NEWS

Olivia de Havilland, starul din filmul „Pe aripile vântului”, a murit la vârsta de 104 ani

Actriţa Olivia de Havilland a murit la Paris, la vârsta de 104 ani.

Actriţa Olivia de Havilland a murit la Paris, la vârsta de 104 ani.  Aceasta a devenit cunoscută pentru rolurile sale din filmele „Pe aripile vântului/ Gone With the Wind”, „Aventurile lui Robin Hood/ The Adventures of Robin Hood”, „Moştenitoarea/ The Heiress” şi serialul „Nord şi Sud/ North and South”.

Premiată de două ori cu Oscar, în 1947 şi în 1950, pentru rolurile principale din „To Each His Own” (1946) şi „The Heiress” (1949), de Havilland s-a născut în Japonia, într-o familie britanică, pe 1 iulie 1916. Din 1941, era cetăţean a Statelor Unite ale Americii, iar din 1953 trăia la Paris.



De-a lungul carierei sale, Olivia de Havilland a lucrat cu producători celebri, precum David O. Selznick, cu regizori ca Michael Curtiz şi Anatole Litvak şi cu actori precum Errol Flynn şi Mickey Rooney. Cu un tată avocat, Walter de Havilland, descendent al unei familii britanice din Guernesey, şi o mamă actriţă de teatru, cu o scurtă carieră în cinema în anii 1940, Olivia de Havilland a fost verişoara lui Sir Geoffrey de Havilland, pionier al aviaţiei.

În 1934, Olivia de Havilland se pregătea să devină profesoară de limba engleză când a fost remarcată de regizorul Max Reinhardt în „Visul unei nopţi de vară", după William Shakespeare, în care juca cu o trupă de amatori. Reihardt a angajat-o pentru o adaptare filmată, semnând un contract pe cinci ani cu studiourile Warner Brothers. În anii următori, ea a apărut în „Căpitanul Blood/ Captain Blood" (1935), alături de atunci necunoscutul australian Errol Flynn. Devin cuplul cel mai cunoscut pe ecran.

În 1939, Olivia de Havilland a jucat în „Pe aripile vântului", produs de influentul David O. Selznick. A interpretat rolul lui Melanie Hamilton, cea care devine soţia lui Ashley Wilkes (interpretat de Leslie Howard), iubit de Scarlett O'Hara (Vivien Light). „Pe aripile vântului" a fost recompensat cu nouă premii Oscar şi cele mai mari încasări din acea vreme. Din palmaresul ei fac parte două Globuri de Aur şi un premiu pentru interpretare primit la Veneţia, pentru „The Snake Pit” (1948).

Olivia de Havilland a declarat că a văzut „Pe aripile vântului" de câteva zeci de ori şi „de fiecare dată, îmi aduce bucurie". „Din fericire, nu mă face melancolică", spunea ea despre colegii săi care nu mai trăiesc. „Când îi văd cum vibrează pe ecran, că am experimentat o astfel de reuniune cu ei, mă bucură".

FOTO: Guliver/GettyImages, Yahoo News Australia

Vrei să fim prieteni?

Abonează-te și rămâi conectat cu cele mai hot subiecte din muzică și entertainment.