Kiss Time Out

10 lucruri pe care nu le știai despre noul Batman

„The Batman” poate fi văzut acum pe HBO Max.

Cel mai recent Batman este deja disponibil pe HBO Max de o săptămână, iar interesul pentru acest film a fost extrem de mare. Dovada o reprezintă faptul că „The Batman” a fost vizualizat pe HBO Max de 4,1 milioane de oameni, adică mai mult decât au reușit să o facă filme care au avut parte de lansări simultane în cinematografe și pe platforma de streaming, cum ar fi: „The Suicide Squad” (3,5 milioane), „Wonder Woman 1984” (3,2 milioane), „The Matrix Resurrections” (3,2 milioane) sau „Dune” (2,3 milioane).

Așadar, atât pentru cei care au văzut deja filmul cu Robert Pattinson în rolul lui Bruce Wayne, dar și pentru cei care urmează să o facă, iată 10 lucruri pe care nu le știai despre acest film și care cu siguranță te vor face și mai curios în legătură cu această nouă franciză.  

1. Kurt Cobain, o influență pentru noul Batman 

Batman-ul lui Robert Pattinson nu e doar mai skinny, dar e și mai emo și mai depresiv, iar Matt Reeves a declarat că în mod intenționat l-a făcut așa, inspirându-se și din personalitatea și muzica lui Kurt Cobain, solistul Nirvana. Într-un interviu, el a spus că atunci când a scris scenariul a ascultat Nirvana, iar piesa „Something in the Way” l-a influențat masiv, transformându-l pe Bruce Wayne într-un dependent... de răzbunare. În același timp, și actorul Paul Dano, care-l interpretează pe Riddler, a recunoscut că a fost influențat de Kurt Cobain. 

 

2. Stephen King, o influență pentru noul Batmobile

Tot regizorul și scenaristul Matt Reeves a recunoscut că s-a inspirat dintr-un roman de Stephen King atunci când a creat noul Batmobile. Este vorba despre „Christine”, care e despre o mașină posedată. În film, mașina lui Batman își face apariția întocmai ca un animal de pradă, care înainte de atac își îngheață pradă cu farurile / privirea. 


3. Catwoman este bisexuală 

Selina aka Catwoman este bisexuală în benzile desenate, nu e nicio surpriză în acest sens pentru fani, dar în filmele de până acum ea nu a fost prezentată astfel. Cu toate acestea, în noul Batman este destul de clar că Selina avea o relație amoroasă cu personajul Anika, căreia îi spune în mod repetat „baby”. De asemenea, între ea și Batman se înfiripă o idilă destul de pasională. Zoë Kravitz, care o interpretează pe Selina, a confirmat într-un interviu că personajul ei este bisexual.

 

4. Capturarea lui Riddler, o aluzie la o pictură celebră 


Scena în care Riddler este prins e compusă astfel încât să fie o aluzie clară la celebra pictură Nighthawks, de Edward Hopper. Aceasta simbolizează alienarea și singurătatea din epoca modernă și din mediul urban, iar Reeves a folosit-o tocmai pentru că Riddler este un produs al acestei alienări și a neîncrederi în societatea în care trăim, văzută ca profund coruptă.

Ridley Scott s-a folosit și el de această referință în filmul cult Blade Runner.


5. Gotham City = Londra 

Chiar dacă Gotham a fost întotdeauna o metaforă pentru New York, în noul film, orașul lui Batman are mai multe în comun cu Londra, oraș în care a și fost filmat în mare parte. În Gotham plouă mult, la fel și în Londra. De asemenea, câteva alte locuri celebre din Marea Britanie au fost folosite pentru a modela noul univers al cavalerului întunecat. De exemplu, Glasgow Necropolis a devenit Cimitirul Gotham, Liver Building din Liverpool este aici Gotham City Police Department. și, nu în ultimul rând, clubul lui Carmine Falcone este, de fapt, clubul Printworks din Londra.


6. Noul Batman are și un Joker

Chiar dacă Riddler este personajul negativ principal de aici, în noul Batman își face apariția și noul Joker. Barry Keoghan este actorul care-l interpretează într-o scenă scurtă în care vorbește cu Riddler, dar și într-una care a fost scoasă din film, în care el și Batman aveau o întâlnire și păreau destul de familiarizați unul cu celălalt. La 29 de ani, Keoghan ar fi cel mai tânăr actor care-l va interpreta pe Joker, de la Heath Ledger, care avea 28 de ani în momentul în care a terminat filmările pentru „The Dark Knight”, cu puțin timp înainte de moartea sa. 


7. Alfred Pennyworth, un fost James Bond 

„The Batman” s-a inspirat clar din benzile desenate „Batman: Earth One”, când vine vorba de personajul Alfred Pennyworth. Această versiune a sa este una mai dură și ni se spune că el este cel care l-a învățat pe Bruce Wayne să lupte. Actorul Andy Serkis a oferit și o posibilă poveste a originilor lui Alfred, sugerând că acesta ar fi făcut parte din serviciul britanic de informații înainte de a deveni bodyguard-ul familie Wayne.  De altfel, există deja un serial care-l portretizează în acest fel. 


8. Carmine Falcone, modelat după un mafiot adevărat

În „The Batman”, Carmine Falcone apare destul de diferit față de cum arată personajul din benzile desenate. acest lucru se datorează faptului că John Turturro a ținut să-și joace personajul inspirându-se din viața și personalitatea unui mafiot care chiar a existat: Robert Moses. O parte din povestea acestuia apare sub o formă ficționalizată și în filmul „Motherless Brooklyn”. 


9. Riddler îi transmite lui Batman care sunt viitorii săi adversari 

Nu face acest lucru în mod direct, ci foarte subtil, prin acele felicitări cu mesaje codate pe care le lasă cu fiecare victimă pe care o face în film. Pe acestea se găsesc și indicii pentru fanii benzilor desenate, deoarece fiecare dintre felicitări conține elemente ce trimit spre adversari mai puțin cunoscuți ai lui Batman din benzile desenate. Prima felicitare:  The Court of Owls, a doua Profesorul Hugo Strange, a treia Poison Ivy, a patra Mad Hatter, iar ultima e o trimitere directă la Scarface and the Ventriloquist.  


10. Superputerea noului Batman este inteligența

Am avut până acum o sumedenie de versiuni pentru Batman, unele caraghioase, altele kitsch sau chiar de Oscar, însă niciunul nu a fost atât de întunecat precum varianta pe care ne-o propune acum Matt Reeves. De fapt, în acest film vom avea ocazia să vedem un Batman foarte apropiat de cel din benzile desenate, unul care, în sfârșit, se concentrează pe adevărata superputere a eroului, aceea de cel mai bun detectiv din lume. O altă premieră este și faptul că de această dată The Batman este în al doilea rând un film de acțiune și în primul rând un film noir și un thriller horror, care aduce aminte în linii mari de „Seven” al lui David Fincher.


Vrei să fim prieteni?

Abonează-te și rămâi conectat cu cele mai hot subiecte din muzică și entertainment.