Kiss Bits

Cele mai tari moduri în care te ajută UE să obții noi calificări

Având în vedere că Anul European al Competențelor este în desfășurare este o oportunitate ideală pentru a dobândi abilități noi și a face lucrurile să funcționeze - cariera, viitorul și viața ta - cu ajutorul Uniunii Europene.

de Adriana Coman

Facultatea e prezentată în societate drept această perioadă definitorie. Dai undeva, termini și profesezi toată viața în acel domeniu. Alegi toate astea la 18 ani. Eu n-am mai ajuns la Medicină, cum voiam când m-am mutat la Real, ci la Limbi Străine. Nu mi-am găsit locul acolo. După câteva luni am început să lucrez în presă, iar după un an am dat la Facultatea de Jurnalism în București și am rămas. 

Viața, și-n special cea profesională, n-are întotdeauna un curs prestabilit. Și nici n-ar trebui. Poți descoperi la 40 de ani că-ți place un domeniu complet diferit de ceea ce ai crezut până atunci. Ce e frumos e că acum, față de perioada în care au crescut ai noștri, ai și suficiente resurse ca să duci ce-ți place mai departe și să vezi că lucrurile pot sta și altfel. Să te reorientezi în carieră sau să trăiești cu adevărat din pasiunile pe care le ai sunt lucruri care nu mai sunt acum doar niște vise frumoase. 

Există, de exemplu, oportunități și traininguri de muncă disponibile cu ajutorul Comisiei Europene. Cu atât mai mult că UE a lansat Anul european al competențelor care-și propune să ajute cetățenii Uniunii Europene să intre în câmpul muncii, să se recalifice, să aibă acces la formări sau să-și perfecționeze competențele. În plus, programul ăsta își propune și să ajute întreprinderile, mai ales cele mici și mijlocii, să gestioneze deficitul de personal. 

În prezent, 77 la sută dintre companiile din UE spun că le e greu să găsească oameni calificați. Sunt 28 de domenii care raportează deficit de personal, în care intră, printre altele, asistența medicală, construcții, inginerie sau chiar IT. Prin Agenda europeană a competențelor care e un plan pe cinci ani, UE își propune să schimbe aceste procente. 

Știi cum se spune, că omul cât trăiește învață. Și nu e niciodată prea târziu să-ți dezvolți abilități noi, să le perfecționezi pe cele existente deja sau chiar să-ți iei viața de la capăt.  

În ideea asta, uite câteva moduri prin care UE te poate ajuta să-ți găsești job: de la traininguri și cursuri de formare de care poți beneficia gratuit, programe  Erasmus+ și până la platforma oficială EURES, prin care îți poți găsi un loc de muncă. 

UE dă soluții tinerilor care au rămas fără job sau n-au intrat încă în câmpul muncii 


 Când ești tânăr și nu știi exact cu ce se mănâncă câmpul muncii, să-ți cauți un job poate deveni copleșitor și foarte stresant, mai ales în România. Toată lumea trece prin asta la un moment dat, dar contextele sociale, politice și economice actuale fac ca toată situația să fie și mai alarmantă. 

Din cauza pandemiei și a efectelor negative pe care le-a avut asupra tuturor, și în special asupra tinerilor și a pieței muncii, Uniunea Europeană a venit cu o soluție. În octombrie 2020, toate statele Uniunii Europene au implementat Garanția pentru tineret consolidată. Vizează tinerii care riscă să rămână fără loc de muncă, cu vârste cuprinse între 15 și 29 de ani. 

În felul ăsta, poți găsi îndrumare și alte soluții în programele din cadrul Garanției pentru tineret, dacă ai sub 30 de ani, ești șomer și nici la facultate nu mergi.  

Ideea e așa: te înregistrezi și în termen de patru luni după ce ai terminat liceul sau ai intrat în șomaj primești o ofertă concretă de muncă, formare, ucenicie sau stagiu. 

Până acum, peste 24 de milioane de tineri s-au înregistrat în cadrul Garanției pentru tineret, au primit oferte de muncă, educație sau stagii, și le-au și onorat. 

UE te ajută să pleci în afară să studiezi 


Sigur ți-a trecut și ție măcar o dată prin minte să pleci în altă țară la facultate. Mulți tineri se gândesc la asta, dar abandonează ideea din cauza costurilor mult prea mari. Dar există, din fericire, proiectul Erasmus+, care te trimite într-o experiență de învățare sau de muncă în altă țară, cu participarea finanțată prin granturi. 

Erasmus+ nu e însă doar pentru studenți, ci și pentru elevi, stagiari, profesori, sportivi, cursanți dintr-o organizație sau oameni aflați în programe de formare.  

Știu că, la prima mână, să te înscrii pentru așa ceva pare un proces anevoios care necesită multă bătaie de cap. Dar e mult mai ușor decât ți-ai imagina, iar pe site-ul destinat Erasmus+ găsești resursele necesare, cum e această aplicație pe care poți citi sfaturi și povești de la alți oameni care au plecat. Poți să primești și consiliere aici sau să găsești o asociație de voluntari din orașul tău care să te îndrume. 

