Cool Stuff

10 lucruri pe care nu le știai despre Novak Djokovic

În momentul de față, întreaga lume vorbește despre Novak Djokovic, dar sportivul a fost întotdeauna un personaj controversat, excentric și surprinzător.

Novak Djokovic este cel mai controversat sportiv al momentului, aflându-se în mijlocul unui scandal internațional de proporții. Totul a început de la faptul că a dorit să joace nevaccinat la Australian Open, chiar dacă în Australia nu poți intra decât dacă ești vaccinat.

Cu toate acestea, organizatorii turneului acceptaseră ca sârbul să poată juca la Melbourne fără vaccin, însă când Nole a ajuns la antipozi, autoritățile nu i-au permis acestuia să intre în țară.


Djokovic a susținut că deține o scutire emisă de o comisie de experți medicali, care arată că nu se poate vaccina, pentru că ar avea reacții adverse puternice. Autoritățile australiene au considerat că scutirea nu conținea dovezi suficiente pentru a-i oferi sârbului posibilitatea să intre nevaccinat în țara lor.

În urma unui proces, un judecător australian a decis că lui Djokovic i-a fost anulată viza pe nedrept și că sârbul poate participa la Australian Open.

Dar aventura australiană a lui Nole nu se oprește aici, pentru că Alex Hawke, ministrul pentru Imigrare din Australia, poate interveni oricând pentru a anula viza sârbului încă o dată, având legal această putere.

Mai mult, Nole a fost prins și cu minciuni care ar putea să-i afecteze atât cariera, cât și libertatea. Prima este că după ce a aflat că este infectat cu COVID, el nu s-a izolat în Serbia, ci a mers să dea un interviu pentru o publicație franceză. O faptă pentru care riscă să facă închisoare în țara natală.


Pentru cea de-a doua minciună riscă să fie expulzat din Australia sau chiar să facă închisoare, pentru că ar fi completat mincinos actele pentru intrarea în țară. Acolo, agentul său a bifat că sportivul nu a călătorit în altă țară în ultimele 14 zile de dinaintea sosirii la antipozi, chiar dacă Djokovic a făcut acest lucru, călătorind din Spania în Serbia și apoi înapoi în Spania pe 25-26 decembrie.   


Însă, până când vom afla cum se termină întreaga aventură a lui Nole în Australia, haide să vedem și câteva lucruri interesante despre cel mai controversat tenismen al momentului

1. O avere fabuloasă câștigată din premii 

Novak Djokovic este tenismenul care a câștigat cei mai mulți bani în premii de la competiții.

A câștigat 20 de turnee de Grand Slam și a strâns în cariera sa premii în valoare de 150 de milioane de dolari, mai mult decât rivalii săi Roger Federer (130 de milioane de dolari) și Rafael Nadal (124 de milioane de dolari). În momentul de față, averea sa este estimată la 220 de milioane de dolari.  În total, a câștigat 86 de titluri ATP la simplu, inclusiv un record de nouă titluri la Australian Open și un record de 37 de evenimente Masters. 

2. La un pas de a renunța 

În urmă cu 11 ani Djokovic a fost la un pas de a renunța la tenis. 

S-a întâmplat după French Open-ul din 2010. Acolo Novak Djokovic a suferit o înfrângere surprinzătoare în fața jucătorului austriac Jurgen Melzer


„Am plâns după ce am fost pus la pământ, a fost un moment groaznic, am vrut să mă retrag din tenis, nu vedeam decât negru în fața ochilor. A fost o transformare, pentru că după acea înfrângere m-am eliberat, din acel moment n-am mai pus presiune pe mine, am început să joc mai agresiv, iar acela a fost momentul de cotitură”, a dezvăluit Novak Djokovic într-un interviu pentru Sky Sport în 2020.

După acea înfrângere, Djokovic a devenit cel mai de succes tenismen din ultimul deceniu.  

3. Djokovic e vegan 

Anul 2010 a fost și cel în care sârbul a renunțat să mai mănânce produse de origine animală și a adoptat o dietă bazată în exclusivitate pe plante. El susține că acest lucru i-a eliminat alergiile de care suferea și îi permite să se recupereze mult mai repede după accidentări. De asemenea, el nu consumă nimic ce conține zahăr.

Cu toate acestea, nu se consideră vegan, pentru că e de părere că termenul este peiorativ și de cele mai multe ori folosit greșit.   


3. Are un restaurant în Monte Carlo

În 2016, Novak Djokovic a deschis un restaurant vegan în Monte Carlo.

