Kiss Bits

10 întrebări pe care ai vrut mereu să i le pui unui jucător de poker profesionist

Turnee de milioane, teorii de joc și exploatarea adversarului - sunt câteva dintre elementele constante din viața unui jucător de poker profesionist.

Vedete sportive, actori de la Hollywood, miliardari și membri ai mafiei rusești – aceștia erau clienții fideli ai lui Molly Bloom, femeia care organiza cele mai exclusiviste turnee de poker din lume înainte să fie arestată de FBI.

Cu toții am avut ocazia să vedem cum arăta viața ei în filmul Molly's Game, cu fermecătoarea Jessica Chastain.

Din succesul pe care l-au avut și alte filme similare, e clar că oamenii au fost mereu fascinați de lumea pokerului. Noroc, strategie, sume amețitoare și schimbări de vieți printr-o singură decizie corectă sau proastă. Vorbim de o lume privată, a elitelor, unde nu oricine avea acces.

PUBLICITATE

Evident, platformele online de jocuri au schimbat toate regulile și acum toți amatorii își încearcă norocul oricând au chef. Explozia de interes pentru poker din timpul pandemiei i-a îmbogățit pe jucătorii profesioniști și i-a sărăcit de tot pe neinițiați.

Panagiotis, 29 de ani, e jucător profesionist și pandemia a fost cea mai profitabilă perioadă din viața lui. De ceva vreme nu mai are niciun alt job, trăiește doar din poker. Am vorbit cu el despre turnee, blufuri, noroc și teoria pe care s-a fondat acest joc.

VICE: Care sunt caracteristicile unui jucător de poker profesionist?
Panagiotis: 
Cea mai importantă e disciplina. Trebuie să fii disciplinat în ce privește propriul capital. Adică nu trebuie să joci decât banii pe care ți i-ai propus să-i bagi în joc. Și nu trebuie să te lași distras de nimic. O singură mișcare proastă poate schimba tot turneul și, apoi, mișcările proaste vor tot urma, una după alta, ca un joc de domino. Fiecare decizie pe care o iei e importantă. Vorbim de sume mari, deci nu există loc de greșeală.

Un jucător de poker trebuie să aibă răbdare, inteligență emoțională, să-și poată controla emoțiile. Nu e de mirare că țările nordice au cei mai buni jucători de poker, spre deosebire de țările mediteraneene. Noi avem sângele mai fierbinte.

În plus, în timpul jocului live, trebuie să știi să citești bine emoțiile adversarului. Bineînțeles, persoanele neinteligente nu pot juca poker ca lumea, pentru că deciziile din joc se bazează pe teoria jocului și matematică.

PUBLICITATE

Ce rol are fitnessul în joc?
În ultimii ani, s-a tot vorbit despre chestia asta. Se pare că și condiția fizică e importantă. Mulți jucători de poker țin regimuri speciale, fac sport, cu scopul de a fi cât mai buni în joc. Dar sunt mulți jucători buni supraponderali sau tocilari, cărora nu le place mișcarea. Adevărul e că fitnessul are un rol important când stai pe un scaun de la 12 la prânz până a doua zi dimineața la 6. Dacă nu ai o condiție fizică bună, mintea începe să-ți joace feste.

Care a fost cea mai lungă perioadă în care ai jucat poker încontinuu?
Douăzeci și patru de ore, cu o singură pauză. De obicei, într-un campionat, ajungi să joci 16-18 ore la rând. Un profesor de-al meu și-a plasat un laptop și la baie, în caz că are nevoie să meargă la toaletă.

Cum arată campionatele de poker?
La poker există două categorii de jocuri – jocurile pe cash și campionatul. O să-ți vorbesc despre jocul online, cu care mă ocup eu. În campionat, ai o pauză de cinci minute, odată la fiecare 55 de minute, ca să mergi la toaletă, să mănânci ceva sau să fumezi o țigară. Doar că nu joci într-un singur campionat, ci în 15-20 în același timp. Evident, nu joci bine în toate. Dar ești obligat să lucrezi astfel, ca să fii sigur că vei avea profit.

Să zicem că începi la 6 seara. Până la 8 seara ai deschis deja douăzeci de campionate. Pe la 3 dimineața, ai fost scos din aproape toate și rămâi doar în unul sau două. Dacă rămâi până la 6 dimineața, înseamnă că ți-a mers bine și o să faci bani.

PUBLICITATE

Poți să pierzi douăzeci de mii de euro timp de trei luni la rând și, luna următoare, poți câștiga o sută de mii de euro într-un singur campionat. E un domeniu foarte variat. Dar nu devii profesionist ca să faci o mie de euro pe lună. N-are sens. Așa poți avea orice alt job. Nu e deloc ușor să fii jucător profesionist.

Jocul ăsta îți distruge sufletul. Gândește-te cum ar fi să muncești două luni, opt ore pe zi, fără să fii plătit și, în schimb, să dai bani din buzunarul tău. Evident, în a treia lună, poate câștigi de zece ori câți bani ai investit. Dar ai răbdare pentru asta? Poți să reziști?

În unele cazuri, ratezi la limită un premiu mare și te simți foarte dezamăgit. Mi s-a întâmplat să câștig într-un campionat nouă mii de euro și să fiu super trist, pentru că aș fi putut câștiga un milion. Eram la un pas să mă îmbogățesc. Dar dacă joacă treizeci de mii de persoane și tu ieși pe locul 70, înseamnă că ai ajuns departe. Urmează să îți schimbi viața. 

