Kiss Bits

Cum facem să NU mai cadă tencuiala peste noi în România

Atenție NU cade tencuiala este o campanie a BICO, cel mai mare producător local de armături din fibră de sticlă pentru fațade, care ne încurajează să facem împreună harta clădirilor însemnate cu „Atenție! Cade tencuiala!".

Eram la o terasă cu prietenii, pe strada Blănari din Centrul Vechi, prima dată când am văzut tencuială căzând în București. Dintr-o clădire interbelică situată vizavi de unde stăteam pur și simplu au căzut bucăți din tencuiala aflată în jurul unui balcon, la vreo cinci metri de noi. A fost prima dată când am conștientizat în mod real cât de periculoasă poată fi o simplă ieșire în oraș sau plimbare prin centru când sunt atât de multe clădiri istorice degradate, pe care nu le reabilitează nimeni.

Sunt peste 2600 de clădiri din România sunt cu risc seismic grad I și II, iar cele mai multe sunt în București. Și deși proprietarii sunt obligați de lege să suporte costurile pentru reabilitare, realitatea este că mulți nu își permit. De asta ei cer ajutorul primăriei și de acolo totul rămâne blocat în birocrație.

BICO Industries, cel mai mare producător de armături din fibră de sticlă pentru fațade, din centrul și estul Europei, și-a propus să tragă un semnal de alarmă asupra situației, prin campania Atenție NU Cade Tencuiala. Ei ne încurajează pe toți să marcăm pe harta lor unde sunt astfel de blocuri de unde cade tencuiala în orașele noastre, mai ales dacă e vorba de blocul în care locuim. 

Apoi vor ajuta la demersul de reabilitare prin donarea unor plase de fibră de sticlă pentru unii dintre proprietarii eligibili care și-au înscris blocurile până în august, plase care vor preveni căderea acelor bucăți de fațadă care ne pun viețile în pericol. Momentan sunt în faza în care analizează propunerile înscrise și apoi vor livra materialele necesare.

Deși s-a încheiat campania, ei încă acceptă înscrieri pe harta lor interactivă, ca să semnalizeze gravitatea problemei. Pe anul următor și-au propus să facă o a doua etapă a campaniei în care să adune și alți producători de materiale care ajută la reabilitarea blocurilor, ca să poată fi acoperit cât mai mult din proces.

Inspirați de demersul lor, am vrut să aflăm mai multe de la Adi Butuc, CEO BICO, dar și să vorbim cu oamenii de pe străzile Bucureștiului care sunt cei mai afectați de pericolul tencuielii, ca să vedem ce soluții văd și cât de importantă este problema asta pentru ei.

Vrei să fim prieteni?

Abonează-te și rămâi conectat cu cele mai hot subiecte din muzică și entertainment.