Kiss Time Out

Ce se întâmplă în corpul tău atunci când alergi pe nisip - care sunt beneficiile și de ce ar trebui să alergi mai des pe plajă

După articolul ăsta o să alergi pe nisip de fiecare dată când vei ajunge pe o plajă.

Nu sunt puțini cei care se plâng de durerile de articulații după o alergare pe ciment, iar motivele sunt destul de diverse, de la încălțămintea folosită, până la felul în care aleargă. 

În schimb, nisipul este una dintre cele mai sănătoase suprafețe de alergare, nu și cea mai populară.

Iată, însă, de ce ar trebui să alergi de fiecare dată când ajungi pe o plajă


Arzi mai multe calorii 

Dacă alergi pentru a slăbi, pentru a arde calorii, află că atunci când o faci pe nisip consumi mult mai multă energie, pentru că nisipul este o suprafață moale, care se mișcă și care opune mai multă rezistență atunci când vrei să înaintezi pe această suprafață.   

De aceea și vezi de foarte multe ori că atleții de orice fel aleg ca înainte de competiții să se antreneze pe dune de nisip. 

Îți vei îmbunătății echilibrul și coordonarea

Tocmai pentru că nisipul se mișcă atunci când calci pe el, echilibrul tău este pus la test cu fiecare pas. Corpul este nevoit să se ajusteze imediat și să se coordoneze într-un mod diferit față de alergarea pe ciment sau iarbă.

Uneori vei avea senzația că aluneci în față sau într-o parte și va trebui să-ți recâștigi echilibrul, alteori vei avea impresia ca picioarele tale aleargă în gol și va trebui să-ți coordonezi altfel mișcările. 


Nisipul este sănătate pentru picioare 

Fiind un teren moale, nisipul acționează ca o pernă pentru tălpile tale. Forțele care au impact asupra picioarelor tale atunci când aterizezi nu sunt așa de puternice atunci când alergi pe nisip. Ca rezultat, articulațiile și oasele resimt mai puțin stresul care e pus pe ele atunci când alergi. 

Îți lucrezi și abdomenul 

Tocmai pentru că e o suprafață instabilă, alergarea pe nisip îți va solicita mai mult musculatura abdomenului. Există și studii care arată că alergarea pe nisip are același rezultat ca și când ai alerga pe ciment și ai face planking în același timp.

Sănătate pentru creier

Genul acesta de alergare, tocmai pentru că este atipică și necesită mai multă coordonare și echilibru, scot alergătorul din zona de confort și devine o provocare și pentru creier, una care îl trezește și-l pune să-ți coordoneze corpul în moduri diferite. De aceea și recompensa este mai mare, iar hormonii fericirii care apar după fiecare alergare, vin într-o doză mai mare atunci când alergi pe nisip. 

La ce trebuie să fii atent 

Atunci când alergi pe nisip o să te expui foarte mult și radiațiilor solare, așa că nu uita să folosești o cremă de soare cu un grad de protecție mare sau echipament de alergare care are protecție UV. 

De asemenea, nu uita să te hidratezi mai bine decât o faci atunci când alergi în parc. 

Nu în ultimul rând, fii atent unde va ateriza fiecare dintre pașii tăi, pentru că nisipul, oricât de fin, poate fi plin de scoici tăioase sau de pietre cu colțuri ascuțite, cioburi și alte obiecte care-ți pot răni picioarele. 


Sâmbătă, 21 mai, în cadrul evenimentelor dedicate Zilei Constanței are loc și MARATONUL NISIPURILOR - eveniment sportiv internațional, interval orar 07:00 – 19:00

Pentru cursele competitive – parcurgerea în alergare pe nisip a distanței dintre zona de start : plaja Neversea, pâna la plaja Reyna și retur.

Pentru cursa Family Run – parcurgerea în alergare pe nisip a distanței dintre zona de start: plaja Neversea pâna la digul plajei Modern și retur.


Vrei să fim prieteni?

Abonează-te și rămâi conectat cu cele mai hot subiecte din muzică și entertainment.