Kiss Time Out

FOTO: Iordania, o experiență exotică pe care nu o vei uita ușor. Motivele pentru care merită să-ți faci o vacanță aici

Europa este întotdeauna o idee bună de concendiu, dar dacă-ți dorești o experiență exotică memorabilă, Iordania poate fi varianta optimă pentru tine.

Regatul Hașemit al Iordaniei, așa cum țara este numită în mod oficial, pentru că aici este monarhie constituțională, condusă de regele Abdullah al II-lea, oferă o varietate de atracții, dar și locuri care fac parte din patrimoniul UNESCO, cum ar fi legendara cetate Petra. 

În ciuda vecinilor mai puțin prietenoși (Siria și Irak), Iordania este o țară sigură, unde guvernul are ca prioritate siguranță cetățenilor și a turiștilor. Peste 60% din populația Iordaniei vine din Palestina, dar nu mai sunt considerați palestinieni sau refugiați, deoarece toți au pașaport iordanian. 

În schimb, există foarte mulți refugiați în această țară; ei au fost integrați și li s-a oferit posibilitatea de angajare, așa că mixul cultural este foarte interesant de observat, mai ales dacă iei în considerare că regatul a fost atât sub dominația romanilor, cât și a bizantinilor și otomanilor.

Spre deosebire de Egipt, unde este foarte multă mizerie și oamenii trag de tine să cumperi de la ei, Iordania este curată, cetățenii prietenoși și vei fi surprins și de infuzia occidendală, cu mall-uri extravagante, restaurante elegante sau fastfood-uri precum McDonals, KFC sau Starbucks. 

Principala religie este islamul de rit sunit (6% sunt creștini), iar limba oficială este araba. Interesant este că foarte mulți iordanieni vorbesc engleza și peste tot vei obseva indicații și explicații în această limba, așa că-ți va fi destul de ușor să te descurci aici. 


Tips & tricks

Cel mai bine este să vizitezi Iordania cu ajutorul unei agenții de turism - așa vei putea să vizitezi organizat toată țara, vei avea parte de ghid care-ți va explica obiectivele și locurile în care ajunge, dar vei avea și ocazia de a dormi în locuri frumoase, la prețuri mult mai convenabile. 

Dacă ești aventurier din fire, nu este nicio problemă să o vizitezi și pe cont propriu - poți închiria o mașină și-ți poți face singur traseele, așa cum îți dorești. Drumurile sunt în general libere și bune, însă ține minte că Ammanul este foarte aglomerat în trafic între 7 dimineața și 9 seara, așa că înarmează-te cu răbdare dacă circuli între aceste ore. 

Plus de asta, Jordan Pass poate fi o opțiune bună pentru tine, deoarece vine cu o serie de beneficii, care te vor ajuta să economisești timp și bani. Nu există trenuri în Iordania, dar au Uber și taxiuri, însă cel mai bine negociezi prețul înainte de a porni la drum. Treaba cu negociatul merge oriunde, așa că nu ezita să profiți de ea. 

Moneda oficială a țării este dinarul iordanian (aproximativ 7 lei) și ideal este să schimbi din dolari în banii lor; poți face asta la toate casele de shcimb oficiale, inclusiv în aeroport, cursul este bun. Deși este o țară săracă, nu este o țară ieftină, așa că ia în vedere acest aspect, atunci când îți pregătești bugetul.

La nivel de societate, ei produc bani din turism, agricultură (au peste 18 milioane de măslini) și minerale de la Marea Moartă.Odată ajuns în aeroport, vei găsi trei magazine de unde îți poți cumpăra cartelă de net; mulți spun că Orange-ul are cea mai bună acoperire, așa că pentru 10-15 dinari îți poți lua peste 10 giga de internet. Există pachete speciale, rămâne doar să-ți alegi varianta perfectă pentru tine.

Deși sunt obișnuiți cu turiștii, vorbim despre o țară musulmană. Femeile aici au libertate, conduc, ies în oraș, fumează narghilea și este alegerea lor dacă vor să poarte hijab sau nu. Cu toate astea, dacă vrei să le respecți cultura și să eviți privirile curioase sau nedorite, ca femeie, este bine să te îmbraci casual și nu extrem de sexy. 


