Kiss Bits

Așa ar trebui să arate de fapt imaginile turistice

All-Inclusive Photo Project (AIPP) conține imagini făcute cu scopul de a adresa lipsa de diversitate în fotografiile de travel.

IG
Translated By Irina Gache
13.4.22

Fie că le vezi în paginile unei reviste de călătorii, fie pe panouri gigantice sau în Reel-uri, când dai peste locații îndepărtate superbe te face să visezi cu ochii deschiși că ești și tu acolo.

Dar poți să ignori modelele albe tonifiate, cu standarde corporale nerealiste, care domină astfel de imagini de travel? Le vezi pretutindeni: fac surf super încrezătoare cu abdomenul lor în pătrățele și bronzat, femei suple în bikini care promovează subtil ideea problematică despre cum ar trebui să arate „un corp pentru plajă”, femei cu părul blond și buze roșii care sorb mimosa la piscină, cupluri heterosexuale cu un copil explorând o nouă țară.

O nouă inițiativă intitulată The All-Inclusive Photo Project încearcă să echilibreze acest deficit și să tragă la răspundere companiile de travel, ca să ajute la sublinierea lipsei de diversitate în imaginile de marketing pentru călătorii. Proiectul, lansat de compania Celebrity Cruises, conține fotografii făcute de unii dintre cei mai renumiți fotografii din lume - precum Annie Leibovitz și Giles Duley - ca să creeze prima librărie de imagini open-source din lume axată pe diversitate. Oricine poate folosi imaginile astea gratuit, mai ales companiile de travel, presa și agențiile de publicitate ca să-și facă materialele de marketing mai incluzive.

Un grup râde pe puntea unei nave de croazieră. Foto: Giles Duley

UN GRUP RÂDE PE PUNTEA UNEI NAVE DE CROAZIERĂ. FOTO: GILES DULEY

„Timpul liber nu este monopolizat de cât de alb ești”, a spus pentru VICE fotografa Naima Green, care este implicată în inițiativa asta. „Deci trebuie să reîncadrăm și să arătăm reprezentări diferite ale tuturor celor care se bucură de aceste călătorii. Iar cadrele și imaginile sunt de asemenea luxoase, decadente și de calitate superioară fiindcă există această idee că ce e de calitate este alb.”

Ideea de a arăta un grup divers de oameni care pur și simplu se simte bine, fără un mesaj fățiș politic, a fost mereu centrală în opera lui Green. În seria sa fotografică din 2013 „Jewels from the Hunterland” a fotografiat artiști, scriitoare și oameni creativi de culoare în spații urbane verzi.

Michaela Duerson, model, actriță și artistă voice over, se relaxează făcând yoga pe puntea unui vas. Foto: Naima Green

MICHAELA DUERSON, MODEL, ACTRIȚĂ ȘI ARTISTĂ VOICE OVER, SE RELAXEAZĂ FĂCÂND YOGA PE PUNTEA UNUI VAS. FOTO: NAIMA GREEN

Green a mai spus și că modul cum arătăm „nu trebuie să fie la fel” ca identitatea pe care o avem. „Poți fi foarte feminină și să te identifici ca genderqueer”, a spus ea. Cu toate astea, Green nu respinge fotografia mai conștientă politic cu oameni queer și de culoare. „Fotografiile mai luxoase nu limitează alte moduri de existență. De asemenea nu neagă felul în care persoanele de culoare trăiesc în orașe sau cum cartierele noastre sunt subfinanțate. Dar și celălalt lucru e de asemenea adevărat: că ne place și să petrecem timpul în parc, să mergem la plajă sau la spa și că poate nu suntem mereu captivi în spații betonate și neglijate.”

Ideea de a arăta oameni dintr-o gamă mai largă care se bucură de timpul liber se află și printre imaginile fotografului australian Jarrad Seng. Una dintre cele mai izbitoare fotografii ale lui este cea a unui bărbat în scaun cu rotile care se întâlnește cu un cangur în timp ce este la plajă cu soția și cu fiul lor, încadrați de apele turcoaz ale mării din spatele lor. 

