DesKiss Dimineața, 28 noiembrie - Ziua Bucovinei și De ce râdem?

De luni până vineri, între 07:00 și 10:00, la „DesKiss Dimineața”, Cătălin Oprișan, Ciprian Dinu și Corina Băcanu spun lucrurilor pe glume!

Emisiunea din această dimineață a început cu o dezbatere aprinsă despre sistemul de garanție-returnare care intră de astăzi în vigoare în România, ceea ce înseamnă că există șanse mari să nu mai vedem sticle de plastic aruncate pe jos, pentru că ele vor costa 50 de bani și vei primi această sumă înapoi pentru fiecare ambalaj returnat. 

S-a mai discutat și despre prosumatori, termen care l-a băgat în ceață pe Oprișan, dar au avut grijă colegii să-l lămurească. 

Semnificațiile zilei 

Ciprian a reușit totuși să pună întreaga dezbatere pe pauză pentru a strecura și semnificațiile zilei în meniu.

Ziua Bucovinei este sărbătorită, începând din 2015, la 28 noiembrie, fiind instituită prin Legea 250/2015. La această dată, în 15/28 noiembrie 1918, Congresul General al Bucovinei a adoptat, la Cernăuţi, moţiunea privind „Unirea necondiţionată şi pe vecie a Bucovinei, în vechiile ei hotare până la Ceremuş, Colacin şi Nistru cu Regatul României”.

Apoi, Ciprian a mai adus în atenție și că astăzi mai este și Ziua Lucrătorilor din Agricultură și Industria Prelucrătoare, Ziua Planetei Roșii (Marte).

Dieta care ți-ar putea prelungi viața cu 10 ani 

Tot Ciprian a adus în discuție și știrea că au fost descoperite cele 3 alimente care, atunci când sunt consumate constant, ne pot prelungi viața cu 10 ani. Cerealele integrale, fructele cu coajă lemnoasă și fructele normale au fost asociate cu cele mai mari creșteri ale speranței de viață. Cercetătorii de la Universitatea din Bergen, Norvegia, și de la Universitatea din Glasgow, Scoția, au constatat că cerealele integrale, nucile și fructele păreau să facă cea mai mare diferență pozitivă în ceea ce privește speranța de viață.

Oprișan a amintit și că astăzi, 28 noiembrie, în 1520, exploratorul portughez Fernando Magellan a trecut prin strâmtoarea de la sudul Americii de Sud, care-i poarta numele.  

Ai cuvântul

În această dimineață, ascultătorilor li s-au cerut să dea răspunsuri care să înceapă cu litera „F”. Mirela a intrat în direct și a reușit să răspundă corect la 9 întrebări. Așadar, ea a plecat de la DesKiss Dimineața mai bogată cu 90 de euro.

Avem bani de dat!

După cum bine știți, Kiss FM a celebrat recent 20 de ani, așa că Ciprian, Cătălin și Corina au daruri minunate pentru ascultători, zilnic, timp de 20 de zile, până la 1 decembrie.

Simplu fie zis, ei oferă 1000 de euro pe zi celui/celei care dă cel mai creativ răspuns la o întrebare care începe cu „de ce.” Azi a fost: „De ce râdem?”

Există și o explicație științifică, după cum urmează: Este important de subliniat faptul că râsul este un comportament complex și variat, între culturi și indivizi. Studiile științifice continuă să exploreze această expresie umană distinctivă, iar motivele pot varia de la situație la situație sau de la persoană la persoană. Râsul este un comportament complex și în mare măsură influențat de factori biologici, psihologici și sociali. Există mai multe teorii care încearcă să explice de ce oamenii râd, iar răspunsul poate fi abordat din diverse perspective.

Teoria evoluționistă: unele cercetări sugerează că râsul are origini evoluționiste și poate fi o formă de comunicare socială. Râsul ar putea fi o modalitate de a consolida legăturile sociale într-un grup și de a semnala prietenie și cooperare. 

- Teoria biologică: râsul are și un aspect biologic. Când râdem, organismul nostru eliberează endorfine, cunoscut și sub numele de „hormoni ai fericirii”. Acești neurotransmițători au un efect de reducere a stresului și de îmbunătățire a stării de bine.

- Teoria socială: râsul poate fi și o formă de comportament social învățat. Oamenii tind să râdă în situații sociale pentru a se integra, pentru a-și arăta simțul umorului și pentru a îmbunătăți relațiile interpersonale.

- Teoria psihologică: unii cercetători consideră că râsul este o modalitate de a face față stresului și tensiunii. El ar putea servi ca o formă de eliberare emoțională și de reducere a presiunii psihologice.

- Teoria cognitivă: râsul poate fi legat de procesele cognitive. Teoria incongruenței sugerează că râdem atunci când se produce o incongruență între așteptările noastre și realitate, generând o surpriză plăcută.

Cât despre răspunsul câștigător pentru 1000 de euro, el a venit din partea Anei din Bacău: „Râsul este defibrilatorul sufletului”.  

Însă... Ana nu a răspuns la telefon, așa că cei 1000 de euro s-au adăugat la premiul de 1 Decembrie. 

DesKiss Dimineața - 28 noiembrie 2023

DesKiss Dimineața, 01:14:57

DesKiss Dimineața - 8 mai 2025

DesKiss Dimineața, 01:19:12

DesKiss Dimineața - 7 mai 2025

DesKiss Dimineața, 01:18:06

DesKiss Dimineața - 6 mai 2025

DesKiss Dimineața, 01:22:16

Web radios

Vrei să fim prieteni?

Abonează-te și rămâi conectat cu cele mai hot subiecte din muzică și entertainment.