Kiss Bits

Ce faci când descoperi că iubitul tău are o viziune politică extremistă

În ce moment ar trebui ca împărțirea patului cu inamicul tău politic să devină o problemă? Am întrebat cupluri și experți.

O relație romantică poate fi văzută ca o întâlnire a două suflete menite să fie împreună, sau cel puțin așa spune clișeul. Dar dacă acel așa-zis suflet are opinii dubioase legate de dreptul la avort, susține interzicerea intrării musulmanilor în țară și idolatrizează politicienii care prosperă de pe urma cultului personalității?

Asemenea relații nu sunt noi printre cei care își trăiesc viețile sub lumina reflectoarelor. Kim Kardashian și fostul ei, Kanye West, au fost mereu la capetele opuse ale spectrului politic. În timp ce Kardashian este o susținătoare vocală a planned parenthood, Ye o consideră „munca diavolului”zvonurile despre actrița din Killing Eve, Jodie Comer, cum că ar fi într-o relație cu un susținător de-ai lui Trump a declanșat o confruntare a fanilor pe Twitter. Actrița Cheryl Hines a scris pe Twitter că atunci gestul soțului ei Robert F. Kennedy Jr. de a compara restricțiile COVID-19 cu Holocaustul a fost „condamnabil și insensibil”.

PUBLICITATE

Cuplurile faimoase nu sunt singurele care ajung să se certe din cauza diferențelor politice. Potrivit cercetărilor realizate de platforma de dating eHarmony, disputa despre Brexit a dus la încheierea a 1,6 milioane de relații în Marea Britanie. Deci, este măcar posibil să iubești pe cineva cu diferențe politice? Consiliera în relații Ruchi Ruuh a spus pentru VICE că totul se rezumă la stabilirea limitelor sănătoase și la comunicare. 

„În fiecare relație sănătoasă, persoanele implicate practică (mențin) de obicei un sistem bun de limite. Limitele amestecate, în orice relație, pot cauza neliniște, iar opiniile politice sunt unele dintre ele”, a spus ea. „Ca să fie o comunicare sănătoasă, fiecare partener trebuie să asculte pe rând cealaltă persoană și să răspundă. Dacă în orice moment sunt în dezacord, trebuie să discute cu respect.”

Ruuh a explicat că e important să nu aduci în discuție alte probleme - copiiii, vacanțele, banii - în conversațiile de genul. Ea crede că e bine să învățați să „normalizați opiniile diferite”, fiindcă a avea diferențe politice nu înseamnă neapărat că nu există iubire în relație. 

„Educă-te despre ideologia lui politică”, a adăugat ea. „Este o idee bună întotdeauna să-ți lărgești orizonturile. Îți vei aprecia mai mult partenerul și discuțiile mai sănătoase despre subiect.”

PUBLICITATE

Shubhanjana Das, o jurnalistă independentă în vârstă de 23 de ani, crede că „politica” trebuie să fie înțeleasă într-un context mai cuprinzător decât să ții cu un anumit partid sau să susții o cauză. Diferențele dintre ea și fostul ei erau mult mai profunde decât divergențele pe problemele curente. „Primul semnal de alarmă la primul nostru date a fost când mi-a spus că fetele nu fac nimic altceva decât să fie feministe”, a declarat ea pentru VICE. „Nu știu ce-a fost în capul meu să continui relația.” La un moment dat s-a temut că vecinii vor chema poliția, după ce iubitul s-a luat la ceartă cu cea mai bună prietenă a ei pe discriminarea din India. Nicio discuție n-a ajutat.

Psihiatra Abha Bang Soni spune că trebuie să stabilim importanța politicii în viața de zi cu zi înainte să navigăm spațiul de dating. 

„Există niveluri de importanță politică - de la atenția îndreptată asupra problemelor doar în timpul alegerilor la a te implica în ele zilnic. Dacă e ultima variantă, trebuie să ai discuții clare despre politică la primele date-uri, cam la fel cum discuți despre opiniile tale despre căsătorie, copii și traiul singur.”

În cazurile în care apar diferențele politicile mai târziu în relație, Soni sugerează cuplurilor să analizeze împreună valorile de bază ale relației care i-au adus împreună inițial. „Adesea, în toiul unor asemenea discuții, devine dificil să vezi dincolo de emoții și ajungi să uiți principiile și valorile care v-au unit”, a spus ea. „Este important să nu-ți batjocorești partenerul și să te asiguri că nici ție nu ți se face același lucru pentru că ai opinii intense despre anumite probleme.”

