Kiss Bits

10 trenduri din România care ți-au mâncat ficații în 2021 și ar trebui să dispară pentru totdeauna

2022 e aproape și adulții încă se sperie de chestii.

Dintr-un punct de vedere, ai zice că anul ăsta a fost ca precedentul. Două fenomene mari și late au acaparat știrile și rețelele sociale și-n 2021: pandemia și politica. Doar că dincolo de evoluția numărului de cazuri de coronavirus și ce chestii inepte au mai făcut politicienii, viața a mers înainte. Și cum nu mai e mult din anul ăsta, a venit momentul să te uiți în spate să vezi cu ce rămâi din el. Te-am întrebat pe Instagram ce trenduri din 2021 crezi că ar trebui să rămână aici și să dispară pentru totdeauna.

Definiția numelor pe Urban Dictionary

E okay, și eu mi-am căutat numele pe Urban Dictionary. Am găsit că sunt un pescăruș superb și misterios, am râs cu colegii, dar aia a fost. N-am pus zece stories cu asta, nu mi-am cumpărat o cană sau un tricou inscripționat cu textul ăla. Te rog mult, oprește-te. Nu aș putea zice că ești cu mult diferit de cineva care ia horoscopul drept Biblie și-și ghidează viața după niște astre.

Challenge-urile stupide de pe TikTok – nu, scuze, de pe tot internetul!

Am înțeles că TikTok nu va muri prea curând, dar încearcă să nu mori nici tu în timp ce pregătești conținut pentru platformă. În principiu, nu prea ai ce să pățești dacă imiți coregrafiile lui Rengle, dar există și challenge-uri de genul „Skull break challenge”, care implică trei persoane: în timp ce una sare, ceilalți îl lovesc cu picioarele până cade. Da, sunt oameni care acceptă asta de bună voie și nu-i de mirare că puștani din toată lumea se rănesc ca proștii.

Trolii de 16 ani cărora li se pare cool legionarismul

Da, te-am văzut în comentarii pe rețelele sociale la orice articol despre extrema dreaptă pe care l-am publicat. Singurul motiv pentru care nu ți-am dat (încă) ban e că sperăm că o să crești. Fenomenul e însă mai amplu decât se vede într-o secțiune de comentarii. Legionarism, această nuanță de extremă dreapta, are suficienți fani chiar și în România lui 2021, iar susținători destul de vehemenți vin chiar din rândul preoților ortodocși.

Fanny packs

Dacă nu ești dealer de droguri sau unchi patruzeci plus care și-o asortează la sandale, scapă de ele. C-o porți la brâu, c-o ții pe umăr, e la fel de util ca un buzunar mai adânc. Sigur, există și-o excepție: la festival. Nu zic c-așa nu mai pierzi acte, bani sau telefonul, dar măcar stă mai legată de tine. 

Oamenii care se plâng de „dictatura PC” și cancel culture

Nimic nu e mai plictisitor decât vreun intelectual de dreapta care să deplângă dictatura corectitudinii politice. Unii, precum Teodor Baconschi, se fac de râs când compară cu stalinismul faptul că nu mai e social acceptat să zici niște mizerii la adresa minorităților. De fapt, lucrurile stau destul de simplu – dacă zici niște mizerii, așteaptă-te ca cineva să și reacționeze la asta. Să stea liniștit, n-a cerut nimeni să se ardă în piața publică cărțile unor antisemiți hardcore precum Octavian Goga, ci să se ofere un pic de context.

Oare oamenii ăștia se uită un pic în jurul lor? Despre ce corectitudine politică e vorba când un politician ca Sorin Lavric e lăsat să peroreze toate mizeriile de la pupitrul Parlamentului, în timp ce comunitatea LGBT trebuie să se lupte cu municipalitățile pentru a organiza un marș istoric?

Remake-urile sau continuările la filme celebre

Nu-i un secret pentru nimeni că studiourile de la Hollywood sunt în pană de inspirație de cel puțin zece ani, dar really, cu ce am greșit ca să primim Matrix 4? Keanu Reeves are 57 de ani, a făcut ceva treabă la viața lui, dar poate e momentul ca viața lui să aibă și alt tip de filme decât alea care l-au consacrat acum 20 de ani. Sigur, poți vedea aici România ca o oază în tot acest deșert al creativității. Poate că nu ies filme pe bandă, și în special nu filme care să doboare recorduri, dar măcar sunt fresh – nu ca seria Sex and The City care ar putea fi foarte bine și despre viața sexuală la bătrânețe și ar căpăta așa un sens. 

