Kiss Time Out

Conferințele IndieRO. Dan Fințescu: „Radioul are puterea aproape magică de a întineri de fiecare dată când vreo tehnologie pare să-l amenințe”

IndieRO este un eveniment despre muzică și tehnicile prin care aceasta poate fi vândută, care va avea loc în 26 mai, la Iași, în cadrul Romanian Creative Week.

Industria muzicală este într-o continuă ascensiune, iar acest lucru este vizibil mai ales dacă ne uităm la principalele platforme de monetizare și la plățile care s-au făcut către artiști, doar într-un singur an. Despre muzică și tehnicile prin care aceasta poate fi vândută se va discuta și la IndieRO, un eveniment cu specialiști din domeniu, care va avea loc în 26 mai, la Iași, în cadrul Romanian Creative Week

Doar în 2020, YouTube a plătit pentru muzica încărcată pe platformă peste 4 miliarde de dolari, cu un miliard mai mult decât în 2019. În 2021, peste 72.000 de artiști au câștigat mai mult de 15.000$/an din muzica încărcată pe Spotify

Aceste platforme de monetizare sunt o sursă relativ nouă de monetizare. Înainte de acestea a existat radioul, un adevărat mecanism care deține în continuare puterea de a transforma o piesă într-un hit. 

Dan Fințescu, director de programe la Kiss FM, care va fi prezent la conferințele IndieRO, a vorbit despre ce presupune munca sa, dar și despre drumul pe care un tânăr trebuie să-l urmeze pentru o carieră la radio. 


În ce constă munca de Program Manager? Cum arată o zi de muncă pentru tine?

Dan Fințescu: „Cel mai ușor mod de a explica munca mea este ăsta: tot ce se aude pe Kiss FM, cu excepția unei părți a publicității, este responsabilitatea mea. O zi de muncă pentru mine nu arată niciodată la fel. Poate înseamna întâlniri back to back cu subiecte între piese noi de la o casă de discuri, o campanie cu un avion spre Grecia și research de strategie pe termen mediu. Poate însemna și pregătirea și implementarea unei zile de emisie din afara studioului, de la o terasă cu mici sau un mare festival al României. Asta-mi place foarte mult la munca mea. Nu e plicticoasă niciodată”

Ce ar trebui să facă un tânăr care ar vrea să urmeze o carieră ca Program Manager la radio? Ce pași ar trebui să urmeze?

Dan Fințescu: „Să nu-și propună din prima să devină director de programe. Jobul ăsta vine cu multă experiență acumulată, nu îl poți face din prima. Primul pas este să se îndrăgostească iremediabil de radio. Al doilea ar fi să lucreze într-un radio, oricât de mic ar fi el. Apoi... cu multă muncă și foarte mult noroc, lucrurile se întâmplă de la sine. 

De ce ai ales o carieră în radio?

Dan Fințescu: „Asta mi-am dorit de când aveam 11 ani. Chiar și atunci când lucram în televiziune, eu tot în radio îmi doream de fapt să lucrez. Sunt 32 de ani de când iubesc radioul foarte, foarte mult. Din ce în ce mai mult”

Tehnologia evoluează zilnic. Canalele de comunicare se schimbă. Crezi că o carieră în radio este în continuare o variantă pentru tineri?

Dan Fințescu: „Vă invit să veniți pe la Kiss FM. Avem tineri de 18 ani care lucrează alături de veterani de peste 40 de ani. Radioul are puterea aproape magică de a întineri de fiecare dată când vreo tehnologie pare să-l amenințe. De când se întâmplă asta? Păi din cretacic, de când s-a inventat televiziunea”

Crezi că radioul va trece, în continuare, testul timpului?

Dan Fințescu: „Crezi că aș mai fi aici dacă aș crede că radioul nu va trece testul timpului?”

Ce gen de informații o să primească oamenii de la tine, la IndieRO?

Dan Fințescu: „În afară de radio, o altă pasiune de-ale mele este industria muzicală. Așadar, orice informație vor ei să-mi ia din creier pe unul din aceste două subiecte, eu sunt acolo să le-o ofer. Gratis și cu entuziasm”.

Alături de Dan Fințescu, la conferințele IndieRO vor mai fi prezenți Vlad Mercori, fondator StakeBorg, Carina Sava, cu experiență importantă în Artist Management și cu un master la Berklee College of Music, Cristina Iurea, care va susține un workshop despre YouTube, și Dylan Heneck, care va împărtăși publicului din experiența sa de artist și din cea la SubmitHub. 

Conferințele se vor desfășura în Sala Procopiu, din Palatul Culturii, Iași. 

Detalii despre IndieRO on Tour pot fi găsite aici.

Accesul la conferință este GRATUIT. Acest eveniment este organizat de IndieRO în colaborare cu Romanian Creative Week (RCW) și ROTON Music și sponsorizat de MERLIN.


Vrei să fim prieteni?

Abonează-te și rămâi conectat cu cele mai hot subiecte din muzică și entertainment.