Ce să vizitezi

Iordania este încărcată de istorie și creează prilejul ideal pentru a-ți imagina cum putea să arate viața cu sute sau mii de ani în urmă. Există nenumărate locuri care te vor îmbogăți vizual, dar care reprezintă și prilejul ideal pentru a face (sau a-ți face) poze fantastice.

Dacă vrei să o vizitezi, cel mai bine este primăvara și apoi din septembrie până la început de noiembrie, când temperaturile sunt ideale. În lunile de vară este extrem de cald, iar temperaturile pot depăși și 50 de grade.

Amman

Capitala țării, orașul alb sau Philadelphia, așa cum era numit în antichitate, este glorios, aglomerat și plin de viață. Hoteluri impresionante, străduțe înguste, sute de magazine, restaurante și cafenele stau la dispoziția ta să le descoperi, într-un decor plin de ruine, moschei, piețe interesante și artă stradală. Orașul a fost construit pe 7 coline, ca Roma, dar în prezent s-a extins pe 19 dealuri. 


Aici poți vizita Amfiteatrul Roman, unde încă se mai țin evenimente sau concerte, dar și Citadela (pe cel mai înalt deal), de unde poți admira orașul în toată spelendoarea lui. La citadelă poți vedea ruinele templului lui Hercule și Palatul Ummayad, dar și rămășițele unei statui despre care arheologii susțin că ar fi avut 12 metri înălțime. Dacă vrei să experimentezi și mai bine cultura lor, atunci plimbă-te la pas prin centrul vechi și lasă-te sedus de tot ceea ce ai în jur.



Castele deșertului

În apropierea capitalei, în plin deșert, pot fi vizitate trei construcții impresionante care poartă denumirea de Castelele deșertului - Qasr Al Azraq, Amra și Al-Kharanah. 

Al Azraq este construit din bazalt negru local și este o structură pătrată cu ziduri de 80 de metri lungime care înconjoară o curte mare centrală. În mijlocul curții se află o mică moschee care poate fi datată din vremurile omeizailor. Numele său provine de la o oază, singura sursă de apă dintr-o vastă regiune de deșert.


Amra este cel mai cunoscut din cele trei și a fost desemnat Sit al Patrimoniului Mondial UNESCO. Este impresionant datorită  frescelor prezente pe tavanele din interior, care descriu, printre altele, un grup de conducători, scene de vânătoare, scene de dans care conțin femei dezbrăcate, meșteșugari muncitori.


De asemenea, tot aici poți vedea prima reprezentare cunoscută a cerului pe o suprafață emisferică, unde imaginea în oglindă a constelațiilor este însoțită de figurile zodiacului. Este considerat unul dintre cele mai importante exemple de artă islamică timpurie și arhitectură islamică.


Al-Kharanah a fost considerat un caravanserai, un loc de odihnă pentru călători. Are peste 60 de camere, este foarte bine conservat, iar curtea interioară este ideală pentru fotografii. 



Muntele Nebo și Jerash

Muntele Nebo este locul unde se presupune că Moise a privit spre Țara Făgăduinței, înainte de moartea lui; tot aici a și murit, însă nimeni nu s-a găsit trupul. Pe lângă locul încărcat de religie, unde vei găsi și o biserică (cu mozaicuri încă bine conservate), priveliștea asupra văii este impresionantă.




În apropiere, în orașul Madama, cunoscut pentru mozaicurile din vremea bizantină, este Biserica Sf. Gheorghe, în incinta căreia, în 1896, a fost descoperită o hartă de mozaicuri, în pardoseala bisericii, care datează din secolul al VI-lea.

Jerash este o destinație în sine și vei petrecere câteva ore bune aici, plimbându-te în cel mai bine conservat oraș roman, din afara Italiei. Este fantastic să-ți imaginezi cum putea să arate societatea cu mii de ani în urmă.





Petra și Mica Petra

Pe măsură ce drumul tău continuă spre deșert, vei ajunge la Mica Petra - un preview pentru Petra, fosta cetate a nabatienilor, construită într-un canion, în piatră.



