Kiss Bits

Cele mai penibile șpăgi luate de polițiști îți arată că mita la români n-are limite

Nu mai vrea nimeni șpagă de 50 de parai, dar dacă e o pizza...

La doar câteva momente după ce treci granița și ajungi în România, tot ce știai despre sistemul de măsură se schimbă. Și cel mai bine vezi asta la șpagă, care nu mai e măsurată doar în lei sau euro, ci în „să-mi iasă și mie de-o chiftea”, „să strâng și eu de-o ciorbă” sau „să am și eu de-o cafea”. Uite, chiar în urmă cu zece ani vameșii de la Albița spuneau „coffee” la mită, ca să nu se prindă, mă-nțelegi, urechea ageră a investigatorilor. Era perioada în care România lupta cu corupția de-i sărea cămașa de pe ea.

Am râs și eu, ai făcut-o și tu, dar mituirea chiar se simte, mai ales când vine vorba de siguranța pe șosea. Un raport al Direcției Naționale Anticorupție a arătat că între 2014 și 2018, 11 la sută din condamnările unor cadre MAI îi vizau pe polițiștii de la Rutieră. Și aici intră atât mica șpagă pentru depășirea vitezei, cât și mita angro dată pentru permis și ocolirea altor nereguli cu mașina sau șoferul. Și în contextul ăsta mi-a atras atenția o învârteală tot de la Rutieră: șpagă în mâncare – deloc o premieră, mereu o mirare de cum funcționează mecanismul. Pe scurt, dacă n-aveai bani, polițiștii luau tot ce puteau, inclusiv mâncarea curierilor prinși în trafic cu diverse greșeli. 

Chestiunea a ajuns în atenția tuturor odată cu niște percheziții făcute pe 25 noiembrie la sediul Brigăzii Rutiere din București și la sediul Poliției Locale din sectorul 1. Sunt vizați vreo 20 de polițiști și mai trebuie să aștepți un pic să vezi ce se întâmplă, dar dacă deja a scăpat asta cu curierii, estimez c-o să mai fie ceva carne pe subiectul ăsta.

Ai venit însă aici pentru un top cu șpăgi penibile sau absurde și chiar ți le voi livra, dar nu înainte de-a spune și că mâncarea drept mită nu-i doar o alegere a polițiștilor români. O fac și alții, prin alte țări, iar pizza pare a fi preferată. Poate și pentru că n-o prea poți greși. Totodată, nu pot să nu apreciez încrederea și credința de la Piatra-Neamț. Într-un referat DNA din 2016 se arată că o parte din bani – poate cea mai mare – a trecut printr-o carte de rugăciuni ținută în torpedoul Loganului de serviciu. Posibil ca banii negri să fi fost astfel curățați, dar nu bag mâna în foc pentru asta. 

Platouaș pentru Poliție: piept de pui Teriyaki, ciorbă de văcuţă, pizza, coaste, paste sau tochitură

2021 a fost un an deosebit, fără îndoială. Și nu mă refer doar la jocul PNL–PSD, ci și la restul lucrurilor din societate. Așa se face că-n aprilie 2021 ai avut ocazia să afli de polițiști din Iași care au întins toată mâna și au luat cu tot sufletul, iar 15 dintre aceștia au fost trimiși în judecată pentru că ar fi cerut mită pizza, crispy sau grătar de pui. Agenții sau ofițerii de la Rutieră ar fi ajuns la o înțelegere ilicită cu reprezentanții unui restaurant din oraș – Mamma Mia – și și-au oferit protecția în schimbul unor porții de mâncare, livrate aproape zilnic. 

Robert Nicolae Barabaș este unul dintre polițiștii care au fost trimiși în judecată în aprilie 2021 și a fost acuzat că, în perioada 22 iunie 2019 – 7 martie 2020, ar fi primit 25 de porţii de mâncare. Printre mâncăruri se numără piept de pui Teriyaki, ciorbă de văcuţă, pizza, coaste, paste sau tochitură.

Lapte, brânză, de-astea

Un pic mai încolo de Iași se găsește cazul din Botoșani, unde opt polițiști rutieri au fost săltați pentru șpagă. Sumele erau mici, una–două sute de lei, dar doi dintre cei reținuți au cerut și produse lactate pe care le-au primit în curtea Poliției Rutiere Botoșani. „[...] agenții de poliție Rusu și Fecioru au primit, fiecare, de la un conducător auto, în curtea sediului Serviciului Rutier Botoșani, câte un pachet cu produse lactate, fiecare pachet în valoare de 50-60 de lei, în schimbul neaplicării sancțiunilor legale față de acesta, pentru abaterile constatate în trafic, în timpul serviciului”, se arată în referatul DNA Suceava.