Acesta se numește „Eqvita” și are un meniu cu feluri de mâncare gătite în exclusivitate din plante. Cel mai probabi, în această afacere a fost inspirat de părinții săi, Srdan Djokovic și Dijana Djokovic, care dețin câteva restaurante în Serbia.


4. Mâncarea preferată și felul ciudat în care bea apă

Apropo de dietă și restaurante, mâncarea preferată a lui Djokovic este o lasagna raw vegană din zucchini cu ricotta din caju și sos de ardei roșu

Și mai interesant este că Djokovic nu bea niciodată apă rece, doar apă încălzită. Face acest lucru deoarece crede cu tărie că apa rece încetinește absorbția nutrienților și împiedică fluxul de sânge către mușchi. 

5. Un patriot care e doar turist în țara sa

Deși este un patriot declarat, Djokovic nu locuiește în Serbia, ci în Monte Carlo. A ales să facă această mutare în 2006, pentru că aici plătește taxe mai mici decât în țara sa natală. De asemenea, el deține proprietăți în multe alte țări: în Spania, Statele Unite sau Germania.  

6. Poliglot

Djokovic vorbește în jur de 11 limbi străine. În afară de sârbă și engleză, el a fost surprins în repetate rânduri vorbind în chineză, arabă, franceză, germană, italiană, japoneză, portugheză, rusă și spaniolă.

De asemenea, lui Nole îi place să-și surprindă fanii din toată lumea învățând câteva expresii din limba țărilor în care joacă și pe care le spune după fiecare meci câștigat. 


7. GOAT (Greatest Of All Time)

Novak Djokovic și-a făcut o misiune din deveni cel mai bun jucător de tenis din toate timpurile.

În 2015, el a jucat 15 finale consecutive, inclusiv toate cele 4 finale majore și 8 finale de Masters, câștigând 3 competiții majore și un record de sezon de 6 evenimente Masters, precum și Finala ATP. 

În anul următor, el a câștigat Openul Francez din 2016 pentru a finaliza primul și singurul Grand Slam în afara anului calendaristic din Era Open și primul său Grand Slam din carieră (toate cele patru turnee de Grand Slam).

A devenit primul om de la Rod Laver în 1969 care a deținut toate cele patru titluri majore simultan și singurul din istorie care a făcut acest lucru pe trei suprafețe diferite.

În 2021, Djokovic a câștigat Openul Francez și a devenit primul om din Era Open care a realizat de două ori Career Grand Slam. De asemenea, Djokovic a condus echipa națională a Serbiei la primul lor titlu de Cupa Davis în 2010 și la titlul inaugural de Cupa ATP în 2020. Mai mult, a câștigat medalia de bronz pentru Serbia la Jocurile Olimpice de la Beijing 2008. 


8. La un pas de a deveni schior

Novak Djokovic s-a născut pe 22 mai 1987, la Belgrad, și a început să joace tenis încă de la vârsta de 4 ani, debutând ca profesionist la 16 ani.

Cu toate acestea, tatăl său, Srdjan, unchiul și mătușa sa au fost toți schiori profesioniști. Tatăl lui a fost și un foarte bun jucător de fotbal și a dorit ca Novak să devină schior sau fotbalist, dar planurile i-au fost date peste cap deoarece Novak a excelat în tenis de la o vârstă fragedă. 


9.  O singură dată îndrăgostit

Novak este căsătorită cu Jelena Ristic, iubita sa din liceu. În 2014 cei doi s-au căsătorit, iar în același an a venit pe lume primul lor copil, micuțul Ștefan. În 2017 cei doi au devenit părinți pentru a doua oară, Jelena aducând pe lume o fetiță, Tara.

O posibilă explicație pentru faptul că Djokovic refuză vaccinarea anti-Covid ar putea fi și opinia controversată a soției sale, Jelena, despre pandemie. În primăvara lui 2020, aceasta a postat pe Instagram un filmuleț care i-a adus o mulțime de critici, pentru că susținea că virusul ar avea o legătură cu antenele 5G


10. Cel mai bun prieten al câinilor  

Djokovic este un mare iubitor de câini. Djokovic are doi pudeli, Pierre și Tesla, pe care-i consideră a fi membri ai familiei.

Însă, de fiecare dată când întâlnește un câine, Djokovic nu se poate abține să nu-l mângâie.  


Uneori, Novak îi folosește pe Pierre și Tesla și la antrenamente. 


Vrei să fim prieteni?

Abonează-te și rămâi conectat cu cele mai hot subiecte din muzică și entertainment.