Timpul pare că stă în loc aici și vei fi fascinat de arhitectura prezentă, de beduinii care fac comerț aici (de care nu trebuie să te lași păcălit) și de mormintele Regale, cele mai impresionante construcții de la fața locului - nabatienii puneau mare preț pe viața de apoi, de asta casele lor erau făcute din materiale perisabile, iar mormintele erau la loc de cinste.



Petra poate fi descoperită și în decurs de câteva zile, dacă vrei să o explorezi pe toată, altfel îți ia aproximativ 4 kilometri dus să mergi dintr-un capăt în altul al său. Există mai multe corturi de beduini de-a lungul drumului, unde te poți opri pentru un suc rece sau o cafea.


The Treasury, cea mai cunoscută fațadă de la Petra, este un loc perfect pentru fotografii, într-un background aglomerat, cu turiști, cămile, măgari, shop-uri, dar reprezintă doar 1% din frumusețea acestui loc. 



Deșertul Wadi Rum

Dacă vrei să-ți imaginezi cum ar putea să arate viața pe Marte, atunci ăsta e locul potrivit - mutos, cu nisip roșiatic și peisaje care-ți taie răsuflarea.

Musai să faci un tur cu jeep-ul și să privești apusul, o imagine pe care nu o vei uita prea ușor. În deșert există mai multe gampling-uri, cu aer condiționat și băi, unde lux-ul diferă în funcție de buget, dar unde mod cert merită să stai cel puțin o noapte. Liniștea de aici și cerul plin de stele sunt elemente care-ți vor rămâne în suflet.




Marea Roșie și Marea Moartă

La Marea Roșie vei descoperi stațiunea Aquaba, un loc modern, turistic, unde alcoolul este lipsit de taxe (în mod normal o bere costă între 40-60 de lei), la doar un dinar. Este considerat un oraș tax free și duty free, așa că e un popas bun pentru suveniruri. Multe restaurante și shop-uri, dar și hoteluri frumoase cu deschidere la plaje, unde te poți relaxa în voie, într-un peisaj superb.



Același lucru ești invitat să faci și la Marea Moartă, unde vei putea pluti în voie (datorită salinității ridicate din apă), însă grijă să nu-ți intre apă în ochi. La Marea Moartă, locul cu altitudinea cea mai joasă de pe pământ, există numai hoteluri și plajele fac parte din perimetrul acestora. Concediul ar fi ideal să se termine aici, unde pare că nu mai există nicio problemă și grijă în lume, doar liniște și relaxare.


PS: Dar ce mâncăm?

Odată ce ajungi în Iordania, e bine să ții minte faptul că iordanienilor le place mâncarea. Fiecare masă începe cu aperitivele - diferite tipuri de hummus, falefal, salate, branzeturi, vinete, aririoare, lipii calde și gustoase - iar după ce te saturi bine, bine, vine felul întâi, carne de vita, miel sau pui, gătită în diferite forme, cu garnitură de cartofi la orez.

Stai, iar asta nu e tot! Să nu uităm de desert, pentru că, da, iordanienii adoră dulciurile și au o varietate de prăjituri care merită încercate, dar și pepene galben și pepene roșu dulce. Lasă-te sedus de aromele culinare ale acestei țări, dar și surprins de preparatele lor, deoarece în mod cert nu vei fi dezamăgit.


În loc de concluzie

După cum spuneam la început, Iordania merită descoperită, explorată, vizitată. Regele a încercat să o îndrepte spre Occident și departe de problemele de la graniță, iar turismul este de mare bază, cât și confortul celor care ajung aici.


Locurile descrise în material sunt cele mai cunoscute din țară, însă minunății vei găsi la tot pasul și de-a lungul excursiilor, trebuie doar să fii pregătit să le vezi. Privește întreaga experiență cu inima deschisă și, cel mai probabil, vei dori să te reîntorci. 

Vrei să fim prieteni?

Abonează-te și rămâi conectat cu cele mai hot subiecte din muzică și entertainment.