Cool Stuff

DesKiss Dimineața, 6 februarie - visul împărătesei și contrabanda cu botox

De luni până vineri, între 07:00 și 10:00, la „DesKiss Dimineața”, Cătălin Oprișan, Ciprian Dinu și Corina Băcanu spun lucrurilor pe glume!

Ceva ciudat s-a întâmplat în această dimineață - matinalul a început cu Oprișan mâncând... MERE! Mere, ai citit bine! 

După o rundă de miștouri, s-a trecut mai departe și au fost menționate și comentate semnificațiile zilei. 

Semnificațiile zilei 

- Ziua internațională a siguranței pe internet - În anul 2024, această zi e sărbătorită marți, 6 februarie. Scopul acestui eveniment este de a promova conștientizarea utilizării în siguranță a acestui mediu, internetul.

- Ziua mondială fără telefon mobil - Anual, data de 6 februarie marchează Ziua mondială fără telefon mobil, o inițiativă a scriitorului francez Phil Marso, ajunsă în 2024 la ediţia cu numărul 24. Phil Marso recunoaşte utilitatea dispozitivelor mobile de comunicare, însă doreşte să atragă atenţia asupra pericolelor la care duce folosirea lor excesivă şi asupra dependenţei create de acestea. Fiecare dintre noi este încurajat să observe câte ore poate rezista fără să apeleze la una din funcţiile telefonului mobil.

- Ziua Internațională a Iaurtului înghețat - Iaurtul a fost inventat pentru prima dată în urmă cu peste 4.000 de ani în Orientul Mijlociu și India și apoi și-a făcut treptat drum în întreaga lume de-a lungul secolelor. Dar abia în anii 1970 a apărut ideea de a congela iaurt, ca alternativă „mai sănătoasă” la înghețată.

- Ziua raței șchioape - Ziua Raței șchioape, sărbătorită în fiecare 6 februarie, marchează ziua în care în SUA a fost adoptat cel de-al 20-lea amendament, reducând ceea ce este cunoscut sub numele de perioada de șchioapă a Congresului sau săptămânile dintre alegerile pentru Congres și ziua inaugurării lor. În acest timp, aleșii în plecare din funcție tind să aibă mai puțină influență și doar așteaptă să se încheie mandatul, astfel că sunt considerați …rațe șchioape. Există și alte tipuri de rațe politice care își cer atenția astăzi, nu?!

- Ziua Bețișoarelor (Chopsticks) - O mare parte a populației lumii folosește bețișoarele zilnc. Oamenii din China au folosit cu pricepere bețișoarele încă din 1200 î.Hr. De fiecare dată când folosiți bețișoarele pentru a mânca, implicați peste 50 de articulații și mușchi diferiți, spun cercetătorii...

 - Ziua de plată a unui compliment - Te simți bine când auzi pe cineva spunând ceva frumos despre tine, nu? Este timpul să întorci favoarea azi și, deși nu ar trebui să avem nevoie de o zi specială pentru a ne arăta aprecierea, fă un compliment.

- 6 februarie 131 - Localitatea Roșia Montană, din Romania, a fost atestată documentar  Este una din cele mai vechi localități cu tradiție în exploatarea metalelor prețioase din Europa. A fost înființată de către romani în timpul domniei lui Traian ca oraș minier cu coloniști din Iliria. Era cunoscută sub numele de Alburnus Maior.

- 6 februarie 1696 - A apărut, în tipografia instalată la Mănăstirea Snagovului „Orânduiala slujbei sfinților Constantin şi Elena”. Cartea, publicată de către Mihail Iştvanovici, sub îngrijirea lui Antim Ivireanul, era dedicată lui Constantin Brâncoveanu. Este scrisa în limba slavonă şi română.

- 6 febuarie 1840: Aniversarea semnării Tratatului de la Waitangi dintre băștinașii maori și coloniștii britanici. Este zi de sărbătoare națională in Noua Zeelanda.

