Kiss Bits

Toate minciunile despre sex pe care le-am învățat din filme când eram mică

N-am învățat mare lucru despre sex de la părinți, dar am preluat multe idei greșite din filme precum „The Magic School Bus”, „Titanic” sau „Superbad”.

Cum am crescut în anii ’90, n-am aflat majoritatea lecțiilor despre sex de la părinți sau de la școală, ci de la televizor și din filme, de pe ecranele strălucitoare care mi-au oferit acces într-o lume a adulților la care n-aș fi putut participa altfel. Am fost mereu o fire rușinoasă, așa că mi s-a părut mult mai confortabil să iau informații despre sex de la TV, fără să fiu nevoită să particip la conversații jenante sau să-mi dezvălui curiozitatea vizavi de subiecte nepotrivite pentru o fată cuminte.

Dar pentru că nu poți întreba ecranul „stai puțin, ce se întâmplă aici?” și să te aștepți la un răspuns corect, televiziunea și filmele au devenit pentru mine și o sursă de confuzie pe plan sexual. Pe lângă scenariile tradiționale în care sexul e acceptabil doar între persoane atletice și sexy care au orgasme multiple într-un context romantic în care bărbatul joacă rolul agresorului, iar femeia e pasivă, am învățat multe alte tâmpenii, dintre care unele bizare, iar altele de-a dreptul traumatizante. Deci dacă ți s-a părut că The Magic School Bus e educațional sau că Superbad e preferatul tuturor, eu o să-ți ofer o perspectivă diferită.

Titanic (1997)

Scenă: Jeepul. Rose (săraca fată bogată) și Jack (sărac pe bune) sfidează barierele de clasă prin consumarea iubirii lor într-o mașină dintr-un vapor care se scufundă și devastează industria turismului maritim. Apoi, spre finalul filmului, Jack, în plină hipotermie, îi spune lui Rose ultimele cuvinte: „Ascultă, Rose, o să scapi de aici, o să continui să trăiești și o să faci mulți copii pe care o să-i vezi cum cresc.”

Ce am înțeles: Jack a lăsat-o pe Rose însărcinată în mașină de mai multe ori și e fericit că ea o să nască și o să-i ducă genele mai departe.

Dar nu s-a întâmplat așa cu Rose și eu m-am simțit păcălită. Aveam cinci ani când am văzut Titanic, așa că o să dau vina, în acest caz, pe propria ignoranță, și nu pe realizatorii filmului.

 

Star Wars Episode V: Empire Strikes Back (1980)

Scenă: Prințesa Leia, Han Solo și Chewie îl vizitează pe Luke Skywalker la spital în urma altercației lui cu un yeti spațial. Han Solo e penal și se dă mare în legătură cu un moment fierbinte dintre el și Leia din „South Passage”. Lovită în demnitate, Leia îi dă o replică răzbunătoare: „Se pare că încă nu știi prea multe despre femei!”. I-o spune fără să realizeze că tocmai s-a sărutat cu propriul frate.

Ce am înțeles: E ok să te săruți cu frate-tău?

Sinceră să fiu, încă nu se știa, la momentul respectiv, că Luke și Leia sunt frați. Dar eu am aflat asta mai târziu și am concluzionat că e ok să te săruți cu fratele tău. N-am făcut asta niciodată, dar îmi amintesc de tensiunea existentă între mine și frate-miu atunci când ne costumam în Luke și Leia, lucru care se întâmpla des.

The Magic School Bus, sezonul 3, episodul 8: „Goes Upstream” (1996)

Scenă: După ce autobuzul se transformă într-un somon robotic, Miss Frizzle intră cu el într-un râu ca să le arate elevilor ei cum migrează somonii și cum fac pui peștii. Apoi, Miss Frizzle îi transformă pe elevi în icre de pește și îi ejectează printr-o trapă din podeaua autobuzului-somon. „Autobuzul a depus icre și noi suntem înăuntrul lor!” Apoi apare un tătic somon și îi împroașcă pe copii cu o substanță care seamănă cu urina, iar cei mici se transformă în peștișori.

Ce am înțeles: Icrele sunt fertilizate cu urină și femeile rămân însărcinate dacă se pișă bărbații înăuntrul lor.

N-am aflat adevărul decât în clasa a șasea, când profa de educație sexuală ne-a vorbit despre spermă. Știu că m-am uitat la ea cu ochii mari: Deci nu e vorba de pișu?

