Cool Stuff

DesKiss Dimineața, 1 martie – Mărțișorul, eroinele și Ski Party

De luni până vineri, între 07:00 și 10:00, la „DesKiss Dimineața”, Cătălin Oprișan, Ciprian Dinu și Corina Băcanu spun lucrurilor pe glume!

În prima dimineață de primăvară din acest an, echipa „DesKiss Dimineața” a fost foarte tonică. Și pentru că e o zi specială, s-au gândit să ofere ceva special eroinelor necunoscute din viața voastră. Adică, mame, profesoare, doctorițe sau orice femeie puternică importantă din viața voastră.


Înainte de toate, să vedem care sunt semnificațiile zilei!

Semnificațiile zilei:

- Mărţişorul a fost înscris, în anul 2017, în Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanităţii, după o candidatură comună a României, Bulgariei, Macedoniei și Republicii Moldova.

- Conform vechiului calendar roman, 1 martie era prima zi din an, moment în care se marca „Matronalia” – o sărbătoare consacrată lui Marte, zeul războiului, al forţelor naturii, al primăverii şi al agriculturii.

- Nu se cunoaşte exact când a apărut tradiţia Mărţişorului, dar se estimează că ea este veche de mii de ani.

- La origini, obiceiul Mărţişorului era legat de reînnoirea naturii cu ocazia venirii primăverii, fiind larg răspândit ulterior în spaţiul balcanic. În timp tradiţia de mărţişor a primit şi alte conotaţii, legate de optimism şi credinţă.

- Cert este că sărbătoarea Mărţişorului a apărut în zona cuprinsă între regiunile istorice Maramureş şi Bucovina de nord, până la graniţa Bulgariei cu Grecia.

- Dovezi ale obiceiurilor de acum circa 8000 de ani au fost descoperite în situl arheologic de la Schela Cladovei din judeţul Mehedinţi, unde au fost găsite coliere de care erau agăţate mici pietre de râu vopsite în alb şi roşu.

- În ziua de 1 martie, se păstrează tradiția „babelor” în care fiecare femeie își selectează o zi între 1 și 9 martie, asociată legendei babei Dochia. Potrivit poveștii, Dochia a urcat pe munte timp de 9 zile și 9 nopți alături de turma sa, purtând 9 cojoace. Legenda culminează cu Dochia înghețată împreună cu turma sa din cauza unui ger aspru. Conform tradiției, comportamentul și aspectul doamnelor și domnișoarelor vor reflecta vremea din ziua în care a fost aleasă baba: fie calm și frumos, fie mohorât și neplăcut.

- Ziua de Mărțișor, 1 Martie, este asociată cu două legende care explică apariția primilor vestitori ai primăverii și legătura lor cu culorile tradiționale ale Mărțișorului, alb și roșu. Prima legendă a Mărțișorului povestește că Soarele, creat de Dumnezeu pentru a ilumina și încălzi pământul, a fost răpit de un zmeu timp de trei anotimpuri, până în timpul iernii. În această perioadă, un erou curajos a înfruntat zmeul și a eliberat Soarele. În timpul confruntării, eroul a fost rănit, iar sângele său a picurat pe zăpada albă. Odată ce zăpada s-a topit, în locul respectiv au înflorit ghioceii, simboluri ale venirii primăverii.

- A doua legendă a Mărțișorului relatează cum Primăvara, plimbându-se la marginea pădurii, a observat un ghiocel. Cu grijă, ea a îngrijit floarea, curățând zăpada din jurul ei și oferindu-i tot sprijinul necesar pentru a crește. Cu toate acestea, Iarna rece a pedepsit Primăvara, trimițând ger și zăpadă, ceea ce a condus la înghețarea ghiocelului. Încercând să îi ofere căldură ghiocelului cu mâinile, Primăvara s-a rănit la un deget, iar câteva picături de sânge au căzut peste ghiocel și zăpada din jur. Cu toate acestea, ghiocelul a înviat, iar Primăvara a triumfat asupra Iernii.


Eroinele

„Toate poveștile pe care le-am primit sunt foarte frumoase. În primul rând, le dorim eroinelor din viețile voastre să vă trăiască, să le iubiți, să le prețuiți!” – Ciprian Dinu

Totuși, la „DesKiss Dimineața”, numai una a putut fi premiată. Decizia nu a fost una deloc ușoară pentru echipă, însă au reușit să desemneze câștigătoarea unei bijuterii Teilor. Ana, mătușă dedicată, care l-a crescut pe nepotul său, Daniel, de mic! 

A fost un moment emoționant, intens, în care Daniel a declarat că mătușa sa e o adevărată eroină „pentru că și-a pus viața pe stop pentru a ne crește pe mine și pe fratele meu”. Nu se putea mai frumos! Felicitări!

Ski Party Kiss FM

În acest weekend, te așteptăm la Ski Party Kiss FM! 

La Poiana Brașov, pe 2 martie, DJ George A si DJ Antenna se vor asigura că atmosfera e incendiară. Gazda voastră, gata de party va fi DJ Yaang!

Pe 2 și 3 martie, pe pârtia Șureanu vă așteaptă, pentru o petrecere prelungită,  DJ Emil Safta cu cele mai hot hit-uri, iar maeștrii de ceremonii vor fi minunații Cristi Neacșu și MC Tom! 

Go crazy!


DesKiss Dimineața - 1 martie 2024

DesKiss Dimineața, 01:27:14

DesKiss Dimineața - 2 mai 2024

DesKiss Dimineața, 01:11:46

DesKiss Dimineața - 1 mai 2024

DesKiss Dimineața, 01:12:53

DesKiss Dimineața - 30 aprilie 2024

DesKiss Dimineața, 01:11:41

Vrei să fim prieteni?

Abonează-te și rămâi conectat cu cele mai hot subiecte din muzică și entertainment.