Cool Stuff

Din difuzoare până-n sânge | Chestionar muzical cu DJ Yaang

Pe DJ Yaang îl știi de la Kiss Kiss in the Mix, dar acum i-a venit rândul să ne spună care e mix-ul vieții lui. Muzica ce i-a rămas în timp.

DJ Yaang, pe numele lui Ovidiu Stănescu, e parte din ADN-ul Kiss FM încă de la lansarea postului în 2003. A făcut emisiuni cu nume care imediat îți aprind un beculeț în minte și te fac să te gândești la el: Kiss by Kiss, cu Ovidiu "Who's Your Daddy", Kiss FM de 10, cu Cătălin Dezbrăcatu, Autostrada Kiss și Kiss Kiss in the Mix, care împlinește 13 ani de difuzare în 2022. Emisiune produsă și realizată împreună cu OLiX. 

Acum am vrut să aflăm ce melodii a păstrat în MIX-ul lui de-a lungul timpului. 

Prima melodie pe care ți-o amintești

Aretha Franklin - RESPECT

Părinții mei aveau o colecție impresionantă de viniluri și benzi de magnetofon. Practic, cred că la fiecare salariu mergeau în magazin și cumpărau discuri. Muzică clasică, simfonică, pop, rock, trupe românești sau străine, concerte celebre. Printre primele piese pe vinil pe care le-am auzit acasă: Aretha Franklin - RESPECT.

Am început să descopăr multe genuri muzicale încă din copilărie și cred că asta m-a făcut să mă îndrăgostesc de radio, faptul că radioul îți oferea libertatea să vorbesti și să prezinți piese din genuri diferite și să reușești cumva să le legi între ele și să transmiți un mesaj, făcând asta. Tatălui meu îi plăcea mult să cânte și se înregistra pe magnetofon cântând cover-uri. Mai târziu, a cantat în corul bisericii din Arad.  


Prima melodie de care te-ai îndrăgostit

DE CARE m-am îndrăgostit: Scorpions - Wind of Change / PE CARE m-am îndrăgostit prima oară: Roxette - It Must Have Been Love

Cam de prin 1994 am început să colecționez casete, viniluri, cd-uri. CD-urile erau foarte scumpe la început și le țineam într-o vitrină cu lacăt. :))) Îmi făcusem un mic "studio" de radio acasă, cu aparatură și un microfon rusesc și il puneam pe fratele mai mic, Dragoș, să asculte "emisiunile" radiofonice.

Țin minte că îmi scriam programul pe un caiet de matematica, cu ore și playlist-uri, concerte sau basme și povesti de pe discuri Electrecord. Fratele meu adormea inevitabil, de fiecare dată. Probabil emisiunile mele de pe vremea aia erau mai soft. 

Primul album pe care l-ai cumpărat

VANGELIS - Chariots of Fire

Aveam o colecție de sute de casete audio, dar primul album pe care mi l-am cumpărat, (din banii părinților, bineînțeles), a fost VANGELIS - Chariots of Fire.

Între 1990 si 1995 am ascultat mult Radio România Tineret (Stereo), era singurul post național care dădea și muzica de afară. Apoi, în 1995, am auzit prima emisie Radio Contact, veniseră și în Arad cu frecvența. Era ceva wow, fresh, care suna ca afară, cum văzusem eu că vorbesc DJ-ii în filmele americane. Printre primele voci auzite, cea a Lianei Stanciu. Mă tot întrebam zi și noapte cum poate vorbi cineva atât de mișto la radio. 

5 ani mai târziu, eram deja mutat în Pitești, unde Radio Contact inaugura o altă stație locală și unde aveam bucuria să lucrez ca DJ și unde am cunoscut-o pe Liana Stanciu, într-o după-amiază de vineri. Îi idolatrizam atât de tare pe cei pe care îi auzeam la radio încă de mic copil, încât mi s-a părut incredibil să îi cunosc în carne și oase. Țin minte că m-am întâlnit cu Liana în lift, prima oară când am venit la sediul Radio Contact de pe Splaiul Independenței și mi se părea wow! Își căuta niște bani în portofel pentru taxi și îmi ziceam, fiind în lift cu ea "oamenii ăștia folosesc aceiași bani ca mine?".

Astăzi suntem colegi în același trust și încă sunt fanul ei. :)

 

Melodia care îți amintește de casă (pe care îmi place s-o cânt oricând la pian)

Richard Clayderman - Ballade pour Adeline

Apoi tata mi-a facut cadou un catalog de partituri Clayderman și m-am pus pe studiat. Pe vremea aia, Clayderman era primul care avusese ideea să transpună pe pian cover-uri după piese celebre. Astăzi este ceva obișnuit pe YouTube. 


Piesa pe care o folosești cel mai des în set-uri

Dr. Dre feat Snoop Dogg - Still D.R.E

Chiar am pus-o de curând și la Kiss Kiss in the Mix. La orice party, când pun piesa asta, oamenii au invariabil aceeași reacție: țipă cât îi țin puterile.   



Primul concert la care ai fost

Holograf, în Pitești, în 1998 OMG! Acum un secol. 

Se întâmpla la Sala Sporturilor din Pitești și mi s-a părut incredibil să îl văd pe scenă pe Bittman, pe care îl ascultasem până atunci doar pe CD-uri. Și trupa mi se părea că sună prea bine, live-ul suna ca pe CD și nu îmi venea să cred. M-am întrebat tot concertul cum poate să sune atât de bine?

Știam deja că în studio, piesele nu se mai înregistrează ca pe vremuri, cântate live cap-coadă, cu toate instrumentele, ci se trag pe canale separate, cu instrumente separate. Cred că la ora aceea și poate și astăzi, este una dintre puținele trupe de la noi care sună pe scenă exact ca în studio. 

Melodia care te face să dansezi

Avicii - Waiting for Love

La fel, una dintre piesele pe care pot să le mixez la orice party, la orice oră. Lumea are aceeași reactie, în orice oraș m-aș afla. Mi se pare incredibilă ideea de a fi contemporan cu niște hituri care vor rămâne în istorie evergreen-uri. 


Piesa care te face mereu să plângi

P!nk - Family Portrait

Toate piesele Pink transmit o incredibilă emoție, dar versurile acestei piese parcă au fost scrise de Dumnezeu, pentru toate familiile cu probleme. 


Melodia care nu îți iese din cap

Gheorghe Dinica - Sunt vagabondul vieții mele

Asta pentru că, orice scorpion, recunoaște în sinea lui că este un mic "vagabond". 

Albumul care ți-a schimbat viața

Jean Michel Jarre - Oxygene

Ocazie cu care am descoperit muzica electronică și am început să îmi cumpăr toate albumele Jean Michel Jarre, Vangelis, Kitaro. Mi se părea foarte tare că muzica electronică din filme există și pe albume, ceea ce mai târziu am descoperit că se numea soundtrack și era ceva banal pe afară. Când am văzut primul concert video cu Jean Michel Jarre și cum se adunau zeci de mii de oameni în centrul unui oraș, am zis că nu e real, că e de pe altă planetă.



Vrei să fim prieteni?

Abonează-te și rămâi conectat cu cele mai hot subiecte din muzică și entertainment.