Cool Stuff

DesKiss Dimineața, 19 februarie - matinalul fără Ciprian, ciorba de babic și păsările guralive

De luni până vineri, între 07:00 și 10:00, la „DesKiss Dimineața”, Cătălin Oprișan, Ciprian Dinu și Corina Băcanu spun lucrurilor pe glume!

Astăzi, DesKiss Dimineața a început fără Ciprian, iar Marian Boba i-a ținut locul. Lui Oprișan i s-a făcut dor de colegul și prietenul său încă din primele minute de emisie și i-a promis să nu mai râdă de lucrurile pe care le mănâncă, dacă se întoarce. 

Pentru a fi acceptat în comunitatea DesKiss, Marian a trebuit să treacă un test. Astfel, el a fost întrebat dacă mănâncă mici. Răspunsul a fost „da”, așa că a fost primit cu brațele deschise. 

Pornind de la o știre care anunța că se caută voluntari „a trăi pe Marte”, Corina a vrut să afle de la ascultători cu cine ar pleca pe marte și ce ar face acolo. Dintre răspunsurile primite de la ascultători, amintim - „eu, m-aș cântări, pentru că acolo gravitația e mai mică”, „eu aș pescui extratereștri”, „prima zi când aș ajunge, aș face un grătar pe Marte”, „eu aș vrea să merg cu Brad Pitt să olărim”. 

Semnificațiile zilei:

Marian l-a înlocuit cu brio pe Ciprian și la capitolul Semnificațiile zilei, așa că ascultătorii au aflat de la el că pe 19 februarie se sărbătoresc.    

- Ziua Națională Brâncuși - Considerat unul dintre cei mai influenți sculptori ai secolului XX și un pionier al modernismului, Constantin Brâncuși s-a născut la 19 februarie 1876. Sculptor și fotograf, Brâncuși s-a inspirat pentru lucrările sale din folclorul mistic și din surse tradiționale. Deși lucrările sale au fost adesea considerate de alții ca fiind abstracte, artistul a susținut că operele sale (sculpturi din lemn, metal, marmură, piatră și bronz) erau reprezentări expresive ale subiecților săi.

- Ziua Internaţională a luptei cu odgonul (Trasul de sfoară) - Datează de pe vremea disputelor de proprietate asupra alimentelor şi hainelor, numit simplu trasul de sfoară (în engleză Tug-of-war). Elementele de bază ale jocului sunt simple: două echipe ţin fiecare capăt al unei frânghii mari şi încearcă să o tragă pe cealaltă spre ele, peste o linie de mijloc, pentru a câştiga. 

- Ziua Ciocolatei cu mentă - Ciocolata poate fi potrivită cu aproape orice ingrediente, dar combinația ciocolată-mentă este una clasică, foarte populară.

- Ziua Genelor - Este ziua care promovează importanța îngrijirii adecvate a genelor. Este o zi in care sa observam si sa apreciem atât genele adevărate cat si cele false pentru frumusețea pe care o adaugă lookului nostru.

- Ziua Conservelor - Inventată la începutul anului 1800 de către francezul Philippe Henri de Girard, conservele a revoluționat armata și lumea explorării – soldații și exploratorii puteau acum călători pe distanțe lungi fără să-și facă griji cu privire la proviziile de hrană sau la termenul de valabilitate al alimentelor lor.  

- Ziua Cailor Arabi - Un adevărat prinț al hergheliilor, pursângele fascinează prin frumusețea sa excepțională, temperamentul înflăcărat și prestanță.

- 19 februarie 1473 – S-a născut Nicolaus Copernicus, astronom și cosmolog, matematician și economist, preot și prelat catolic; a dezvoltat teoria heliocentrică a Sistemului Solar.; (d. 1543). La începutul secolului 16, el a dezvoltat celebra sa teorie privind mișcarea corpurilor cerești. La acea vreme se credea că Pământul era centrul universului şi ca celelalte planete se învârt în jurul sau. Teoria lui Copernic susține ca Pământul se rotește in jurul axei sale şi, ca şi alte planete, se învârte în jurul Soarelui. Acest lucru face din Soare centrul universului nostru.

- 19 februarie 1878 - Thomas Edison patentează fonograful.

- 19 februarie 1936 – S-a născut Marin Sorescu, poet, dramaturg și eseist, fost ministru al culturii (1995).

- 19 februarie 1939 – S-a născut în localitatea Gura Vitioarei din județul Prahova, renumita cântăreața de muzica populară, Irina Loghin.

Păsările guralive 

Oprișan a adus în atenția ascultătorilor știrea cu păsările guralive, care-i terorizează și îi forțează pe vecini să se mute la oraș. 

Terorizați de gălăgia făcută de păsările din curtea vecinilor, mai mulți români caută soluții pentru a scăpa de orătăniile oamenilor. Unii dintre ei sunt sfătuiți inclusiv să apeleze la avocați dacă părțile nu ajung la un numitor comun. 

Iată ce a avut Oprișan să comenteze pe marginea acestui subiect.


Albă ca Zăpada a existat

Tot Oprișan a revenit cu o știre de senzație - Albă ca Zăpada a existat. Istoricul german Eckhard Sander a scris cartea „Albă ca Zăpada: Mit sau realitate”, care a fost rezultatul a patru ani de cercetări minuțioase. Albă ca Zăpada a existat cu adevărat în secolul al XVI-lea, Contesa Margaretha von Waldeck din Bad Wildungen. Ea a devenit o victimă a serviciilor secrete spaniole din acea vreme. Margaretha s-a îndrăgostit de regele spaniol Filip al II-lea și a fost otrăvită din această cauză de gărzile regelui, care au decis că această căsătorie va fi un dezastru politic pentru Spania. Și piticii din basm au existat şi ei cu adevărat şi erau copii captivi, care lucrau 12 ore pe zi într-o mină de cupru deținută de fratele contesei Margaretha. Întreaga știre aici.

Ai cuvântul 

În această dimineață, ascultătorilor li s-au cerut să dea răspunsuri care să înceapă cu litera „B”. Alin a intrat în direct și a reușit să răspundă corect la 8 din 10 întrebări. Așadar, el a plecat de la DesKiss Dimineața mai bogat cu 80 de euro. 

Ciorba de babic

După concurs, Oprișan a pus pe masă „Ciorba de babic”. Nu a adus o oală de așa ceva, ci a citit cu multă poftă și admirație despre acest preparat nou care începe să pătrundă în meniul mai multor pensiuni din zona Vulcanilor Noroioși, ca răspuns la avalanșa de aprecieri venite de la turiști care au apucat să o guste în gospodăriile localnicilor. Mai multe pe subiect aici

Ascultă întreaga emisiune mai jos 

DesKiss Dimineața - 19 februarie 2024

DesKiss Dimineața, 01:27:08

DesKiss Dimineața - 29 aprilie 2024

DesKiss Dimineața, 01:14:09

DesKiss Dimineața - invitată Ioana Chereji (UNTOLD) - 26 aprilie 2024

DesKiss Dimineața, 01:13:22

DesKiss Dimineața - invitați Vola - 25 aprilie 2024

DesKiss Dimineața, 01:16:19

Vrei să fim prieteni?

Abonează-te și rămâi conectat cu cele mai hot subiecte din muzică și entertainment.