Cool Stuff

„Rebel Moon” - Tot ce trebuie să știi despre efectele speciale și cascadoriile din noul super film Netflix

„Rebel Moon” este un adevărat eveniment în universul producțiilor SF și de fantezie și rodul unor eforturi de decenii.

În plus, lungmetrajul poartă semnătura lui Zack Snyder, cineastul din spatele filmelor „300 - Eroii de la Termopile”, „Man of Steel: Eroul” și „Armata celor morți”.

Fiind vorba de Snyder, va fi, bineînțeles, un super film plin de efecte speciale și cascadorii, iar în cele ce urmează îți vom spune tot ce trebuie să știi despre acestea.  


Însă, înainte haide să vedem despre ce va fi prima parte a acestui nou blockbuster Netflix:

Rebel Moon – Partea 1: Copilul focului - SINOPSIS

După ce aterizează forțat pe o lună aflată la marginea universului, Kora (Sofia Boutella), o străină cu un trecut misterios, începe o nouă viață în mijlocul unei comunități pașnice de fermieri. Curând, însă, ea va deveni singura lor speranță de supraviețuire. Tiranicul regent Balisarius (Fra Fee) și crudul lui emisar lui, Amiralul Noble (Ed Skrein), descoperă că fermierii își vânduseră fără să știe recoltele fraților Bloodaxe (Cleopatra Coleman și Ray Fisher), liderii unui temut grup de insurgenți vânați de forțele de pe Planeta Mamă. Kora și Gunnar (Michiel Huisman), un fermier blând, care nu știe nimic despre realitățile războiului, călătoresc în diferite lumi în căutarea fraților Bloodaxe, pentru a găsi luptători dispuși să își riște viața ca să apere locuitorii de pe Veldt. Pe parcurs, cei doi adună alături de ei un mic grup de războinici pe care îi unește dorința de izbăvire: Kai (Charlie Hunnam), pilot și asasin plătit, generalul Titus (Djimon Hounsou), un comandant legendar, Nemesis (Bae Doona), o spadasină pricepută; Tarak (Staz Nair), un prizonier care a făcut cândva parte din familia regală și Milius (E. Duffy), un membru al rezistenței. Pe Veldt, Jimmy (vocea lui Anthony Hopkins), un robot care a făcut cândva parte din garda regală, se trezește cu un nou scop. Dar noul grup de rebeli trebuie să dobândească încredere unii în ceilalți și să lupte „toți ca unul” înainte ca forțele de pe Planeta Mamă să îi distrugă pe toți.

EFECTE VIZUALE

Coordonatorul de efecte speciale Marcus Taormina („Armata celor morți”, „Bird Box: Orbește”) și John „DJ” DesJardin („Flash”, „Godzilla vs. Kong”) au fost susținători fervenți ai ideii de a construi cât mai multe platouri cu putință, astfel încât miile de cadre cu efecte speciale din „Rebel Moon” să pară cât mai naturale cu putință, iar privitorul să rămână în permanență în acel univers.


O întreagă navă de transport a fost construită de la zero și apoi duplicată pentru scenele în care era nevoie de mai multe.

„Inițial, aveam de gând să le facem cu niște machete mici și cu niște cutii cu care actorii să poată interacționa, după care urma să înlocuim întregul exterior cu animație digitală. Dar când ne-am apucat de treabă, ne-am dat seama că aveam nevoie de ceva ce actorii chiar să poată vedea și simți fizic, de interacțiuni tangibile. Așa că am decis să construim una”, a spus Marcus Taormina.

  • Construirea unei nave de transport de la zero le-a oferit lui Taormina și echipei lui o referință clară 1:1 legată de lumini pentru toate creațiile digitale.
  • În scena în care Noble și armatele lui aterizează pe Veldt, a fost adus un elicopter ca să simuleze impactul amenințător pe care îl va avea elicea navei lui asupra persoanelor de dedesubt, un efect care nu ar fi putut fi simulat doar cu ventilatoare Ritter. Elicopterul a fost colorat și estompat în etapa de postproducție și înlocuit cu o copie digitală perfectă a navei de transport.
  • Complet construită, nava cântărea aproape 10.000 de kilograme.

