Cool Stuff

Pastila de a doua zi va fi distribuită gratuit în Franța, pentru toate femeile

Franța ia măsuri pentru a proteja drepturile femeilor de a face ce vor cu trupurilor lor.

Ministrul sănătății din Franța, François Braun, a lansat o serie de măsuri pentru a proteja drepturile de reproducere ale femeilor. Spre exemplu, pastila de a doua zi va fi disponibilă pentru toate femeile (de toate vârstele) din Franța, începând cu anul viitor. 

Braun a explicat că pastila va putea fi luată de la toate farmaciile din țară, fără rețetă. În clipa de față, pastila este disponibilă gratuit pentru minore și pentru femeile care au până în 26 de ani, cu rețetă. Gratuitatea ei a dus la o scădere semnificativă a numărului de avorturi printre tinere.

Măsurile vor fi incluse în proiectul de lege privind finanțarea securității sociale din 2023, care va fi prezentat Consiliului de Miniștri pe 26 septembrie.

În Anglia, Scoția și Țara Galilor, pilula contraceptivă de urgență este disponibilă gratuit în clinicile de contracepție, clinicile de sănătate sexuală, centrele NHS fără programare și în majoritatea cabinetelor medicilor de familie.

Plus de asta, Scoţia a devenit prima ţară din lume care pune la dispoziţie în mod gratuit tuturor femeilor produse de igienă intima. Astfel, tampoane şi absorbante pot fi găsite gratuit în anumite locuri publice, precum centrele comunitare, cluburile pentru tineri şi farmacii.

În România, pastila de a doua zi poate fi cumpărată de la orice farmacie, iar prețul variază între 60 și 80 de lei, informează euronews.ro.

Vrei să fim prieteni?

Abonează-te și rămâi conectat cu cele mai hot subiecte din muzică și entertainment.