Kiss Bits

Trăiesc ca bunică-ta de la țară, dar tot sunt lefter

„După câteva luni cu dimineți friguroase în care am aruncat pe pământ găleți cu căcat pentru compost, sunt la fel de lefter ca întotdeauna.”

Când am renunțat la toate utilitățile, am simțit că era decizia corectă din punct de vedere spiritual, ecologic și financiar. Mutarea într-o cabană în pădure împreună cu partenera mea părea a fi o modalitate inteligentă de a obține o chirie ieftină în sudul British Columbia, în timp ce învățăm să ne descurcăm pe cont propriu într-o lume haotică. 

Dar după câteva luni cu dimineți friguroase în care am aruncat pe pământ găleți cu căcat pentru compost, sunt la fel de lefter ca întotdeauna. 

Renunțarea la utilități pare o opțiune din ce în ce mai viabilă pentru tinerii adulți fiindcă traiul în orașe devine mai greu de permis. VICE World News a scris în octombrie că Vancouver, BC, cel mai accesibil oraș din America de Nord, cu un preț mediu al locuințelor de 1,2 milioane de dolari, se va confrunta cu o prăpastie tot mai mare între bogați și săraci, pe măsură ce schimbările climatice amenință să distrugă casele construite la nivelul mării. Săptămâni mai târziu, inundațiile dramatice și ploile abundente au rupt Vancouver de restul Canadei și au scufundat autostrăzi majore și orașe întregi în B.C.

Mulți tineri adulți care nu sunt împinși în afara orașelor din cauza creșterii prețurilor sau a mareelor își regândesc propriul impact ecologic și se îndreaptă către munca la distanță sau chiar își abandonează cu totul joburile.

viata fara utilitati e scumpa, ecologie fortata

AUTORUL ȘI FIERĂSTRĂUL SĂU. FOTO DE DANIKA HENDERSON

„Ei bine, ai nevoie de mult mai puțini bani când renunți la utilități”, a spus Nick Rosen, un regizor britanic și autor al cărții Off the Grid: Inside the Movement for More Space, Less Government, and True Independence in Modern America.

Rosen a spus că accesibilitatea este principalul motiv pentru care oamenii se deconectează de la rețelele municipale de apă și electricitate. Alte motive sunt cele politice, cum ar fi dorința de a-și reduce amprenta de carbon, întâmpinarea colapsului social sau ecologic al societății sau sunt pur și simplu sătui de consumerism

„Un alt motiv este că e foarte romantic. Este un lucru minunat de făcut pentru tinerii îndrăgostiți”, a spus el.

După ce mi-am început de curând propria călătorie în afara sistemului prin închirierea unei cabane mici cu partenera mea în regiunea Shuswap de sud din B.C., la cinci ore de nord-est de Vancouver, pot confirma că puține lucruri sunt mai romantice ca gătitul cinei la lumina lumânării în timp ce lemnele trosnesc în focul din sobă. 

Pe de altă parte, faptul că trebuie să ne aruncăm afară excrementele fiindcă nu avem o toaletă cu canalizare, nu e chiar un episod romantic dintr-un film Hallmark.  

viata fara utilitati e scumpa, ecologie fortata

TOALETA DE COMPOST (GĂLEATA CANADIAN TIRE) CU O GĂLEATĂ CU RESTURI VEGETALE LÂNGĂ EA. PUI MULCIUL DEASUPRA DUPĂ CE FOLOSEȘTI TOALETA, ASTFEL ÎNCÂT SĂ DEVINĂ COMPOST DIN FECALE UMANE. RECICLARE! FOTO DE AUTOR.

Dar deși ne-am redus drastic consumul de resurse și am dobândit abilități neprețuite, am început să mă îndoiesc de ideea renunțării la utilități pentru a face economii.

Climatul ploios ne asigură apa de băut gratuit din ploi. Dar, de asemenea, ne face sistemul de energie solară minuscul să fie inutil și ajungem să plătim pentru motorină ca să funcționeze zilnic un generator zgomotos care elimină gaze de eșapament. 

