Kiss Bits

Alte 5 jafuri comise de români mai penibile decât furtul de motorină de la baza militară americană

Unele dintre aceste găinării o să te ducă cu gândul la scene de cascadorii râsului și n-o să greșești cu mult.

Într-o săptămână de altfel banală, baza militară de la Mihail Kogălniceanu a dat bârfa momentului. Și nu oricum, și nu pe un subiect militar. E vorba de o pagubă de vreo două milioane de dolari adusă de un grup de români care a furat combustibil de acolo în ultimii patru ani. Slow clap. Este, totodată, un moment excelent pentru Deveselu de-a ieși din lumina reflectoarelor. 

Dacă n-ai fost la curent cu actualitatea ultimilor ani, Deveselu dă cumva tonul când vine vorba de prostii care se întâmplă în jurul bazelor militare din România. Baza militară a fost inaugurată în 2016, spre nemulțumirea lui Putin, și a fost atacată doi ani mai târziu. Nu de vreo rachetă din Orientul Mijlociu, ci de oi. Zona unde a fost amplasată baza era locul unde un cioban din zonă își ducea oile la păscut, așa că acestea au început să intre în zona de acțiune a senzorilor de securitate și să declanșeze alarmele. S-a ajuns până-ntr-acolo încât înaltul reprezentant al SUA de la Deveselu să informeze Ministerul Apărării Naționale că adăpostul de oi „subminează exigențele minimale de securitate”. 

Înțelegi mirarea oamenilor când problema, iată, a fost la Mihail Kogălniceanu și nu în partea cealaltă. Și aici, ca în cazul oilor de la Deveselu, s-a lăsat cu deranj la nivelul de sus. Procurorii DIICOT au deschis o anchetă la plângerea guvernului federal al SUA. Situația, pe scurt, se prezintă așa: încă din 2017, mai multe persoane au furat o cantitate impresionantă de motorină, în special, și alți combustibili lichizi – mă rog, nu e ca și cum aveau unde să folosească niște kerosen sau ce mai era lichid pe-acolo. Și au furat din baza militară de la Mihail Kogălniceanu, și din zonele dedicate efectuării unor exerciții tactice militare situate în Constanța. 

Cred că n-au fost nicicând mai adevărate și mai prevestitoare vorbele astea din filmul California Dreamin': „Fuck USA, Fuck NATO, Fuck Bill Clinton şi p-ăia de la Bucureşti. Asta e gara mea! Check point!”

Biciclete

Faci parte dintr-o rețea de droguri și furt calificat și într-o bună zi, ce-ți zici? „Mamă, ce blană sunt bicicletele alea, o să le fur ca să le vând pă Vrancea.” La o zi după ce au câștigat Campionatul Mondial de Ciclism din Franța, cei din lotul de ciclism al Italiei s-au trezit fără biciclete, pe care le lăsaseră într-o mașină în fața hotelului. Ce-au făcut băieții noștri? Au furat mașina cu totul. Prejudiciul total: vreo șase sute de mii de euro. Bicicletele au fost găsite în județul Vrancea, în timpul unor percheziții, așa că, din păcate, n-o să vezi prea curând băiețași gonind pe străzile din Focșani cu biciclete de 30 de mii de coco.

Conga

Sunt puține momente mai frumoase în istoria recentă decât acela când 120 de români din Spania au plecat fără să plătească dintr-un restaurant unde sărbătoreau un botez. Conaționalii au început să danseze conga și să părăsească pe rând incinta. Când angajații și-au dat seama ce se-ntâmplă a fost prea târziu. „Tocmai puneam pe mese desertul, lumea dansa, intrau, ieşeau. Am văzut că s-au pus în şir, păreau să danseze şi la un moment dat au dispărut cu toţii. Nici nu am mai reuşit să punem desertul, am ieşit după ei şi nu s-a mai putut face nimic”, rememora o angajată a restaurantului întâmplarea. 

Conform celor de la restaurant, la masa aia s-au băut 30 de sticle de whisky, așa că nu pot să nu mă întreb ce-a fost în sufletul celor care n-au pus gura pe alcool ca să conducă dup-aia.

Când jaful nu știe carte

Să revin însă pe plaiurile natale. În 2011, doi hoți mărunți din Ploiești, dintre care doar unul ajunsese la majorat, au intrat într-o casă abandonată să vadă dacă găsesc ceva și dacă tot sunt acolo, să și mănânce. Au mâncat pe un cufăr găsit sub o scară interioară și după ce au zis săru’-mâna pentru masă au zis să vadă și ce-i în el. Au găsit un milion de euro, dar pentru că erau seminanalfabeți nu și-au dat seama peste ce-au dat, de fapt, și au împărțit banii pe culori. Evident că au început să-i spargă imediat pe lăutari și treninguri scumpe, așa că, la scurtă vreme, au fost și ei prădați. Când au fost prinși cât încercau să treacă granița, numărul de hoți care au pus mâna pe banii unei foste infirmiere a crescut de la doi la nouă. 

Seiful gol

Visul umed al oricărui hoț care a văzut prea multe filme cu jafuri e să spargă o bancă, să plece de-acolo cu seiful, după care cu milioanele de euro găsite acolo să plece într-o insulă înarmat cu genți Louis Vuitton. Niște băieți din Galați au încercat și ei ceva similar, mai exact, varianta low cost a acestui scenariu. Au intrat în centrul de colectare a taxelor și impozitelor locale din oraș, au smuls seiful din podea și au plecat cu el. Ce nu știau ei era că unitatea fiscală folosește altă cutie de valori și că, oricum, și aia era goală, pentru că încasările erau transferate în altă parte în fiecare seară. Ei bine, un alt exemplu care dovedește că un pic de carte la vremea ei face minuni.

Jaful secolului

În 2012, trei români au fost implicați în ceea ce presa a numit „Jaful secolului”, după ce au intrat prin efracție în Muzeul Kunsthal din Rotterdam și în mai puțin de trei minute au furat șapte tablouri. Oamenii nu erau niște fani Picasso, ci doar voiau să facă niște bani, așa că au căutat pe GPS „muzee Rotterdam”. Prima dată au intrat în muzeul de istorie, dar și-au dat seama că n-au ce să facă cu exponatele de acolo, așa că au intrat în cel de artă, unde au pus ochii pe câteva lucrări care să nu depășească 40 pe 50 de centimetri.

Valoarea totală a operelor furate depășea 18 milioane de dolari, dar ajunși cu ele în România, și-au dat seama că nu prea au cui să le vândă. În caz că te-ntrebai, nu, nimeni nu i-a controlat la vamă. Când anchetatorii au început să avanseze cu cazul, au aflat că pânzele au fost depozitate de unul dintre hoți în casa mătușii lui, care de frică le-a dat îngropat într-un cimitir și-apoi le-a ars. Da, unele dintre cele importante opere de artă din lume au ars într-o sobă din Carcaliu, județul Tulcea. E trist ca dracu’, dar trebui să recunoști că există o poezie în chestia asta.

Vrei să fim prieteni?

Abonează-te și rămâi conectat cu cele mai hot subiecte din muzică și entertainment.