„Aia a fost fotografia de vis”, a spus Seng. „În zonă era destul de înnorat când am ajuns. Dar imediat cum mi-am scos camera, s-au risipit imediat norii, a ieșit soarele și au apărut niște canguri.”

Pentru Seng, care este de origine malayo-chineză, nevoia de a vedea oameni care arată ca el pe ecran a devenit clară abia când a participat la o probă pentru ediția australiană a emisiunii americane Survivor, în 2017.

Cuplu căsătorit, Jessie Stoelwinder și Em WIlliams, la călărie cu tânăra lor fiică. Foto: Jarrad Seng

CUPLU CĂSĂTORIT, JESSIE STOELWINDER ȘI EM WILLIAMS, LA CĂLĂRIE CU TÂNĂRA LOR FIICĂ. FOTO: JARRAD SENG

„Când gazda m-a pus să numesc unii dintre concurenții mei preferați de la ediția americană, am reușit să-mi amintesc doar cele două persoane asiatice pe care le-am văzut în copilărie.”

Seng a ajuns să facă parte din emisiune, dar atunci a fost prima oară când a realizat că n-a fost o coincidență că participanții lui preferați erau asiatici. „De cele mai multe ori, când vezi un personaj asiatic masculin la TV este hacker sau tocilar. Dar acum, că lucrez în industria travel, am observat gradual că toți oamenii din aceste imagini turistice arată la fel și nu era niciunul cu care să mă identific.”

Puterea imaginilor și impactul lor de neuitat i-au fost dezvăluite într-un mod destul de dramatic lui Giles Duley. Pentru cea mai lungă perioadă, Duley a fost fotograful preferat pentru publicații precum GQ, Esquire și Arena. I-a fotografiat pe Mariah Carey, Marilyn Manson și Lenny Kravitz, ca să-ți dau câteva exemple.

Apoi a venit momentul decisiv în anul 2000 care urma să-i schimbe viața.

„În timpul unei anumite ședințe foto, a început o dispută legată de rochia unei actrițe”, a spus Duley pentru VICE. „Editoul urla, iar actrița plângea. Am stat pur și simplu acolo și m-am gândit că asta nu e lumea din care vreau să fac parte. Am renunțat la fotografie și am realizat că foloseam instrumentul ăsta incredibil de puternic doar ca să perpetuez stereotipurile.”

Duley a luat apoi o pauză ca să se gândească la ce-și folosea talentul și aptitudinile.

„Când m-am reîntors la fotografie, am vrut să folosesc acea putere de manipulare ca să spun poveștile oamenilor”, a spus el. „Se discută despre a da o voce oamenilor. Nu dau nimănui o voce, oamenii au propria voce. Am vrut să-mi dau la o parte egoul din asta și să-mi folosesc privilegiul de bărbat alb ca să fiu o oglindă în care să se reflecte poveștile lor.”

Amy Conroy, o jucătoare britanică de baschet paralimpică, bate palma cu modelul Tim pe plajă. Foto: Giles Duley

AMY CONROY, O JUCĂTOARE BRITANICĂ DE BASCHET PARALIMPIC, BATE PALMA CU MODELUL TIM PE PLAJĂ. FOTO: GILES DULEY

Duley și-a pierdut trei membre în timp ce documenta războiul din Afghanistan la începutul anilor 2000 după ce a călcat pe o mină. De atunci, fotografiile lui au reflectat numai adevăruri mai profunde. 

„Se spune că necazurile ajută la creșterea compasiunii, iar arta lui Giles pare cu siguranță să reflecte asta”, a spus la un moment dat Angelina Jolie despre fotografiile lui.

În proiectul All-Inclusive Photo Project, în una dintre fotografiile lui Duley apare Monique Dior Jarrett - model și campioană la dans în scaun cu rotile - care se relaxează la un pahar cu prietenii într-o croazieră.

Duley a adăugat că imaginile astea nu pretind că reprezintă adevărul complet al niciunei comunități - persoane de culoare, queer sau cu dizabilități -, ci doar unul dintre multiplele adevăruri. 

