Cool Stuff

Ai văzut deepfakes pe rețele sociale? 3 pași simpli să le recunoști!

Jurnalista Codruța Simina, specialistă în fact-checking și autoare la Misreport, primul newsletter din România cu știri despre știrile false, ne arată cum deosebim video-urile contrafăcute de cele reale.

Prieteni, rețelele sociale conțin tot mai multe video-uri false, care se folosesc de imaginea unor vedete sau politicieni, și ar trebui să vorbim puțin despre ele.

Deepfakes, căci așa se numesc, sunt genul de chestii trăsnite, care folosesc programe de Inteligență Artificială pentru a face clipuri sau înregistrări audio care imită vedete sau persoane reale. 

Ele sunt ca niște iluzii digitale și, uneori, e greu să le depistezi, tocmai pentru că reușesc să imite foarte bine prezența unor personaje umane, fie ele celebre sau nu. 

Așa că iată trei sfaturi care te ajută să le depistezi:

1. Bagă de seamă la sursa video-ului. Verifică de unde vine conținutul. Dacă pare a fi de pe un site sau o platformă dubioasă, fii mai atent. Vezi și contextul general - câteodată, unele detalii, cum ar fi sunetul sau fundalul, nu se potrivesc cu restul video-ului.

2. Uită-te la expresii și mișcări. Observă cu atenție expresiile și mișcările feței sau ale corpului din videoclip. Deepfakes pot avea mici greșeli în sincronizare sau pot prezenta reacții ciudate ale personajelor. De pildă, buzele să se miște într-un fel ciudat sau expresiile feței să nu se potrivească cu ceea ce spune personajul nostru.

3. Consultă mai multe surse: când ești în dubii, verifică mai multe surse. Vezi dacă și alți oameni de încredere au analizat același conținut.

Păstrează-ți simțul umorului, dar nu uita să fii atent la deepfakes. Cu o privire mai relaxată și puțină atenție la detalii, poți depista mai ușor astfel de falsuri.

Vrei să fim prieteni?

Abonează-te și rămâi conectat cu cele mai hot subiecte din muzică și entertainment.