Grease (1978)

Scenă: Aproape toate scenele. Filmul e o cascadă de aluzii sexuale făcute de niște adolescenți americani excitați care încearcă să dezvirgineze o tânără australiancă. Apar versuri de genul „s-a opus tipa?”, în sensul dacă a fost vorba de viol. Când Danny se aruncă pe Sandy, aceasta urlă la el și se străduiește să evadeze. Scapă de el și îi aruncă inelul: „Ia-ți înapoi tinicheaua!”.

Ce am înțeles: Sandy e o nebună și femeile ar trebui să aprecieze întotdeauna atenția venită din partea bărbaților.

La vârsta de zece ani, mi s-a părut că Sandy e nerecunoscătoare că i-a aruncat bietului om inelul. Mi s-a părut că e rea și fraieră că și-a spulberat șansa de a fi cu cel mai cool tip din școală. Am înțeles că nu e sexy să ceri și să dai consimțământul, mai ales că, în film, Danny e prezentat ca un băiat de treabă, pe când Sandy e o pudibondă care are nevoie de o coafură voluminoasă și o viață sexuală ca să se integreze în grup.

 

The Notebook (2004)

Scenă: Noah și Allie încearcă să facă sex într-o casă în curs de renovare, dar după ce sunt dezbrăcați și la orizontală, Allie se panichează și strică atmosfera întrebându-l pe Noah la ce se gândește. Data viitoare când fac sex, Allie comunică doar cu propriul corp și sexul e magic.

Ce am înțeles: Prima oară, sexul e dubios, dar apoi e super. Trebuie doar să taci din gură și să ți-o tragi.

Înainte să văd The Notebook în adolescență, sexul în filme îmi fusese prezentat fie ca un eveniment amorf în spatele cortinei, fie ca un act natural și ușor, care începe cu o ședință de portret (Titanic) sau un tango (Dirty Dancing). Nu mai văzusem în niciun film faptul că pierderea virginității poate fi un proces jenant și derutant.

Brokeback Mountain (2005)

Scenă: Ennis (Heath Ledger) îl ia pe Jack (Jake Gyllenhaal) pe la spate, foarte dur, într-un cort, noaptea. O prezentare foarte directă a amorului de tip queer.

Ce am înțeles (după ce am vorbit cu alți prieteni care l-au văzut): Sexul queer e tabu. E bine să mănânci fasole înainte de sex anal?

Ideea e că n-am văzut filmul ăsta imediat după ce s-a lansat, pentru că mai multă lume mi-a zis că e șocant. Așa că m-am uitat la Legally Blonde. Prietenii mei vorbeau despre Brokeback Mountain așa cum vorbeau despre Saw, de parcă ar fi fost la fel de șocant. Apoi au făcut o grămadă de glume proaste despre asta. Brokeback Mountain a redefinit totuși masculinitatea și a crescut vizibilitatea relațiilor queer. Păcat că mulți dintre noi erau prea ignoranți ca să înțeleagă asta.

Superbad (2007)

Scenă: Seth (Jonah Hill) e entuziasmat pentru că Jules (Emma Stone) îl roagă să cumpere alcool pentru petrecerea ei. În mijlocul terenului de fotbal, îi spune celui mai bun prieten al lui, lui Evan (Michael Cera): „Frate, femeia vrea să mă fută. Îmi vrea pula în gură și peste tot. E disponibilă sută la sută!”.

Ce am înțeles: Toată lumea știe mai multe despre sex decât mine, toți sunt super excitați și eu nu sunt, toată lumea poate face glume despre sex, dar eu nu știu și nu pot și nu vreau.

Niște concluzii destul de corecte. Deși Superbad m-a derutat, nu m-a dezinformat. M-a trezit, de fapt. Eram naivă. În schimb, prietenii mei râdeau toți la glumele astea, ceea ce m-a făcut să mă simt pudibondă și tâmpită, o combinație foarte proastă. M-am gândit că n-o să am curajul niciodată să fac sex, pentru că nu știu nimic despre asta. Dar de fapt nimănui nu-i pasă, toți au problemele lor, am aflat asta mai târziu. Toată lumea minte și se preface. Toți suntem fraieri, dar nimeni nu recunoaște. Așa că fii tu însuți și fă ce-ți vine.

Articolul a apărut inițial pe VICE CA.

Vrei să fim prieteni?

Abonează-te și rămâi conectat cu cele mai hot subiecte din muzică și entertainment.