Fecioru mai are o însemnare interesantă în același referat. Cu altă ocazie a luat o sută de lei șpagă de la un șofer care a fost prins cu 107 kilometri pe oră, unde limita era de 70. Inițial, a completat un proces verbal de amendă cu numele șoferului, apoi a venit șpaga, iar el – într-un dramatism aproape bollywoodian – a rupt procesul, i-a dat foc cu bricheta și l-a aruncat sub mașină.

Nu chiar penibilă șpaga, ci penibilă milogeala

Îți cer scuze, mai stau un pic în Botoșani că tare frumos s-a lucrat acolo. În călduroasa vară a lui 2021, un polițist a ținut de șase pentru un șofer care n-avea bani de mită, dar avea acces la card. Mai avea nevoie doar de bancomat, așă că agentul l-a însoțit la retragere. Partea și mai frumoasă? Chiar dacă polițistul putea să-i aplice un avertisment, șpaga a fost mai tentantă. Șoferul ar fi fost urcat în mașina de poliție și dus la un bancomat.

Asta mi-a adus aminte de cazul Lidiei Buble. Dacă nu ești la curent, e o ocazie excelentă să afli. Cât încă stăteai geană să vezi ce se întâmplă la Asia Express, unde Lidia a și participat, ea avea o problemă imensă de rezolvat, una care a apărut în februarie 2021. Atunci erau restricții de circulație, iar Lidia Buble a fost oprită în București de cei doi polițiști. Ea n-avea nici declarație, dar nici nu voia să fie testată pentru consum de alcool. Dintr-una într-alta, a sunat un prieten – care era filat de DIICOT Ploiești într-o anchetă de trafic de droguri – să-l întrebe cât să dea șpagă și așa a ajuns să fie trimisă în judecată de DIICOT. Cumva, a ajuns la vreo nouă sute de lei. Și abia aici începe absurdul.

Lidia Buble n-ar fi avut bani la ea și, cumva, i-a convins pe polițiști să o însoțească acasă, de unde să ia cash-ul. Doar că nici acolo n-ar fi avut, drept pentru care ar fi luat cardul și ar fi mers la un bancomat. Practic, în tot acest timp, dacă acuzațiile vor fi dovedite, polițiștii au escortat prin oraș o persoană posibil beată și asta doar ca să ia o șpagă.

Pastramă-m-aș

Posibil să fi fost o vară extrem de călduroasă și haotică în 2015, altfel nu-mi explic. Glumesc, există o explicație: dacă se poate, de ce nu? Sau poate așa și-a zis șeful Poliției Teleorman Dan Dobre când a acceptat 45 de kile de mâncare de câini ca să-l ajute pe fiul cuiva să treacă examenul de permis. Și nu s-a oprit aici. În alt caz, a luat șapte kile de pastramă de oaie de la un șofer. Și trioul e complet acum: la finalul lui iulie 2015 comisarul a primit chiar în biroul său doi pui şi o mămăligă, după ce acesta a intervenit pe lângă subalternii săi să-l facă scăpat pe un şofer. Bine, fie, a mai făcut ceva: a luat în septembrie 2015 trei sute de lei ca să amendeze taximetriști pirați. 

Trăiască mireasa!

În urmă cu aproape un an, în noiembrie 2020, a fost aflată o poveste extraordinară. Zece agenţi şi foşti agenţi de poliţie de la Serviciul Rutier al IPJ Dolj și de la Biroul Rutier al Poliției Craiova au fost trimiși în judecată de DNA pentru de luare de mită, cu fapte care ar fi avut loc în perioada 2015–2016. Care-i frumusețea aici? Unul dintre polițiști ar fi primit mită un tort de nuntă și alte prăjituri destinate evenimentului, iar altul saci cu concentrate pentru pui – 30 de saci de câte 30 de lei fiecare. Totodată, polițiștii i-ar fi transformat pe șoferi în pietoni, adică le-au dat avertisment de parcă i-ar fi prins aiurea pe trotuar, nu într-o mașină.

