Kiss Time Out

Jessie J @ #Timișoara2023: Cea mai fierbinte oră a acestei ierni #ConcertReview

Timișoara a găzduit unul dintre cele mai mari show-uri ale acestui an, pentru închiderea Capitalei Culturale a Europei. Super-starul pop, Jessie J, a oferit un show incendiar și complex în fața unei piețe neîncăpătoare, cu mii de oameni care au petrecut pe cele mai bune piese ale artistei care a cântat doar în rochie la o temperatură de zero grade reușind să încălzească atmosfera pentru toată lumea.

Cel mai așteptat concert internațional al acestui luni, din România, și probabil unul dintre cele mai mari concerte ale anului 2023 a avut loc sâmbătă seară în Piața Unirii, din Timișoara. Peste weekend, mii de timișoreni și vizitatori s-au strâns în centrul orașului pentru a celebra anul pe care l-au petrecut cu titlul de Capitală Culturală Europeană. Sâmbătă seară, după deschiderea lăudabilă semnată de EMAA, care a cântat la ea acasă, și show-ul dinamic asigurat de Roisin Murphy, Jessie J a urcat pe scenă în fața unei piețe pline de mii de oameni extaziați, veniți din toată țara și chiar din afară special pentru ea. Cu mult timp înainte de începerea concertului, Piața Unirii se umpluse, iar pe tot parcursul concertului valuri masive de oameni încercau să pătrundă în perimetru din toate străduțele adiacente.

Arstista și-a făcut apariția în fața mulțimii cu aproximativ un sfert de oră întârziere fața de ora anunțată, pe piesa „Dude”, spre extazul fanilor care au așteptat multe ore în frigul crâncen pentru a prinde loc în fața scenei. Intrarea sa a fost demnă de o adevărată divă a muzicii pop internaționale, cu o haină de blană și ochelari de soare. Deși nu mă număr printre ascultătorii fervenți ai muzicii ei, am fost foarte curios să îi văd show-ul, mai ales pentru că era prima oară, deși artista a fost pentru a patra oară în România. Cu toate astea, așteptările mele nu au fost deloc mari înaintea concertului. Dacă mi-ar fi spus cineva că voi fi copleșit de emoție, că mi se va face pielea de găină și chiar că voi lăcrima la concertul Jessie J, nu aș fi crezut. Cu toate astea, am fost surprins când toate aceste lucruri s-au întâmplat în fața show-ului care a lovit în toți ca o ghiulea energetică. 

După primul cântec, artista s-a încălzit atât de tare încât și-a scos haina în frigul de zero grade, dezvăluind o rochie neagră mulată, decupată și fără mâneci. Așa a continuat Jessie J restul concertului, făcând performanță în adevăratul sens al cuvântului, de parcă ar fi fost imposibil de atins de vânt. Aceasta a replicat la reacția publicului: „Aș vrea să primesc o reacție de genul ăsta de fiecare dată când îmi dau jos hainele”.  Cu ocazia asta, ea a vorbit deschis și sincer despre „body positivity” și modul în care, deși e conștientă de faptul că nu mai are 20 și ceva de ani și că nu mai arată ca la vârsta aia, secretul echilibrului ei e să se simtă minunat în propria piele. 


Dacă e ceva ce am observat din primele minute ale concertului a fost grija cântăreței pentru publicul său. Constant, aceasta i-a întrebat pe oameni cum se simt, a glumit cu ei și chiar i-a rugat să semnaleze dacă cineva nu se simte bine. E vizibil faptul că Jessie J e genul de artist care ia în serios succesul pe care-l are și e recunoscătoare celor care se înghesuie în fața scenei, fie cald sau frig, care cumpără albumele și care o urmăresc la fiecare pas al carierei, iar ca răsplată, se străduiește să livreze show-uri cât poate de calitative și complete. Ceea ce a făcut și la Timișoara, unde deși a cântat doar 10 piese, într-o oră, a oferit un show care i-a dus pe miile de oameni de la extaz, la nostalgie, fericire, lacrimi, recunoștință și vulnerabilitate. De fapt, cam ăsta ar fi și aspectul care a ieșit, poate, cel mai mult în evidență. Deși Jessie mai cântase în România de trei ori, de data asta a oferit cel mai uman, sincer și vulnerabil concert din toate aceste apariții. 

Această latură nouă performativă a sa se datorează mai mult ca sigur evenimentelor din viața sa personală, în special faptului că a născut primul ei copil în urmă cu doar jumătate de an. De asemenea, artista britanică în vârstă de 35 de ani a făcut o pauză în timpul concertului pentru a vorbi public și direct despre un subiect extrem de delicat. Deși a admis că poate nu e cel mai bun moment pentru a face asta, Jessie a dezvăluit pierderea de sarcină pe care a suferit-o înainte de a-l avea pe fiul ei. Discursul său a fost emoționant, vulnerabil și extrem de puternic și relevant, în special pentru femeile care aveau nevoie să audă că nu sunt singure în astfel de situații și că există o continuare și după un final. Acestui discurs i-a urmat piesa „Flashlight”. Jessie a vorbit și despre pierderea oamenilor dragi din viața fiecăruia și despre cum reușești să te ridici atunci când totul pare întunecat. Despre cum e okay să nu fii okay, într-o piesă dedicată, pe care a interpretat-o alături de translatorul care a interpretat toate concertele în limbajul semnelor. 


În mijlocul setlist-ului s-a aflat și „Bang Bang”, piesa pe care J a scos-o în colaborare cu Ariana Grande și Nicki Minaj. Înainte de a o începe, aceasta a anunțat-o prin a spune „vă aduceți aminte mix-ul acela celebru între Nicki Minaj, Ariana Grande, pe care sigur le știți, și o a treia tipă? Ei bine, eu eram a treia, dacă nu v-ați prins”. Într-un moment de spontaneitate, ea a întrebat „Știe cineva porțiunea de rap din piesă”, iar un fan a răspuns insistent că știe fiecare cuvânt. Jessie l-a invitat pe scenă, iar momentul a fost mult mai reușit decât se aștepta oricine. 

Pentru finalul concertului, după ce a interpretat piese precum „Masterpiece”, „Burning”, „Laserlight”, „Nobody’s Perfect” și celebrul hit „Price Tag”, Jessie a încheiat concertul cu „Domino”. Pentru acest moment i-a rugat pe toți cei prezenți să pună de-o parte telefoanele și să trăiască măcar un cântec doar pentru ei, fără ecrane. 

Concertul de sâmbătă seară a fost un full package. A conținut talentul imens al uneia dintre cele mai apreciate artiste din ultimii 15 ani, a avut energie, dinamism, emoție, nostalgie, un mesaj relevant și puternic, a adus oamenii împreună, a oferit inspirație și a marcat exemplar închiderea Capitalei Culturale Europene #Timișoara2023, după un an plin de proiecte și evenimente dedicate comunității locale și publicului larg. 


Vrei să fim prieteni?

Abonează-te și rămâi conectat cu cele mai hot subiecte din muzică și entertainment.