Masculinitatea toxică

„Am văzut pe Instagram un tip care îi învăța pe «băieți» cum să devină «bărbați» și principalul mod prin care ajungi bărbat peste noapte este să renunți la sentimentele «de om slab». Am început să văd tot mai mulți bărbați care, inconștient, urmează sfaturile lui. E clar că avem nevoie de alfabetizare emoțională în rândul băieților”, a scris un cititor VICE pe Instagram. Da, există băieți, gen Loren Loghin, care îi învață pe alții cum să hărțuiască femei pe stradă cu tot felul de replici obosite, iar ei au și-un nume: pick up artists. Puține lucruri sunt mai cringe de-atât.

Încălțămintea cu blană

De la Crocșii cu platformă n-am mai văzut ceva care să-mi strepezească sufletul mai tare decât cizmele astea îmblănite de la Miu Miu. Nici nu-mi dau seama ce mă deranjează mai tare – catarama aia oribilă de la gleznă, că pare că au jupuit o rudă de-ale lui Chewbacca ca să le facă sau felul în care-mi imaginez că ar arăta după o oră de plimbare pe străzile din București, iarna.

Misoginii din showbiz

George Burcea e un actoraș care a scris o carte despre violență domestică doar că, într-un live pe Facebook, omul zice așa: „Eu sunt pentru voi, pentru înțelegere și dragoste, pentru înțelegerea cuplului, și voi mă înjurați că eu gătesc? Păi, fetelor, vă repet, vă doresc să aveți bărbați care în momentul în care vin de la muncă să vă ia la palme. Cu mese, cu scaune, cu capace, cum îi dădea bunicul buniicii mele, acum 15-20-30 de ani”. Din păcate, e doar unul dintr-un lung șir de bărbați care simt nevoia să-și manifeste misoginia profundă în spațiul public. Într-o notă ușor mai light, dar la fel de sinistră, Codin Maticiuc a scos niște tricouri urâte inscripționate cu „Fiți femei, curve sunt destule”.

Hainele de la Vagabond Studio

Știi despre ce vorbesc — pantaloni cu turul jos, bluze și tricouri lălâi cu gulerul foarte larg, toate negre și inscripționate eventual, cu numele brandului: VAGABOND. Îmbrăcămintea oficială a bombardierilor, care la o adică ar putea părea cool și pentru amatorii de Sunwaves.

BONUS: Oamenii care fac o „balena albastră” din orice prostie apare online

La câte s-au întâmplat în ultimii doi ani, 2017 pare atât de îndepărtat, încât la fel de bine ar putea fi din secolul trecut. E însă relevant. Prin primăvara acelui an a apărut o nebunie: „balena albastră”. În esență, un act cât de cât neorganizat al tinerilor de-a trola adulți. Și unii adulți, cum îi știi, panicoși, au și sărit în sus că, vai, se distruge o generație. Bine, și dintre tineri au fost unii care au luat în serios fenomenul de parcă ar fi început o apocalipsă a sinuciderilor. Societatea a mai trecut prin astfel de momente, chiar și când era pe val curentul emo

Mă rog, ce s-a întâmplat patru ani mai târziu? Adulți fierți pe grija față de tânăra generație odată cu Squid Game. Reprezentanți ai unor școli din Statele Unite ale Americii, Europa, Asia, Canada și Marea Britanie au sărit să spună că mai terminați-vă dragi copii cu prostiile de provocări din Squid Game. Da, serialul e cât se poate de dramatic și prezintă ființa umană în cel mai animalic fel al ei – mai puțin pentru personajul Ali. Dar au mai fost seriale sau filme ca el. Iar multe dintre acele jocuri din serial, deși sunt din Coreea de Sud, le regăsești într-o formă sau alta în România.

Vrei să fim prieteni?

Abonează-te și rămâi conectat cu cele mai hot subiecte din muzică și entertainment.