Orașele astea sunt cea mai mare dezamăgire pentru turiști, conform internetului

„Mâncarea a fost grozavă, la fel și muzica, dar orașul a fost groaznic, mirosea a pișat și vomă peste tot pe unde am fost.”

Share

De la hamburgeri McDonald's triști la sex nasol cu un/o fost/ă, sunt multe lucruri de care poți să fii dezamăgit/ă în viață. Deci evident că atunci când călătorești într-un loc nou, e cam nasol când entuziasmul îți este eclipsat de cât de supraevaluat se demonstrează a fi câteodată acel loc. 

Fie că e vorba despre mâncare, drumuri sau stări nasoale, cu toții probabil că am avut la un moment dat în viață o călătorie foarte dezamăgitoare. Acum, un thread viral de pe Reddit e aici să îți amintească cum de fapt nu ești singur.

Într-un thread cu peste 6 500 de comentarii și 5 800 de upvote-uri până la acest moment, utilizatorul Reddit yu/0_7_0 a întrebat oamenii ce oraș i-a dezamăgit cel mai tare. Iar ei au avut MULTĂ dezamăgire de împărtășit, de la griji față de propria siguranță la mâncare oribilă și locuri care sunt lăudate pe nedrept.

Chiar în vârful clasamentului a fost Atlantic City, care a ocupat în repetate rânduri locul în top ca unul dintre cele mai supraevaluate locuri, în special în rândul turiștilor care se așteptau să fie o versiune East Coast a Las Vegas-ului.

orase teapa din lume, pareri napoli, pareri bali

FOTO DE CHERMEL PORTER / UNSPLASH

„Atlantic City. E muuult mai mizerabil și mai nasol decât am crezut că o să fie”, a spus utilizatorul reddit User_492006, care a dat startul la o serie de alte povești neplăcute. „Pare un fel de Mami, putem să mergem la Disneyworld? Avem Disneyworld acasă. Ăsta e Disneyworld-ul de acasă”, a fost de acord AltinUrda, un alt utilizator care a descris orașul ca fiind similar cu momentul când „muști dintr-un măr și realizezi că era de fapt o ceapă”.

Un alt loc despre care utilizatorii cred că e prea supraevaluat a fost Marrakech, Maroc - au acuzat țara că servește albii și își pierde autenticitatea în proces.

Marrakesh Morocco  orase teapa din lume, pareri napoli, pareri bali

FOTO DE MILAD ALIZADEH / UNSPLASH

„Marrakech ar fi fost grozav înainte de 2000. Dar acum pare un fel de versiune Disneyland a culturii lor cu care să atragă turiștii occidentali. Costume de Ali Baba ca să pretindă a fi nomazi ai deșertului”, a spus un utilizator pe nume legshampoo. „Jumătate din produsele lor handmade sunt doar căcaturi ieftine din China. Și nu poți să mergi cinci metri fără să fii abordat/ă de escroci. Pe bune, la fiecare colț de stradă. Tot orașul pare o făcătură ca să atragă banii de la turiștii proști.”

Utilizatorii au menționat și Cascada Niagara, numită adesea una dintre cele mai mari minuni ale lumii, fiindcă a devenit o atracție care nu mai face vizitatorii să se simtă în conexiune cu natura.

Niagara falls travel orase teapa din lume, pareri napoli, pareri bali

FOTO DE SERGEY PESTEREV / UNSPLASH

 „Nu am știut că cascada va fi într-un oraș. Am crezut că este într-un parc național. Tot locul a părut un mall gigantic”, a spus utilizatorul youburyitidigitup. Deși majoritatea utilizatorilor au fost de acord cu punctul ăsta de vedere, a dat naștere la o discuție interesantă despre ce a dus la segregarea parcurilor naționale din SUA. „Urbanizarea Cascadei Niagara a inspirat de fapt conservatorii să facă lobby pentru sistemul de parcuri naționale”, a remarcat utilizatorul Reddit zneave.

Dubai a fost un alt oraș luat în vizor de utilizatori pentru superficialitate supremă.

„Am decis să petrec zece zile acolo cât eram în trecere. Mi-a ajuns după 24 de ore. Prea multe mall-uri. Fără cultură”, a spus utilizatorul wric84. Un user sub numele mal1k7 a subliniat și modul în care Dubaiul a fost construit cu forță de muncă importată din țările vecine. „Acea țară a fost construită cu sângele și sufletelor forțelor de muncă ieftine din Pakistan, India, Sri Lanka, Bangladesh.”

Alții au simțit și că Bali, cândva un paradis frumos cu plajă, a devenit acum un centru turistic fără suflet condus de Instagram

Bali Indonesia travel orase teapa din lume, pareri napoli, pareri bali

FOTO DE ALEXA WEST / UNSPLASH

„Bali s-a schimbat atât de mult în ultimii zece ani. Obișnuia să fie atât de frumos și de minunat… acum e plin de nomazi digitali nesimțiți, mâncare scumpă și căcat”, a spus HippoNo9775. „Îmi amintesc când era un loc cool pentru surf cu mâncare ieftină.”