Când ai blufat cel mai tare?
Hai să definim ce înseamnă să blufezi. Pe scurt, îmi fac adversarul să renunțe la cartea lui, deși e mai bună decât a mea. Nu câștig în momentul respectiv și nu pot decât să-l fac să renunțe la o carte, pe motiv că eu aș avea una mai bună decât el.

Dacă sunt într-un campionat live și văd că unuia dintre jucători îi e frică, fac așa-zisa tehnică de exploatare și joc în afara teoriei jocului. Blufez mai mult decât aș face-o de obicei. Dar dacă joc cu un milionar nebun care „vede” tot, chiar dacă matematica îmi zice că ar trebui să blufez, n-o fac. Mă adaptez la jocul lui.

PUBLICITATE

Oamenii cred că a blufa înseamnă să păcălești pe cineva. Dar e și matematică. Am blufat și în campionate foarte mari, unde câștigătorul a plecat acasă cu un milion.

Evident că am fost foarte stresat să fac asta, pentru că, dacă în momentul respectiv, adversarul se prinde și apasă butonul „Văd”, ești eliminat din campionat și pierzi totul. Dar nu trebuie să lași emoțiile și frica să te copleșească. La mine a funcționat, pentru că a fost decizia corectă la momentul respectiv. Și aș face-o din nou dacă ar fi cazul.

Care e teoria jocului la poker?
Poker se bazează în totalitate pe teoria jocului. Ca un jucător să aibă profit, trebuie să-și citească adversarul și jocul acestuia. Ca o persoană obișnuită să înțeleagă care e faza cu teoria jocului, o să-ți dau un exemplu simplu.

Să zicem că mă joc cu cineva piatră-foarfecă-hârtie. Ca să nu pierd bani, trebuie să aleg aleatoriu ce joc. Și, ca să mă bată, adversarul meu trebuie să aleagă instrumentul tot aleatoriu. Dacă ambii funcționăm astfel, suntem okay. Nimeni nu pierde și nimeni nu câștigă. Dar dacă văd că adversarul meu alege mereu piatră, o să mă adaptez și încep să joc în funcție de această posibilitate. Și o să îl înving.

Asta se numește exploatarea adversarului, ca să faci un profit mai mare. Profiți de slăbiciunile lui. Dar ca să poți face asta, trebuie să cunoști bine teoria jocului și să citești foarte mult. Asta nu înseamnă că o să faci bani, pentru că asta depinde de mulți factori, dar e clar că o să pierzi mai puțini bani.

PUBLICITATE

Ce ne poți spune despre termenii „bad beat” și „tilt”, care sunt foarte populari în poker?
Bad beat se referă la ghinion, gen când conduci cu 80 la 20 și până la urmă adversarul te bate. Bineînțeles, în timp, norocul își pierde valoarea și jucătorul învingător va face bani.

„Tilt” e atunci când ai trecut prin prea multe „bad beats” și îți pierzi controlul asupra emoțiilor. Începi să te stresezi și să iei decizii proaste. Blufezi pentru că ești prea stresat sau alegi să vezi cărțile adversarului când nu e cazul. Atitudinea asta e distructivă și nu te ajută deloc să câștigi.

În Grecia, pokerul se joacă doar online? Au murit cazinourile sau nu încă?
Până de curând, multă lume juca la cazino. Dar de când cu pandemia, s-au schimbat multe. Oricum cazinourile nu te lasă să câștigi mult. Cunosc avocați sau fotbaliști care au pasiunea asta, să joace poker. Dar habar nu au să joace, doar pierd bani.

În prezent, pokerul se joacă mai ales online, pentru că jucătorii pot alege să joace în douăzeci de campionate în același timp și astfel fac profituri enorme.

Cum se antrenează un jucător profesionist de poker?
Citim în fiecare zi. Exersăm teoria jocului prin diverse programe și multă practică. Discutăm pe forumuri cu alți colegi. Revizuim campionate mai vechi în care am jucat. După ce analizăm zece campionate, descoperim un tipar greșit pe care îl tot urmăm și putem renunța la el. Cei mai buni jucători practică meditația, în mod regulat.

PUBLICITATE

Cât de mult s-a schimbat interesul oamenilor pentru poker în timpul pandemiei?
Platforma pe care joc cel mai des avea 250 000 de persoane duminica, iar acum are doar optzeci de mii. Cei care au plecat erau oricum irelevanți. Deci mie nu mi-a scăzut profitul, ba chiar a crescut cu șaizeci la sută.

Pandemia a fost una dintre cele mai bune perioade din viața mea, pe acest plan. Am făcut mulți bani în timpul carantinei. M-am mutat în altă casă, mi-am cumpărat o mașină. Și, mai mult decât banii, m-a bucurat să văd că am succes la ceva ce îmi place.

În Grecia avem foarte puțini jucători profesioniști. O persoană care participă la campionate profesioniste trebuie să aibă în cont o sută de mii de euro, ca să câștige un „salariu” de patru-cinci mii de euro pe lună, net. Vorbesc de jucători care joacă de cinci ori pe săptămână, cel puțin câte opt ore.

Bineînțeles că poți da lovitura: poți câștiga un campionat bun și poți deveni milionar peste noapte. E ca și cum ai fi freelancer sau antreprenor.

Vrei să fim prieteni?

Abonează-te și rămâi conectat cu cele mai hot subiecte din muzică și entertainment.