PUBLICITATE

A spus că în cazurile în care diferențele sunt prea polarizate, o a treia persoană, sub forma unui membru al familiei, prieten sau terapeut ar putea ajuta să ofere o înțelegere mai obiectivă despre relație. 

În cazul lui Puneet Kaur, manager de marketing în vârstă de 29 de ani, diferențele politice dintre ea și fostul ei au devenit evidente numai după ce s-au despărțit. În perioada de vârf a diferitelor proteste din India pentru drepturile fundamentale, cum ar fi protestele fermierilor din India din 2020-2021 împotriva a trei legi adoptate de guvern și descrise ca „legi anti-agricultori” de către sindicatele fermierilor, fostul ei dădea share la postări împotriva fermierilor care protestau. 

„Chiar și în timpul relației, îmi făcea mansplaining. Oricând încercam să am o discuție cu el, spunea că pur și simplu eu nu pricep și că lucrurile vor deveni clare pentru mine în timp. Părea ca și cum făcea parte dintr-un cult - atât de ridicat era nivelul de devotament orb pentru guvern. Aveam de gând să mă căsătoresc cu el - slavă domnului că n-am făcut-o!”

După experiența aia, Kaur specifică acum în descrierea de pe aplicația de dating: Te rog dă swipe în direcția opusă înclinației tale politice.

Când diferențele politice ajung în punctul în care partenerul îți invalidează experiențele tale traumatice, relația mai mult ca sigur că se va destrăma, conform lui Usman Riaz, copywriter în vârstă de 27 de ani. Riaz provine din teritoriul Jammu și Kashmir, cea mai militarizată zonă din lume, cu o lungă istorie de violență și execuții ilegale. 

PUBLICITATE

„Când guvernul a revocat statutul special al Jammu și Kashmir, s-au schimbat multe lucruri pentru mine ca musulman din Kashmir. Când îi povesteam partenerei mele trecutul și violența de care a avut parte comunitatea mea, le respingea și începea să vorbească despre alte lucruri”, a spus el pentru VICE, referindu-se la practica de a refuza discutarea unei anumite probleme pentru a aduce în discuție o altă problemă în care s-a săvârșit o nedreptate aparent similară sau s-a aplicat o logică asemănătoare.

Deși asta l-a frustrat mult pe Riaz, a spus că nu mai avea rost să discute fiindcă relația deja era pe sfârșite. Experiența i-a afectat sănătatea mintală până în punctul în care a început să nu mai aibă încredere în el. „Începi să te întrebi dacă nu cumva tu ești cel care greșește mereu și dacă experiența ta este validă.”

Consiliera de relații Ruuh crede că asemenea experiențe pot să afecteze în mod negativ modul cum te percepi pe tine și lumea. Ca în cazul lui Riaz, a spus că te poți simți manipulat să crezi ceva care știi că nu e adevărat. Dacă celălalt partener este chiar și puțin manipulator, avertizează Ruuh, s-ar putea să te facă să te îndoiești de credințele politice prin prezentarea unor narative false. 

„S-ar putea să fii și umilit fiindcă crezi într-o anumită ideologie”, a adăugat Ruuh. „Dacă partenerul te face să te simți inferior fiindcă crezi în ceva, s-ar putea să-ți fie foarte dificil să-ți exprimi acele gânduri deschis.”

O altă problemă atunci când ești cu o persoană manipulatoare este că poți suferi de un episod depresiv în preajma evenimentelor politice majore, precum alegerile, a spus Ruuh. Mai mult, s-ar putea să experimentezi simptome de sevraj și dorința de a te retrage din situații sociale, să te simți inutil, iritat, trist și chiar să ai insomnii, dacă aceste sentimente persistă. 

Într-un final, totul se rezumă la a-ți da seama dacă merită să lupți pentru relație. Există cu adevărat o cantitate sănătoasă de iubire împărtășită între voi doi? Există spațiu pentru dezacorduri sănătoase în timp ce vă respectați opiniile politicile și nu vă infantilizați reciproc? Astea sunt întrebările la care în mod ideal ar trebui să existe răspunsuri ușoare.


Vrei să fim prieteni?

Abonează-te și rămâi conectat cu cele mai hot subiecte din muzică și entertainment.