Experiența asta, de a vedea cum stau lucrurile în altă țară, fie că e vorba despre studii sau o experiență la job, îți permite să-ți lărgești orizontul și să știi ce așteptări ar trebui să ai mai departe. Dar te ajută și să ieși din zona de confort și să vezi cum te descurci într-o țară străină pe termen scurt. Sunt peste 3 milioane de persoane care au reușit să plece la studii sau să lucreze în afară prin proiectele Erasmus+. Așa că poți și tu.  

Poți avea și un alt fel de experiență în afara țării 


Dincolo de Erasmus, mai e și inițiativa ALMA. Prescurtarea vine de la „Aim, Learn, Master, Achieve” și-și propune să ajute tinerii între 18 și 29 de ani care nu au un job și nici nu sunt înscriși la vreo formă de învățământ sau formare. 

Inițiativa se adresează în special tinerilor care se află în situații vulnerabile, care au șanse reduse de acces la un loc de muncă din diverse cauze: de la dizabilități și până la șomaj îndelungat sau necalificare în domeniul în care vor să activeze. În principal, obiectivul inițiativei vizează integrarea în societate a acestor persoane. 

Procesul ALMA oferă acestor tineri oportunitatea de a primi o formare personalizată, dar și o experiență de muncă pe termen scurt într-o altă țară. Etapa din urmă durează de la 2 la 6 luni, iar odată întorși în țară, sunt susținuți să continue să dezvolte abilitățile pe care le-au dobândit în urma experienței, să-și găsească un loc de muncă în țară sau să continue studiile. 

Mai mult, ALMA acoperă costurile de călătorie, asigurare, securitate socială, mâncare, cazare, îndrumare și consiliere pe tot parcursul programului. 

Ca să te dezvolți profesional, trebuie să începi pe plan personal 


„Succesul” în plan profesional – sau cum vrei să-l numești – vine după niște muncă cu tine. E nevoie să știi cine ești și ce-ți dorești ca să știi ce vrei de la jobul la care petreci, până la urmă, cea mai mare parte din zi. Pentru asta, e important, printre altele, să-ți cunoști limitele, să-nțelegi lumea din jur, să-ți dezvolți partea de empatie și de muncă în echipă și să înveți să cauți soluții cât mai eficient. 

Pentru asta poți apela la Corpul european de solidaritate, care-și propune să sprijine persoanele vulnerabile și minoritățile, ca să contribuie la crearea unei societăți cât mai incluzive. Face asta cu ajutorul tinerilor care sunt dispuși să ajute și să învețe mai multe despre viața din jurul lor și oamenii care trăiesc altfel față de ei. 

Uite ce poți face dacă-ți pierzi locul de muncă din cauza restructurărilor 


Fondul European de Ajustare la Globalizare pentru lucrătorii disponibilizați (FEG) își propune să aducă solidaritate în cazurile muncitorilor care și-au pierdut locurile de muncă. Îi ajută să găsească altele, chit că e vorba despre persoane defavorizate sau care nu-s calificate în domeniul în care vor să activeze. 

FEG are un buget de 210 milioane de euro în perioada 2021 – 2027 și dosarele pot fi implementate de autorități. Proiectul demarat durează doi ani și se adresează atât muncitorilor concediați, cât și celor care lucrează independent sau celor care lucrează pe contract cu durată determinată.  

Lucrătorii pot apoi să beneficieze de sprijin în orientare sau reorientare profesională, formare, îndrumare (chiar și în antreprenoriat!) și, bineînțeles, oferă susținere în căutarea unui loc de muncă. 

Chiar dacă nu te afli într-o situație vulnerabilă, e important să fii la curent cu ce se întâmplă prin lume și prin domeniile conexe celui în care activezi.  

Lumea evoluează și nu stă în loc pentru nimeni, așa că trebuie să-ți actualizezi constant cunoștințele. De exemplu, în contextul tehnologic actual, 4 din 10 adulți nu au competențe digitale de bază, fără de care nu mai poți face mare lucru în peisajul muncii din 2023. Mai mult decât să-ți cultivi curiozitatea, e esențial să te bagi la cât mai multe oportunități. Că de existat, există. Trebuie doar să le cauți.  

Ți-am listat deja câteva mai sus. Dar găsești mai multe astfel de oportunități ca să te dezvolți atât pe plan personal, cât și profesional, pe website-ul Let's Make it Work . Altfel, ca să rămâi la curent cu ce se mai întâmplă prin câmpul muncii și cum ai putea să evoluezi tot mai mult, citește informațiile de la secțiunea Competențe, de pe website-ul Let’s Make it Work. 

Vrei să fim prieteni?

Abonează-te și rămâi conectat cu cele mai hot subiecte din muzică și entertainment.