Kiss Music News

Billie Eilish, Nicki Minaj, Bon Jovi și mulți alții semnează o scrisoare deschisă împotriva utilizării „abuzive” a inteligenței artificiale în muzică

Scrisoarea are peste 200 de semnături de la muzicieni.

Billie Eilish, Bon Jovi, Stevie Wonder și Nicki Minaj sunt doar câțiva dintre artiștii care au semnat o scrisoare deschisă în care avertizează împotriva utilizării „abuzive" a inteligenței artificiale (AI) în muzică.

Pe 2 aprilie, organizația non-profit Artist Rights Alliance a publicat o scrisoare deschisă intitulată „Opriți devalorizarea muzicii”. Aceasta aduce în atenție ascensiunea inteligenței artificiale în muzică și e semnată de peste 200 de nume importante din industria muzicală.  Citește scrisoarea integrală aici.

Prin intermediul scrisorii, organizația nonprofit condusă de artiști solicită dezvoltatorilor, companiilor de tehnologie și platformelor și serviciilor de muzică digitală „să-și ia angajamentul că nu vor dezvolta sau implementa tehnologii, conținut sau instrumente de generare a muzicii prin inteligență artificială care să submineze sau să înlocuiască măiestria umană a compozitorilor și artiștilor sau să ne refuze o compensație echitabilă pentru munca noastră".

„Din păcate, unele platforme și dezvoltatori folosesc inteligența artificială pentru a sabota creativitatea și pentru a submina artiștii, compozitorii, muzicienii și deținătorii de drepturi. Atunci când este folosită în mod iresponsabil, inteligența artificială reprezintă o amenințare enormă la adresa capacității noastre de a ne proteja viața privată, identitățile, muzica și mijloacele de trai. Unele dintre cele mai mari și mai puternice companii folosesc, fără permisiune, munca noastră pentru a antrena modele de inteligență artificială. Aceste eforturi vizează în mod direct înlocuirea muncii artiștilor umani cu cantități masive de „sunete" și „imagini" create de inteligența artificială, care diluează substanțial fondul de redevențe care este plătit artiștilor. Pentru mulți muzicieni, artiști și compozitori care muncesc și care încearcă doar să se descurce, acest lucru ar fi catastrofal.", se arată în scrisoare.  

În afară de artiștii menționați mai sus, printre alți muzicieni care au semnat documentul se numără Katy Perry, Sam Smith, Kim Petras, R.E.M., Jon Bon Jovi, Mumford & Sons, Imagine Dragons, d4vd, Jon Batiste, Finneas, Fletcher, Pearl Jam, J Balvin, Jonas Brothers, Noah Kahan, Norah Jones, Yard Act, The Last Dinner Party, Zayn Malik, Smokey Robinson, Sheryl Crow, Sigrid, moștenitorii lui Bob Marley și Frank Sinatra, HYBE, casa de discuri a BTS și mulți alții. 

Impactul din ce în ce mai mare al inteligenței artificiale continuă să fie un subiect de discuție important în industria de divertisment. 

Recent, Bad Bunny a fost înfuriat de o colaborare generată de AI între el și Justin Bieber care a devenit virală. De asemenea, Bjorn Ulvaeus de la ABBA a declarat că tehnologia va fi „o altă provocare existențială foarte serioasă" care „va schimba radical lumea pentru creatori și industria creativă". 


Vrei să fim prieteni?

Abonează-te și rămâi conectat cu cele mai hot subiecte din muzică și entertainment.