„Imediat cum fac o fotografie, îmi îndrept camera într-o anumită direcție. Nu știi ce e în spatele meu sau lângă mine. Aleg doar o fracțiune de secundă dintr-o zi, nu pot să-ți spun că ăla e adevărul”, a spus el. „Dar te pot asigura de sinceritate. Fotografia vine la pachet cu multă responsabilitate, acum mai mult ca niciodată și cu toții avem nevoie să vedem o perspectivă mai largă a lumii.”

Poți vedea mai multe fotografii din proiect mai jos:

Waris Singh Ahluwalia, designer, actor și activist sikh american, meditează în camera sa. Foto: Annie Leibovitz

WARIS SINGH AHLUWALIA, DESIGNER, ACTOR ȘI ACTIVIST SIKH AMERICAN, MEDITEAZĂ ÎN CAMERA SA. FOTO: ANNIE LEIBOVITZ

Haitian-born Paola Mathé, entrepreneur, creative director and creator of Fanm Djanm (which means “strong woman” in Haitian Creole), lounges with her son in the Rooftop Garden onboard a cruise. Photo: Annie Leibovitz

PAOLA MATHÉ, ANTREPRENOARE, DIRECTOARE DE CREAȚIE ȘI CREATOARE A FANM DJANM (CARE ÎNSEAMNĂ „FEMEIE PUTERNICĂ” ÎN CREOLĂ HAITIANĂ) NĂSCUTĂ ÎN HAITI, SE RELAXEAZĂ CU FIUL EI ÎN GRĂDINA DE PE ACOPERIȘUL UNEI NAVE DE CROAZIERĂ. FOTO: ANNIE LEIBOVITZ

Courtney Jones și Michaela Duerson (în față) beau cocktailuri într-o piscină de pe o navă de croazieră în timp ce Micah Ramos (în spate) citește. Foto: Naima Green

COURTNEY JONES ȘI MICHAELA DUERSON (ÎN FAȚĂ) BEAU COCKTAILURI ÎNTR-O PISCINĂ DE PE O NAVĂ DE CROAZIERĂ ÎN TIMP CE MICAH RAMOS (ÎN SPATE) CITEȘTE. FOTO: NAIMA GREEN

Abby Chava Stein, o autoare, activistă, blogger, model, speaker și rabin americană transgender se relaxează pe puntea unei nave de croazieră. Abby este prima femeie transgender publică crescută într-o comunitate hasidică. Foto. Annie Leibovitz

ABBY CHAVA STEIN, O AUTOARE, ACTIVISTĂ, BLOGGER, MODEL, SPEAKER ȘI RABIN AMERICANĂ TRANSGENDER SE RELAXEAZĂ PE PUNTEA UNEI NAVE DE CROAZIERĂ. ABBY ESTE PRIMA FEMEIE TRANSGENDER PUBLICĂ CRESCUTĂ ÎNTR-O COMUNITATE HASIDICĂ. FOTO. ANNIE LEIBOVITZ

Jillian Mercado, actriță și model american, una dintre puținele modele profesioniste care are o dizabilitate fizică vizibilă din industria modei, la masă. Foto: Annie Leibovitz

JILLIAN MERCADO, ACTRIȚĂ ȘI MODEL AMERICAN, UNA DINTRE PUȚINELE MODELE PROFESIONISTE CARE ARE O DIZABILITATE FIZICĂ VIZIBILĂ DIN INDUSTRIA MODEI, LA MASĂ. FOTO: ANNIE LEIBOVITZ

Annie Leibovitz - Rachel Fleit, a Brooklyn-based writer and creative director of Killer Films Media, and  proud advocate for women with Alopecia, takes a dip in the ocean.jpg

RACHEL FLEIT, O SCRIITOARE DIN BROOKLYN, DIRECTOARE DE CREAȚIE LA KILLER FILMS MEDIA ȘI ACTIVISTĂ PENTRU FEMEILE CU ALOPECIA, FACE BAIE ÎN OCEAN. FOTO: ANNIE LEIBOVITZ)

Fondatoarea mișcării MeToo, Tarana Burke. Foto: Annie Leibovitz

FONDATOAREA MIȘCĂRII METOO, TARANA BURKE. FOTO: ANNIE LEIBOVITZ

Vrei să fim prieteni?

Abonează-te și rămâi conectat cu cele mai hot subiecte din muzică și entertainment.