplu, pentru a evita aglomerațiile din casieriile instituțiilor statului.

Dacă ar fi să adopți o nouă tehnologie, care ar fi aceea?

Mi-ar plăcea un implant de ochi/creier – în care să rulezi jocuri video, aplicații etc. pe care să le controlezi cu mișcările ochilor sau, dacă nu chiar așa, măcar să le vezi ca pe o altă realitate, în care să te poți retrage ori de câte ori ai chef să evadezi din lumea reală cu totul.

Ți-ar plăcea să fie inventat un gadget pentru...?

Stocarea amintirilor din capul nostru. Nu așa cum e acum, pe suport video, audio, scris, ci chiar cu senzațiile din momentele acelea, cu mirosuri, umbre, culori în toate cele trei dimensiuni.

Și nu doar a anumitor amintiri, ci a tuturor secundelor trăite de cineva, în așa fel încât să poți derula oricând un moment important și să îl retrăiești cu aceeași intensitate ca în momentul în care s-a petrecut. Poate chiar să împărtășești cu alți oameni aceste lucuri, să vadă, să simtă, să trăiască ce ai trăit tu la un moment dat.

Inteligența Artificială – prietenă sau rivală?

Garantat, prietenă bună! În urmă cu mai bine de 17 ani, am devenit vocea singurului sintetizator vocal text-to-speech în limba română – un tip de Inteligență Artificială care la început ajuta nevăzătorii să „audă” textele, dar care acum animă vocal mii de aplicații valoroase pentru utilizatori: de la booking.com la Duolingo, la roboții telefonici de la diversele primării de sector, sau cum îmi zic oamenii: vocea de la Google Translate.

În plus, anul acesta, pentru că am avut acces la MidJourney, o Inteligență Artificială cu care poți crea ilustrații, am reușit să lansez prima carte din România ilustrată cu ajutorul Inteligenței Artificiale, dar și cu ajutorul a doi ilustratori umani – n-a fost doar tehnologie acolo.

Cartea asta, „Un monstru în vacanță”, este destinată copiilor preșcolari, care au primit cu brațele deschise cartea tocmai pentru că ilustrația se apropie de grafica jocurilor video bine făcute.

Iar eu am câștigat luni bune pentru că timpul este, după cum spuneam, singura noastră resursă care nu poate fi cumpărată cu bani, dar poate fi câștigată cu ajutorul tehnologiei. Așadar, pentru moment, AI-ul este un instrument care te ajută să trăiești ca oamenii din viitor, dacă știi să-l mânuiești corect.

Crezi că vor avea succes la noi roboți care să dea știrile la fix pe radio?

Depinde de cum va evolua tehnologia, am auzit de curând roboți care citesc știri pe diverse site-uri și care RES PI RĂ! Adică le-au adăugat un algoritm prin care, la început de frază sau la virgule, adaugă un tip de respirație mai lungă sau mai scurtă, lucru care îi umanizează extraordinar. Sunt materiale pe care, dacă le asculți și nu-ți spune nimeni că sunt lecturate de o Inteligență Artificială, poți să bagi mâna în foc că acolo citește un om în carne și oase.

Dar nu, nu cred că un om de radio va putea fi înlocuit de Inteligență Artificială care să fie mai bună decât el, pentru că sunt materiale pe care ai nevoie să auzi emoție, să simți empatie, dramatism, ironie, amuzament – lucruri de care roboții nu sunt capabili (încă).

Cum ai fost selecționată pentru singurul sintetizator vocal din lume în limba română și ești un trainer celebru de dicție, te întreb – au dicție roboții?

Dicția este cel mai important element pentru a putea deveni „robot de voce”. Atunci când am fost selecționată pentru acest sintetizator vocal, producătorii au căutat „perfectă”.

M-au ales pe mine, pentru că mi-au spus că vocea mea pare una dintre vocile perfecte, adică eu pronunț același sunet în contexte diferite pe aceeași tonalitate, în așa fel încât ei să poată extrage sunetele necesare.

Fiindcă acest sintetizator extrage sunetele și recompune cuvinte din foneme, în așa fel încât el să poată forma cuvinte pe care eu nu le-am citit atunci dar care sunt scrise în texte redactate ulterior.

De pildă, eu nu am citit atunci când am tras vocile, „Ascultă Kiss IT în weekend și rămâi conectat cu tehnologia!” dar dacă tu, acum, scrii această propoziție în sintetizator, el îl va citi cu vocea mea și cu intonația necesară.

Carmen Ivanov, vocea în limba română a unei Inteligențe Artificiale

Carmen Ivanov face radio de 23 de ani, timp în care a realizat emisiuni de IT și a prezentat știri. A condus timp de 15 ani mai multe redacții de știri în mai multe radiouri naționale și este unul dintre cei mai cunoscuți traineri de dicție din România.

Carmen a realizat și prezentat prima emisiune de IT&C din România, în anul 2000, a făcut interviuri cu cei mai mari producători de jocuri video, software și console de gaming și a participat la conferințe internaționale de tehnologie cum este Games Convention din Germania (cea mai mare expoziție de tehnologie din Europa).

Carmen Ivanov a fost selecționată pentru singurul sintetizator vocal din lume în limba română, deținut în prezent de către Amazon, care a căutat vocea perfectă pentru acest sintetizator.

Programul a descompus în foneme vocea înregistrată inițial, iar acum recompune cuvinte, altfel spus, poate traduce cuvintele scrise în vorbe rostite și are aplicaţii multiple, de la comunicarea între persoane cu dizabilităţi, la trimiterea de e-mailuri audio.

Carmen este, practic, vocea în limba română a unei inteligențe artificiale. De asemenea, a animat vocal în limba română programul Matrix în cadrul Institutului de Audiologie din Oldenburg Germania, program ce a revoluționat în 2018 modul în care se efectuează audiometria în întreaga Europă.

Totodată, a antrenat peste 15.000 de persoane în ultimii 18 ani pe zona de dicție, voice over, radio televiziune și public speaking. Carmen Ivanov este trainer acreditat ANC și profesor universitar asociat la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării București.

A vorbit peste 10.000 de ore în faţa microfonului de radio şi cel puţin 50% din vremea asta a dedicat-o știrilor. Desigur, nu a ratat nici zona de televiziune, unde a fost editor de jurnal la mai multe televiziuni naționale.

Deși întreaga carieră a activat în domeniul radio și tv, facultatea pe care a absolvit-o este Dreptul și, mai mult, și-a continuat studiile cu un master în Științe Penale la Universitatea de Vest, Timișoara.

Și-a început cariera în jurnalism la postul Radio Contact Reșița, ca prezentator de știri. Tot la Radio Contact a realizat și primele 500 de emisiuni de divertisment, de la producții de linie până la emisiuni specializate pe zona de gaming și IT.

Vrei să fim prieteni?

Abonează-te și rămâi conectat cu cele mai hot subiecte din muzică și entertainment.