Fără să avem timp suficient ca să colectăm și să uscăm o cantitate necesară de lemne pentru iarnă, am cheltuit peste șase sute de dolari pe lemne de foc ca să rezistăm până la primăvară. Soba cu propan este eficientă, dar și prețul propanului este în creștere. 

viata fara utilitati e scumpa, ecologie fortata

CABANA DIN PĂDURE. FOTOGRAFIE DE AUTOR

La care se adaugă un motoferăstrău (250 de dolari), un acumulator (trei sute de dolari) și un amplificator de semnal mobil (șase sute de dolari), ca să putem lucra de acasă și nu sunt sigur dacă plătim mai puțin decât am face-o într-un loc cu încălzire și un flux constant de energie electrică.

Jaymie Friesen, un tânăr de 26 de ani care face workshop-uri despre traiul fără utilități pe o bucată mare de teren din interiorul B.C de sud, împreună cu fratele său Shelby, a spus că dacă te deconectezi de la sistem nu înseamnă neapărat și că reduci costurile de trai. 

Pune problema astfel: ca să începi, trebuie să te aștepți să scoți din buzunar cel puțin șapte sute de dolari pe lună pentru o locuință mică (recomandă asta în locul traiului într-un vehicul în iernile canadiene). Mai trebuie să plătești patru sute de dolari chiria terenului, plus asigurare, combustibil și alte facturi. Printre altele, vei mai avea nevoie și de o sursă de curent, una de apă, unelte, cel puțin un vehicul pe care să te poți baza și un generator de rezervă. 

Dar economiile apar pe parcurs, mai ales dacă poți să cumperi o bucată de teren. La Azhen Sanctuary, frații Friesen învață oamenii cum să obțină finanțări, să înființeze sate ecologice și să se aprovizioneze cu materiale de construcție ieftine, ca să facă deținerea terenului mai accesibilă pentru cei care nu-și permit să cumpere o casă.

viata fara utilitati e scumpa, ecologie fortata

LA AZHEN SANCTUARY. FĂRĂ COMENTARII. FOTO FURNIZATĂ DE JAYMIE FRIESEN

În general, cu cât ești mai dispus/ă să te îndepărtezi de oraș, cu atât mai ieftin va fi terenul și vei avea mai multă libertate să faci ce vrei cu el. În unele părți din British Columbia de sud poți achiziționa mai mulți acri sub două sute de mii de dolari (lotul mediul pentru o casă în oraș este de aproximativ o cincime dintr-un acru).

Terenul îți oferă de asemenea oportunitatea să-ți crești alimente, lucru atrăgător când există panica de cumpărături legată de inundații și pandemie la magazinele alimentare.

„Beneficiul financiar este că ar putea deține o bucată mai mare de teren. Iar odată cu asta vin oportunitățile de echitate și, dacă joacă inteligent pe termen lung, există multe opțiuni prin care o persoană își poate folosi terenul ca să-și crească averea, dar care-s imposibile când ai un apartament sau o casă în oraș”, a spus Friesen.

viata fara utilitati e scumpa, ecologie fortata

TRAIUL LA AZHEN SANCTUARY. FOTO FURNIZATĂ DE JAYMIE FRIESEN.

Acesta subliniază importanța de a face o verificare amănunțită înainte să te muți complet în sălbăticie.

Zeci de YouTuberi populari glorifică viața în gospodării sau case mici, sau pe cea de nomazi digitali sau în care trăiești în rulotă, uneori fără să menționeze aspectele mai banale și mai plictisitoare a ce implică acest stil de viață - cum ar fi faptul că se trezesc înghețați fiindcă s-a stins focul în mijlocul nopții sau că transportă saci de gunoi în oraș ca să-i arunce discret într-un tomberon din spatele celui mai apropiat Walmart.

Friesen a spus că unii oameni se aruncă în stilul ăsta de viață supraevaluându-și propriile abilități și subestimând munca și procesul de învățare necesare pentru supraviețuire. 

În ultima vreme a văzut „multe” persoane care caută să evadeze din sistem de frica COVID-19 sau a vaccinării obligatorii. Comunitățile din afara sistemului de pe Facebook pot fi dominate de antivaxxeri, unii dintre ei care caută să construiască comunități de oameni care văd pașapoartele de vaccinare ca fiind o încălcare a drepturilor omului, care-i exlude dintr-o societate în pragul colapsului. 

„Imaginează-ți că cineva cumpără o rulotă, nu face prea multe pregătiri și se mută în ea primăvara, are parte de cea mai grozavă vară - apoi vine iarna”, a spus Friesen. 