- 6 februarie 1898 - A avut loc, la Paris, premiera “Poemei române” compusă de George Enescu. A fost prima sa apariţie publică în calitate de compozitor, la vârsta de 16 ani.

- 6 februarie 1927 - S-a nascut fotbalistul roman Alexandru Apolzan.

- 6 februarie 2023 – Cutremurele din Turcia și Siria din 6 februarie 2023 Seismul cu magnitudinea de 7,8 care a devastat sudul ţării şi Siria a făcut peste 46.000 de victime, din care 40.689 de morţi în Turcia, potrivit celui mai recent bilanţ oficial publicat duminică de AFAD.

1800 - Alessandro Volta inventează prima baterie electrică din istorie, aşa-numita „pilă voltaică” – „strămoşul” bateriilor electrice, ce permitea transformarea energiei chimice în energie electrică.

Aniversări muzicale

• 6 februarie 1945 - S-a născut Bob Marley, celebru cântăreţ de muzică reggae; (d.11 mai 1981).

1962 - S-a născut Axl Rose (născut William Bruce Rose), interpret şi compozitor american de muzică rock, component al trupei Guns N' Roses.

1966 - S-a născut Rick Astley, vocalist si compozitor britanic.

1979 - S-a născut, la Chișinău, Dan Bălan, interpret, compozitor, producător, instrumentist, textier din Republica Moldova, fost membru al trupei O-Zone.

1968 - S-a născut în București, interpretul de muzică uşoară Cătălin Crişan

Apropo de semnificațiile zilei, vitaminele le-au oferit posibilitatea ascultătorilor să-și facă singuri un compliment gratis:

Visul împărătesei 

Plecând de la o postare de pe Facebook, vitaminele au aflat ce mai învață copiii de prin abecedare. De exemplu, la litera „Δ se află o poveste intitulată „Visul împărătesei”. Aceasta este despre o împărăteasă care iubea plantele deosebite, dar care nu primea ce dorea de la împărat. Într-o noapte, un străin intră în camera ei și îi spune că știe el cum s-o înveselească... iar copiii trebuie să completeze cum. 

Ascultătorilor li s-a cerut să-și dea și ei cu părerea, iar răspunsurile nu s-au lăsat prea mult așteptate și au fost dintre cele mai amuzante.  

Ai cuvântul 

În această dimineață, ascultătorilor li s-au cerut să dea răspunsuri care să înceapă cu litera „V”. Doru din Craiova a intrat în direct și a reușit să răspundă corect la 8 din 10 întrebări. Așadar, el a plecat de la DesKiss Dimineața mai bogat cu 80 de euro.

Contrabandă cu Botox 

Pornind de la o știre de pe Digi, Corina le-a povestit ascultătorilor despre cel mai nou tip de contrabandă - cea cu botox. 

O femeie care a încercat să intre în Republica Moldova prin punctul de trecere a frontierei Tudora, amplasat pe frontiera cu Ucraina, a fost prinsă transportând sute de seringi şi flacoane cu botox, pentru care nu avea documente de provenienţă. O parte din marfă era ascunsă în roata de rezervă a autoturismului Dacia Logan, cu care femeia se deplasa, anunță Serviciul Vamal al Rep. Moldova. 

Tot Corina a oferit și pontul despre cum să slăbești 7 kg în 7 zile, foarte simplu:  


Întreaga emisiune de astăzi o poți asculta mai jos:

DesKiss Dimineața - 6 februarie 2024

DesKiss Dimineața, 01:19:07

DesKiss Dimineața - 2 mai 2024

DesKiss Dimineața, 01:11:46

DesKiss Dimineața - 1 mai 2024

DesKiss Dimineața, 01:12:53

DesKiss Dimineața - 30 aprilie 2024

DesKiss Dimineața, 01:11:41

Vrei să fim prieteni?

Abonează-te și rămâi conectat cu cele mai hot subiecte din muzică și entertainment.