Mulți utilizatori sunt porniți și împotriva Beijingului, despre care au spus că nu e doar o destinație supraevaluată, ci și plină de rasism. 

Beijing travel China orase teapa din lume, pareri napoli, pareri bali

FOTO DE ZHANG KAIYV / UNSPLASH

„Am ajuns la finalul unei călătorii pe calea ferată trans-Mongolia, în care am văzut atât de multe locuri incredibile, dar cred că a fost doar o dezamăgire uriașă”, a spus un utilizator cu numele de Teapigs1984. „Am fost intimidat de nivelul de securitate armată de pretutindeni, a trebuit să mă lupt cu mulți escroci, nu mi-a plăcut să fiu atins și să se râdă de mine în metrou (sunt european foarte alb cu părul cârlionțat). Per total mi s-a părut plin de obstacole în ciuda unor peisaje minunate.”

Un alt utilizator pe nume thisis2022  și-a adus aminte că și el a avut parte de priviri neplăcute și rasism subtil fiindcă e de culoare. „Am ieșit dintr-un tren din Beijing cu fratele meu și toată lumea se holba la noi ca și cum i-am fi înjurat de mamă. Cel puțin zece oameni nu mi-au cerut permisiunea și au început pur și simplu să facă poze cu mine. A fost o experiență a naibii de ciudată, având în vedere că aveam 14 ani.”

De fapt, rasismul pare să fie o temă recurentă și unul din factorii cheie care a făcut o experiență în străinătate să fie intolerabilă.

„De fiecare dată când merg La Paris, învăț cum să spun Îmi pare rău, nu vorbesc franceză, sunt un american idiot în franceză. Parizienii adoră asta”, a spus nabbitnabbitnabbit, referindu-se la un oraș considerat neprimitor cu vizitatorii străini. „Fără acea frază, m-aș simți mizerabil în Paris.”

Dar nu doar rasismul a făcut multe experiențe să fie ciudate și nesigure. În unele cazuri, utilizatorii au vorbit deschis despre pericolele de pe străzile unui oraș nou.

„Am fost împușcat la cinci minute după ce am ajuns în Rio”, a spus un utilizator pe nume VerySpecialCognac, care a completat ulterior ca să clarifice exact ce i s-a întâmplat.

„După o călătorie de șapte ore din Sao Paulo cu doi prieteni, aproape că mi s-a furat mașina la o benzinărie. Au fost trase mai multe focuri de armă, numai unul m-a lovit. Prietenul meu brazilian m-a dus la un așa zis doctor, am stat acolo toată noaptea și am băut pitu cu el. Grozav tip, iar poveștile lui sunt grozave.”

Un alt utilizator, pe nume Drulock, a spus despre Myrtle Beach, un oraș din Carolina de Sud, SUA, că are multe probleme cu „metamfetamina și crimele” pe lângă faptul că e foarte siropos din niciun motiv.

Utilizatorul ăsta, ca mulți alții, a simțit că un alt oraș suprasolicitat de mizerie a fost cea mai groaznică experiență. „New Orleans”, a spus el. „Mâncarea a fost grozavă, muzica la fel, dar orașul a fost groaznic, mirosea a pișat și vomă peste tot pe unde am fost.”

Unii au avut aceeași părere și despre Manila din Filipine. „Traficul a fost oribil și orașul foarte murdar”, a spus Bigjay_37. „Clădiri drăguțe, dar întreaga experiență a fost stresantă.”

Napoli a fost o altă destinație acuzată că ar fi „lipicioasă ca o masă de la McDonald's”.

Naples Italy travel orase teapa din lume, pareri napoli, pareri bali

FOTO DE SAMUEL C. ON UNSPLASH

S-au mai plâns și alții despre cât de nesigur a fost orașul italian. „Am vizitat Napoli ca studentă (F19) la finalul anilor 80”, își amintește utilizatoarea WoodSteelStone. „Când ieșeam din gară, doi bărbați mi-au oferit bani ca să le dau din sângele meu, pe care mi-au propus să mi-l extragă într-o dubă albă din apropiere”. Alții au fost de acord că orașul a părut extrem de nesigur, mai ales pentru călătorii de sex feminin.

În final, thread-ul ăsta Reddit este la fel ca orice altă recenzie: Nu trebuie mereu să le crezi, dar ajută să fii informat/ă. Faptele nu sunt universale, bineînțeles, dar înțelepciunile adunate de la călători s-au demonstrat a fi mult mai puternice decât recenziile „experților”. Desigur că asta amenință să facă ideea de a călători în sine să pară o bătaie de cap. Cum a zis utilizatorul reddit almc0418:

„La naiba, thread-ul ăsta mă face să nu mai vreau să plec niciodată nicăieri lol.”

Share