Smartfriend

Cum s-a născut emoticonul Smiley. Povestea uimitoare din spatele feței zâmbitoare pe care astăzi o folosim cu toții

Emoticonul a fost vândut pe nimic de către creatorul său!

Viaţa ar fi de neînchipuit astăzi fără emojis, „figurinele” pe care le folosim să transmitem diverse reacţii. Noile generații chiar au renunțat la cuvine și își transmit mesaje folosindu-se doar de acestea.

Vă vine să credeți sau nu, Smiley Face-ul a împlinit anul acesta 57 de ani de existență! Dar care este povestea din spatele acestuia? Emoticonul a fost creat în 1963 de Harvey Ball, un artist din Massachusetts, care lucra pentru compania State Mutual Life Assurance. Și nu i-au trebuit mai mult 10 minute pentru această idee genială care a revoluționat comunicarea din mediul online.

Totul a plecat de la un gest drăguț pe care artistul l-a făcut pentru colegii lui. Acesta încerca să le ridice tuturor moralul, după ce întreaga companie trecuse printr-o perioadă dificilă şi foarte stresantă.  Desenul a fost aplicat pe 100 de insigne împărţite angajaţilor, dar cererea a crescut rapid, aşa că au mai fost produse încă 10.000 de bucăţi.

Fața zâmbitoare, vândută pe nimic

Harvey Ball a primit 45 de dolari pentru imaginea creată şi s-a gândit că nu-i deloc rău pentru 10 minute de muncă. Astăzi, suma primită ar fi echivalentul a aproximativ 400 de dolari. La acea vreme, nici el, nici compania sa nu s-au gândit să înregistreze drepturile de autor. Drept urmare, alţii s-au îmbogățit pe urma lui.

În 1970, doi fraţi din Philadelphia, Bernard şi Murray Spain, au pus această imagine pe diverse produse, pentru a crește vânzările. Din moment ce nu existau drepturi pentru acest simbol, ei au modificat doar puţin imaginea şi au adăugat textul: „O zi bună!”.

Doi ani mai târziu, fraţii vânduseră zeci de milioane de produse care aveau desenate pe ele Faţa zâmbitoare printre care căni, tricouri sau abţibilduri. Mai mult, după jumătatea anilor ʼ70, emoticonul a devenit un fel de remediu pentru sindromul Vietnam şi criza socio-economică din acea perioadă.

După 1990, odată cu dezvoltarea internetului, Smiley s-a transformat extrem de mult. Emoticoanele au devenit emoji şi există o varietate de reacţii pe care le exprimă. Impactul acestui fenomen a fost atât de mare încât, în 2015, Dicţionarele Oxford au desemnat termenul emoji drept cuvântul anului 2015.

Vrei să fim prieteni?

Abonează-te și rămâi conectat cu cele mai hot subiecte din muzică și entertainment.