Kiss Music News

Aceste 10 piese te vor face mai fericit chiar și de Blue Monday, cea mai tristă zi din an

Nu e vorba despre o alegere subiectivă a câtorva piese, ci despre un playlist compus cu ajutorul neuroștiinței.

Astăzi, 17 ianuarie, este Blue Monday - cea mai tristă sau deprimantă zi din an. 


„Lunea tristă”, cum a mai fost numită, a fost stabilită luând în calcul mai multe criterii și, din 2005, s-a decis ca cea de-a treia zi de luni din ianuarie să-i fie alocată. Inventatorul ei este psihologul britanic Cliff Arnall


Citește și: „Blue Monday” sau cea mai deprimantă zi a anului. Ce este și cum a apărut?


Printre motivele pentru care s-a hotărât că această zi e cea mai tristă din an se numără statistici care au arătat că trecerea sărbătorilor de iarnă, cheltuielile din luna decembrie, vremea posomorâtă, dar și faptul că vacanțele reprezintă o perspectivă foarte îndepărtată, contribuie la o stare depresivă pe care o resimțim în luna ianuarie, mai ales în a 3-a zi de luni de la începutul noului an. 


În plus, aceasta ar fi și ziua din noul an în care majoritatea oamenilor renunță la rezoluțiile pe care și le-au propus de Revelion, mai ales din cauza nivelului scăzut de motivaţie.




Tot știința, de această dată neuroștiința, ne oferă și un remediu pentru Blue Monday, este vorba despre melodii care au puterea de a ne face mai fericiți


În 2015, neurologul olandez Dr. Jacob Jolij s-a lansat într-o cercetare în urma căreia a descoperit care ar fi muzica care ne face fericiți, indiferent de gusturile muzicale pe care le avem fiecare dintre noi.


El a făcut un anunț public în care a cerut să i se trimită melodii care îi făceau pe ascultători mai fericiți. După ce a primit suficiente sugestii, a analizat muzica ce i-a fost trimisă și a căutat un tipar comun, pentru a afla ce caracteristici trebuie să aibă o melodie pentru a ne face fericiți.

 

El a ajuns la concluzia că muzica care are puterea de a ne induce o stare de fericire are un ritm mai alert, între 140 și 150 de beaturi pe minut, e compusă într-o cheie majoră și este despre evenimente fericite sau despre lucruri absurde.


Jolij a luat în considerare toți acești factori, i-a pus într-o formulă matematică și cu ajutorul acesteia a căutat muzica care are puterea de a ne face mai fericiți. Piesele de mai jos sunt primele 10 care s-au potrivit cu formula matematică și care alungă tristețea sau depresia atunci când le ascultăm. 

1. Don't Stop Me Now (Queen)

2. Dancing Queen (Abba)

3. Good Vibrations (The Beach Boys)

4. Uptown Girl (Billie Joel)

5. Eye of the Tiger (Survivor)

 

6. I'm a Believer (The Monkees)

 

7. Girls Just Wanna Have Fun (Cyndi Lauper)

 

8. Livin' on a Prayer (Jon Bon Jovi)

 

9. I Will Survive (Gloria Gaynor)

10. Walking on Sunshine (Katrina & The Waves)


Vrei să fim prieteni?

Abonează-te și rămâi conectat cu cele mai hot subiecte din muzică și entertainment.