„Deși mare parte din așezarea fermierilor de pe Veldt a fost creată cât mai practic posibil, de la case la câmpurile întinse de grâu și izvorul lângă care Sam și Jimmy au o scenă tandră, crearea elementelor necesare dincolo de limitele imediate ale satului a necesitat „cel mai mare ecran verde din cariera mea. Și, credeți-mă, tot nu a fost destul de mare”, în cuvintele lui Taormina.

Pentru a crea gigantul gazos Mara, în jurul căruia se învârte Veldt și alte corpuri cerești din galaxia Rebel Moon, Taormina a avut drept referință fotografii puse la dispoziție de NASA pentru a da fiecărei planete și luni subtilități care par familiare, dar totuși extraterestre.


Pentru a o crea pe Harmada, creatura jumătate păianjen, jumătate femeie interpretată de Jena Malone, a fost nevoie de un balet complex, atent coregrafiat între efecte speciale, cascadorii și însăși Malone, care și-a filmat scenele de pe o platformă mobilă. A fost instruită să își miște doar partea superioară a corpului, în timp ce patru cascadori stăteau sub ea, fiecare ținând o pereche de baghete de înot care să simuleze picioarele ei și ca element de interacțiune cu Doona Bae în timpul scenelor de luptă. În etapa de post-producție, picioarele ei au căpătat o tentă albăstruie, similară cu cea a picioarelor crabilor, iar capul i-a fost „împodobit” cu încă opt perechi de ochi.

CASCADORIILE

Coordonatorul echipei de cascadori, Freddy Bouciegues („Eliberează-l pe Guy”, „Zack Snyder - Liga dreptății”) s-a ocupat de secvențele cu cascadorii în prima și a doua parte.

● Sofia Boutella și-a făcut singură cascadoriile în proporție de 99% și nici n-a vrut s-audă de altceva. Prin urmare, Bouciegues a inclus stilul de balerină al lui Boutella în coregrafia cascadoriilor ei, pentru a profita la maximum de alura și grația ei. „Kora este o luptătoare instruită, cu un stil de luptă inteligent. Dacă se luptă cu o creatură gigantică sau cu o persoană de două ori, nu se va folosi de forța brută. Va apela la agilitatea ei, va folosi tactici care induc inamicul în eroare, va sări, se va folosi de coate și umeri și de orice poate găsi în jur pentru a ataca”, spune Bouciegues. 


● Pe lângă instructajul tactic, ca să învețe cum să își mânuiască arma, Boutella a făcut și antrenamente de box și Muay Thai pentru a deprinde jocul de picioare și postura care să îi permită să treacă cu ușurință de la utilizarea armei la lovituri de pumni și picioare.

● În scena de deznodământ a filmului de pe Gondival, Boutella face ceea ce echipa de cascadori descrie drept o săritură „delfin” în spate pe o baliză metalică în timpul unei secvențe de luptă cu Ed Skrein. Mișcarea i-a reușit din prima.

 ● Doona Bae a făcut un „curs intensiv de scrimă. E greu să deprinzi unghiurile și mișcările cu o singură sabie ținută într-o mână, darămite cu două, cum a avut ea”, a declarat Bouciegues. Coregrafia ei cu sabia a fost o combinație a stilurilor de arte marțiale Silat și Jeet Kune Do.

● Momentul în care Bae ajunge pe Daggus, unde personajul ei se luptă cu creatura jumătate femeie, jumătate păianjen, Harmada, a necesitat o coregrafie atentă, cu cel puțin 6 cascadori cărora le-a revenit sarcina de a mișca picioarele lui Harmada.

Rebel Moon – Partea 1: Copilul focului VA FI LANSAT PE NETFLIX PE 22 DECEMBRIE 2023


Vrei să fim prieteni?

Abonează-te și rămâi conectat cu cele mai hot subiecte din muzică și entertainment.