Kiss Bits

De ce toată lumea ignoră faptul că Joe Rogan o arde cu extrema dreaptă

UFC, Spotify și alte entități mainstream care continuă să facă bani de pe urma lui Rogan ignoră legăturile vedetei cu extrema dreaptă.

Se poate spune că Joe Rogan a început să ducă o viață dublă. Pe 16 noiembrie, a apărut în emisiunea YouTuberului de extremă dreaptă Tim Pool. Alte vedete online care au mai apărut în emisiunea asta sunt conspiraționistul Alex Jones, Michael Malice, podcaster și autor autoproclamat anarhist, Drew Hernandez, un comentator de extremă dreaptă care a depus mărturie la procesul lui Kyle Rittenhouse, și Blair White, un alt YouTuber de extrema dreaptă. Tot luna asta, Rogan s-a întors dintr-o vacanță de patru luni ca să comenteze iar evenimentele UFC și să-i dea sfaturi pseudo-medicale periculoase lui Aaron Rodgers, când fundașul avea Covid. În emisiunea lui a mai zis că revoltele de pe 6 ianuarie au fost dirijate de un agent al guvernului. „Guvernele fac asta dintotdeauna”, i-a zis el lui Tristan Harris, specialist în etica tehnologiei, și a sugerat că „un anumit individ” a încurajat mii de persoane să invadeze Capitoliul. Rolul tot mai important al lui Rogan în spațiile extremiste – și ca unul dintre promotorii ivermectinei care n-a fost aprobată oficial pentru tratarea Covid-19 – intră în conflict cu rolul lui de comentator sportiv și element de bază al imperiului Spotify. Și nimeni dintre cei care fac bani din a doua parte a ecuației nu pare să fie deranjat de asta.

N-a fost întotdeauna așa. Când Spotify a semnat, în mai 2020, un contract super important cu Joe Rogan pentru exclusivitatea emisiunii The Joe Rogan Experience, compania a eliminat în tăcere 42 de episoade, după cum a scris Digital Music News la vremea aceea. Episoadele respective îi aveau ca invitați pe Alex Jones, Milo Yiannopoulos, David Seaman, promotor al conspirației Pizzagate, și pe Gavin McInnes, fondator al mișcării neofasciste Proud Boys. (Disclaimer: Gavin McInnes e unul dintre cofondatorii VICE. A părăsit compania în 2008 și nu mai are legătură cu ea. Mai târziu, în 2016, a fondat Proud Boys.)

Rogan a confirmat în emisiunea lui că a fost de acord ca Spotify să elimine anumite episoade și că nu l-a deranjat prea tare chestia asta. „Cea mai mare problemă ar fi să îl invit pe Alex Jones.” (Totuși, Spotify a păstrat mai multe episoade cu conținut transfob, iar CEO-ul Daniel Ek a apărat gestul într-o întâlnire cu angajații furioși ai companiei.)

Și totuși, Jones a apărut în emisiune la scurt timp după asta; podcastul lui Rogan a devenit disponibil pe Spotify în septembrie 2020, iar în octombrie Rogan i-a invitat pe Jones și pe comediantul Tim Dillon într-un episod în care Jones a declarat că masca nu te protejează de Covid și că toate vaccinurile sunt periculoase, inclusiv cele pentru poliomielită.

În retrospectivă, acesta a fost un test pentru Rogan, care a vrut să vadă cât de departe îi permite Spotify să meargă. Răspunsul pare să fie: foarte departe. În timpul pandemiei, Rogan a jucat un rol important în distribuirea de informații false despre Covid unui public imens. Le-a transmis tinerilor că nu au nevoie să se vaccineze, dar a dat înapoi după ce a primit numeroase critici. A răspândit informații și despre ivermectină când l-a invitat în emisiune pe Pierre Kory, fondatorul unui grup medical independent, Frontline Covid-19 Critical Care Alliance (FLCCC), care are scopul să promoveze acest medicament ca tratament pentru Covid, deși dovezile arată clar că nu e cazul. Un studiu despre eficiența ivermectinei, publicat de membrii FLCCC, a fost șters în luna martie de revista care acceptase să-l publice. Kory mai promovează un alt tratament pentru Covid pe care îl numește MATH+, dar studiul care susținea că îi dovedea eficiența a fost și el retras recent.

Iar acum s-a împrietenit cu Tim Pool și Alex Jones, care e înnebunit după Rogan. Într-o apariție la emisiunea lui Pool, Jones a zis la un moment dat: „Îl pup atâta în cur pe Rogan pentru că e un geniu politic”. Asta se întâmpla într-o perioadă în care nimeni nu voia să se asocieze cu Jones, pentru că acesta tocmai pierduse toate procesele împotriva lui din cazul Sandy Hook după ce Jones a declarat că masacrul de la Sandy Hook a fost „o farsă” cu „actori” pusă la cale de către guvern ca să reglementeze armele. (Între timp a declarat că nu mai crede că a fost o farsă.) Așadar, oricine a discutat prietenos cu Alex Jones în public, în ultimii douăzeci de ani, a transmis un mesaj foarte puternic.

Toți cei care fac parte din gașca asta susțin că vaccinul anti-Covid e ineficient (Rogan a zis că are prieteni care s-au îmbolnăvit și au ajuns la spital, deși erau vaccinați), s-au plâns de restricții și carantine, au ignorat nivelul de contagiere al variantei Delta și au comentat că Sesame Street face propagandă pro-vaccin. (De exemplu, Jones a zis că fetița lui de patru ani s-a uitat la un episod Sesame Street despre vaccinuri, iar lui i s-a făcut rău când a realizat cum e manipulat copilul lui. S-a plâns că nu a putut fi atent la ce se uită pentru că era ocupat să facă o friptură la grătar, ceea ce, sincer, denotă că e iresponsabil ca părinte.) Pool e altă persoană care a primit sfaturi medicale de la Rogan când s-a îmbolnăvit de Covid. Sfaturile lui Rogan se reduc mereu la ivermectină și anticorpi monoclonali. E drept că acești anticorpi sunt destul de eficienți și nu sunt disponibili în spitale. 

Acum, după o absență de patru luni, Rogan și-a recuperat rolul în cadrul UFC, care, sincer, a fost dintotdeauna un front al conspirațiilor promovate de obicei chiar de luptători. În prezent, UFC e deținut de compania Endeavor Group Holdings, al cărei director e Ari Emanuel – fratele fostului primar din Chicago Rahm Emanuel, care urmează să devină ambasador în Japonia. Endeavor se recuperează după un an foarte prost și încearcă să facă niște schimbări care să o pună pe picioare. De exemplu, l-a invitat în comitet pe Elon Musk (care e prieten și el cu Rogan). Se pare că recunoașterea faptului că Rogan e vedetă în cercurile de extremă dreaptă nu se numără printre interesele companiei.

Nici Endeavor, nici UFC și nici Spotify nu mi-au răspuns la e-mail-uri. Un purtător de cuvânt pentru ESPN, care transmite lupte UFC, mi-a zis: „ESPN nu se ocupă de producția evenimentelor UFC. Noi doar distribuim evenimentele pentru fani”.

Cu alte cuvinte, Rogan va continua să apară la ESPN ca reprezentant UFC, un eveniment popular pe tot globul care îl ajută să devină și mai faimos. Și se pare că niciuna dintre persoanele cu putere de decizie nu e deranjată de treaba asta; la urma urmei, e problema noastră, nu a lor.

Vrei să fim prieteni?

Abonează-te și rămâi conectat cu cele mai hot subiecte din muzică și entertainment.