Când te puseși lungit în pat

O frumoasă nebunie de an ce-a mai fost și 2015. Dacă ai aflat de tortul de nuntă și saci cu concentrate, e cazul să afli și de patul luat ca șpagă. N-a mai fost de la șofer la agent, ci de la subordonat la șef. Altfel spus, Iulian Munteanu, șeful Biroului Rutier al oraşului Vaslui, a dat un pat din lemn de frasin lui Mihai Axente, comisar-şef de la Bucureşti, care fusese în control la Vaslui. Glumesc, nu i-a dat doar un pat. I-a mai făcut parte și cu mai multe kilograme de miel și câteva sticle de vin. La fel de bine ar putea fi o poezie: „Vă ajung doi?” Iat-o:

„Gata!
Am rezolvat!
Cumătrul meu!
Eu vineri am zis…
Da’ are ceva frumos,
zece kilograme, nu…
Şi are alt gust, îi ţine în fermă, îi creşte.
Nu-s panarame!
Eu nu mă duc la jegoşi… niciodată!
Vă ajung doi?”
Iulian Munteanu către Mihai Axente când promova șpaga în natură

Stai însă că povestea curge mai departe. Mai rămânea patul de dat. Cei doi au mers în aprilie 2015 la un atelier de tâmplărie ca șeful de la Capitală să aleagă ceva frumos. Nu i-a plăcut însă nimic, așa că a comandat un pat din pliantul de prezentare. Patul a întârziat însă, pentru că tâmplarul nu voia să-l facă cu materialele lui. Așa că polițistul din Vaslui a apelat la altcineva pentru lemn, dar trebuia uscat. Ca să tragă de timp, tot cerea detalii în discuții telefonice cu șeful de la București. Cea mai frumoasă bucată e asta: „Unde vă vine mai bine? Cred că în stânga. Cum staţi cu faţa? În sus, nu?”.

Iulian Munteanu mai apare în această istorie minoră și cu alte șpăgi: o baterie auto, o pereche de pantaloni sau reducere de patru lei la sticla de șampanie. Chilipirurile au curs, dacă pot spune așa, c-a mai luat gratis sau la preț redus: saci cu ciment, scândură, şine metalice sau lemne de foc.

Șoferule, căsuță mică

Nici nu s-a luat, dar s-a încercat. După toate câte am înșirat aici, e momentul și de-un pic de haos din partea șoferilor. Așa se face că unul din Cluj a propus un apartament drept șpagă. Inițial, pe 5 ianuarie 2020, a fugit de poliție. A fost prins pe 9 martie același an și, firesc, era caz de dosar penal. A oferit o mie de euro, a fost refuzat, așa c-a oferit un apartament și-a fost denunțat. Șoferul a fost trimis în judecată după ce a încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției pentru o pedeapsă de un an și șase luni de închisoare cu suspendare. Acum, csz, mai crede omul într-o șpagă de o mie de euro, dar într-un apartament niciodată. Poate dacă-i oferea o mie de euro și trei miei, cine știe.

Pui la ciorap pentru zile negre

Nu e chiar șpaga bizară, ci stocarea, că nu poți avea încredere în bănci, nu? În martie 2021, Nelu Ismana a luat mită. A fost denunțat de coleg, dar la percheziție n-au fost găsiți banii. Însă odată cu percheziția de la secție au fost găsită o sută de euro ascunsă în ciorap. A spus că banii sunt pentru flori și cadouri de 8 martie: „Am o nebunie a mea de a ascunde banii în şosetă, în pantofi, în buzunare ascunse, nebunie pe care am căpătat-o la prima căsătorie, din cauza fostei mele soţii când mi-a luat toţi banii din casă şi a mers să se distreze cu amantul, fapt care a dus inevitabil la divorţul nostru”, a spus omul. 

În urma procesului, Nelu a primit trei ani cu suspendare, iar omul de afaceri sirian Ghazal Hamwi Wadah a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare.

Acum c-am ajuns și la final țin să fac o precizare: n-am înșirat toate astea ca să ironizez Poliția. Le-am înșirat fix ca să arăt că oamenii n-au încredere în polițiști din cauza polițiștilor. Și sigur că nu-s toți la fel, dar e suficient să ai câțiva care pun botul la câteva zeci de lei ca să se zdruncine toată șandramaua. Ca să nu mai zic de ăștia cu paturi, pastramă sau cu milogeli de tipul „hai că merg cu tine până la bancomat”. Siguranță și încredere, dar încrederea aia nu vine, așa, doar c-o ceri sau zici c-o vrei. Că de siguranță lumea s-a cam lămurit. 

Vrei să fim prieteni?

Abonează-te și rămâi conectat cu cele mai hot subiecte din muzică și entertainment.