„Acum își dă seamă că rulota nu e izolată bine sau deloc, liniile de apă îngheață, generatorul moare, nu are o sursă de căldură de rezervă, rămâne înzăpezit fără mașini de arat și se află la 50 de kilometri distanță de cel mai apropiat oraș. Astfel de persoane pun mult stres inutil pe ei înșiși și pe familia lor și, posibil să-și pună și viețile în pericol.”

viata fara utilitati e scumpa, ecologie fortata

HOTDOG GĂTIT ÎN SOBA CU LEMNE. FOTO DE AUTOR

Mi-am restructurat viața ca să evit munca de la ora nouă dimineața la cinci după-amiaza de când mi-am pierdut ultimul job full-time din oraș în urmă cu doi ani. Asta e o schimbare comună pentru mileniali, care au tendința să fie mai puțin interesați decât generațiile trecute de următorul nivel în carieră.

O parte din timpul pe care altfel l-aș fi petrecut într-un birou îl folosesc acum pentru muncă fizică și reparații, când lucrurile se strică inevitabil și nu e nimeni aici ca să le repare. Pentru cineva crescut la oraș fără aproape nicio abilitate mecanică, lucru ăsta poate deveni frustrant. În curând, zăpada ne va bloca drumul și ne va limita și mai mult contactul cu lumea exterioară.

Nu oricine este pregătit pentru tipurile astea de inconveniențe, dar compromisul poate fi satisfăcător. 

Friesen, care este Ojibwe, a spus că deconectarea de la utilități i-a permis să-și asume întreaga responsabilitate pentru impactul asupra mediului, să mănânce mai sănătos, să găsească un sentiment mai puternic de comunitate și să-și îmbunătățească sănătatea mintală prin traiul în natură. Într-adevăr, un studiu din martie din jurnalul Ecological Economics a descoperit că traiul în apropiere de mai mult de 14 specii de păsări a îmbunătățit starea de fericire a participanților la fel de mult ca 190 de dolari în plus la salariu pe lună, pe baza unui venit lunar de 1.837 dolari. 

Puține lucruri mi se par mai pline de bucurie decât melodiile păsărilor în zori sau sunetele blânde ale unei bufnițe sub cerul înstelat și nepoluat al nopții. 

Faptul că trebuie să muncesc pentru căldură, curent și apă m-a ajutat să devin mai conștient de consumul meu. Am învățat să mă descurc doar cu o parte din resursele pe care le-aș fi folosit în oraș și să-mi dau seama că unele „nevoi” de-ale mele erau mofturi. În timpul zilei, putem trăi fără lumină. În locul dușurilor zilnice, o baie la câteva săptămâni este de ajuns - vorbește cu Jake Gyllenhaal înainte să mă judeci.

„Cred sincer că asta e ceva bun pentru oameni, familii, comunități și pentru planetă”, a spus Friesen. „Traiul astfel, în acea ordine, este un mod de viață înrădăcinat în cultura noastră indigenă, despre care ne învață și bătrânii.”

Elvin Wyly, profesor la University of British Columbia, care studiază procesele de piață și politica de stat referitoare la inegalitatea urbană, a spus că accelerarea muncii la distanță în timpul pandemiei coincide cu o „creștere a conștientizării problemelor de mediu în rândul unei noi generații de oameni” ca să paveze drumul pentru o schimbare a populațiilor urbane și rurale. El observă că suntem prima generație care trăiește în principal în centrele urbane din lume, un prag depășit în 2007. 

Wylyn nu anticipează un exod în masă din orașe, ci mai degrabă un „efect dramatic de sortare” care va separa oamenii în interiorul și în afara orașelor pe baza unor factori care includ capacitatea lor de a-și permite o locuință și de a-și configura digital viața. 

„Suntem în toiul acestui mare experiment național despre cum multe segmente ale forței de muncă vor rămâne remote când ne revenim la o oarecare normalitate după măsurile de izolare din pandemie”, a spus el.

Deși există momente când îmi doresc să pot da drumul la căldură sau să fac un duș fierbinte și lung, am parte de o altfel de satisfacție din traiul în ton cu natura într-o lume paralizată de consumul excesiv. Nu aș schimba ce am acum pe un job de birou stabil sau un apartament în centrul orașului.

Cu toate astea, dacă ești în căutare de o metodă ușoară prin care să economisești bani, fă-ți temele și informează-te înainte să lași în urmă luminile orașului.

Vrei să fim prieteni?

Abonează-te și rămâi conectat cu cele mai hot subiecte din muzică și entertainment.