Suntem în ultima lună din an, pe 1 decembrie, când kissomanii tăi preferați și o întreagă țară serbează Ziua României.
Mai avem 24 de zile până la Crăciun și 31 de zile până la final de an, dar momentan suntem în prezent, când abia ce-am acordat un premiu de 9000 de euro, pentru că KISS FM a împlinit 20 de ani.
Pentru că suntem în zi de sărbătoare, Ciprian, Cătălin și Corina au difuzat doar muzică românească la radio, spre bucuria celor peste 2 milioane de ascultători care au stat cu urechile pe ei.
Semnificațiile zilei
Este bine de știut că numele lunii decembrie vine de la cuvântul latinesc „decem”, zece, pentru că luna decembrie era a zecea lună în calendarul roman. Grecii numeau luna decembrie Poseidon.
În România, luna decembrie, popular, se numește Undrea. Denumirea de Undrea sau Andrea vine de la faptul că încă se păstrează amintirea Sfântului Andrei, sărbătorit pe 30 noiembrie.
La 1 decembrie 1918 a fost convocată, la Alba Iulia, Marea Adunare Naţională a Românilor, lucrarile finalizându-se cu Hotărârea de unire necondiţionată a Transilvaniei, Banatului, Crişanei şi Maramureşului cu România, votată în unanimitate (acest act a avut loc dupa ce, la data de 27 martie 1918, respectiv 28 noiembrie 1918, organele reprezentative ale Basarabiei şi Bucovinei au votat unirea).
„Adunarea națională a tuturor românilor din Transilvania, Banat și Țara Ungurească, adunați prin reprezentanții lor îndreptățiți la Alba Iulia în ziua de 18 noiembrie/1 decembrie 1918, decretează unirea acelor români și a tuturor teritoriilor locuite de dânșii cu România. Adunarea proclamă îndeosebi dreptul inalienabil al națiunii române la întreg Banatul, cuprins între Mureș, Tisa și Dunăre.”
Tot pe 1 decembrie, dar în alți ani, s-au întâmplat următoarele:
- 1 decembrie 1920 - Consiliul orăşenesc al oraşului Braşov a donat Castelul Bran, reginei Maria a României, ca semn de recunoştinţă faţă de contribuţia sa la înfăptuirea Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918.
- 1 decembrie 1922 - Incepe construcţia în două etape (1922-1924 şi 1926-1938), a Mausoleului de la Mărăşeşti, România, (în cripte şi gropi comune se află osemintele a 6 000 de ostaşi şi ofiţeri eroi). Inaugurarea oficială a monumentului a avut loc la 18 septembrie 1938.
- 1 decembrie 1936 - A fost inaugurat Arcul de Triumf din Bucuresti, în prezenţa regelui Carol al II–lea şi a reginei Maria.
- 1 decembrie 1990 - La Alba Iulia a avut loc şedinţa solemnă a Parlamentului României consacrată sărbătoririi zilei de 1 Decembrie. Aceasta devine pentru prima dată Ziua Naţională a României.
- 1 decembrie 1761 - S-a născut Marie Tussaud, fondatoarea “Muzeului figurilor de ceară” din Londra; (m. 16 aprilie 1850).
- 1 decembrie 1800 - Oraşul Washington, fondat în anul 1791, a devenit capitala Statelor Unite ale Americii.
- 1 decembrie 1835 - Scriitorul danez Hans Christian Andersen publică prima sa carte de poveşti.
- 1 decembrie 1864 - A fost emis decretul privind înființarea „Casei de Depuneri și Consemnațiuni” (CEC).
- 1 decembrie 1878 - A fost instalată prima linie telefonică la Casa Albă.
- 1 decembrie 1892 - S-a născut scriitorul Cezar Petrescu. (m. 9 martie 1961).
- 1 decembrie 1906 - La Paris a fost inaugurată prima clădire destinată cinematografului, „Cinema Omnia Pathe”.
Cât despre zile de naștere, la 1 decembrie 1931 s-a născut Johnny Răducanu, pianist, compozitor şi interpret de jazz, supranumit Mr. Jazz Of România (m 2011).
Ce mai înseamnă patriotismul în 2023?
Corina a avut o întrebare interesantă pentru ascultători, iar oamenii nu au ezitat să răspundă cu mesaje care ne-au sensibilizat și emoționat. Pe toate le poți asculta în podcast-ul de mai jos și ar fi minunat ca toți să le păstrăm și să le punem în practică.
La rândul ei, Băcanu a vorbim despre cum termenul de patriotism s-a schimbat și cum, din fericire, nu ne mai cheama nimeni să ne jertfim (la propriu) pentru țara noastră.
Acum, în viziunea ei, patriotismul înseamnă să mergi la vot, să arunci gunoiul corect și să reciclezi, să acorzi primul ajutor, să nu facem foc în păduri, să nu mai aruncăm țigări pe geam, să nu mai permitem abuzurile, să nu mai dăm șpagă, să facem voluntariat și să nu mai parcăm în locul persoanelor cu dizabilități.
De fapt, simplu fie spus, înseamnă să fim educați și așa vom reuși să asigurăm un viitor bun copiilor noștri.
Ai cuvântul
În această dimineață, ascultătorilor li s-au cerut să dea răspunsuri care să înceapă cu litera „R”. Diana din Botoșani a intrat în direct și a reușit să răspundă corect la zece din 10 întrebări. Așadar, ea a plecat de la DesKiss Dimineața mai bogată cu 100 de euro.
Cântarea LIVE
JO a fost prezentă în studio, unde a respectat o tradiție Kiss FM. An de an, de 1 decembrie, un artist ne-a călcat pragul pentru a interpreta imnul României.
Ea s-a descurcat incredibil (după cum poți asculta în podcast-ul de mai jos), iar apoi a venit alături de kissomani, cărora le-a mărturisit că este copleșită de emoții și „nu își mai găsește cuvintele.”
În afară de timpurile când îl cânta la școală, este pentru prima oară când artista interpretează imnul în fața unui public așa măreț, motiv pentru care este recunoscătoare.
Avem bani de dat!
După cum bine știți, Kiss FM a celebrat recent 20 de ani, așa că Ciprian, Cătălin și Corina au daruri minunate pentru ascultători, zilnic, timp de 20 de zile, până la 1 decembrie.
Simplu fie zis, ei oferă 1000 de euro pe zi celui/celei care dă cel mai creativ răspuns la o întrebare care începe cu „de ce.” Azi a fost: de ce esti mândru că ești român?
Ei bine, de-a lungul acestor zile, chiar dacă au fost alese mereu mesajele câștigătoare, unii dintre participanți nu au răspuns la telefon, așa că banii s-au reportat. Astăzi, în ultima zi de concurs, s-au strâns 9000 de euro, iar banii au ajuns la Florin, un student din Arad, originar din Constanța.
El a câștigat cu următorul răspuns: „Inima mea sângerează când văd pădurile defrișate, bordurile schimbate lunar și bătaia de joc a celor care ne conduc. Dar faptul că îmi iubesc țara mă face să lupt, să cânt și să sper că moartea eroilor nu a fost degeaba. Este de datoria noastră să facem din România țara în care copiii noștri să fie fericiți și să crească aici. Mândru că sunt român, pentru că inima mea bate românește!”
Felicitări!!!!