Kiss Bits

Piesa de teatru care m-a făcut să mă gândesc cum aș minți pentru un prieten care a ucis pe cineva

Dacă vrei să vezi cum sunt oamenii cu adevărat, pune-i să decidă asupra vieții altora. Cu ideea asta am în minte am mers la teatru și acum nu am răspuns la câteva dileme.

Imaginează-ți așa. O femeie e singură acasă și intră un tip random peste ea cu pretextul că l-a chemat cineva. Încearcă s-o violeze, dar, în toată agitația, ea reușește să scape și să-l imobilizeze. Ea n-are nicio urmă de tentativă de viol, astfel că nu prea are dovezi, iar el e legat și lovit. Urmează să-i vină și colegele acasă, iar ea nu știe dacă să-și facă dreptate singură sau să-l dea pe mâna poliției cu riscul să scape.

PUBLICITATE

Ce ți-am zis până acum e plot-ul Extrem, un spectacol de teatru de la FF Theatre, București, și șmecheria este că tu îl faci. Dacă ai văzut filmul Bandersnatch, în continuarea seriei Black Mirror, atunci piesa asta e pe același sistem. Spectatorul e și un fel de juriu, judecător sau, mai artistic, călău. 

La intrare, fiecare om primește două lasere, unul albastru și unul roșu. Cu ele, publicul decide direcția scenariului de mai multe ori pe parcursul spectacolului de teatru. Și-s situații în care n-ai vrea, totuși, să te afli în viața reală, lucru care te bagă în niște dileme.

Spectacolul va mai fi de două ori până la final de 2022, așa că am zis să te ajut cu o recomandare culturală, că poate nu știai ce să faci înainte să mergi prin Centrul Vechi. 

E și fucked up, n-o să te mint 

teatru extrem spectacol piesa crima interactiv actori

Din primele scene, ți se strânge puțin inima, stomacul, totul. Iar aici jos pălăria pentru actori. Ioana Chelmuș și Adrian Pantelimon, actorii principali, nu te iartă. O joacă bine și, fix pentru că-s buni, te fac să te simți ca și cum chiar asiști la o tentativă de viol.

Frica victimei și nebunia criminalului îți ridică părul pe mână și te apucă două feeling-uri. Ăla când realizezi că e o situație care există în viața de zi cu zi. Și doi, dacă ești fată, impactul e somehow mai mare. Că nu te poți abține să nu te gândești ce-ai face tu într-o situație din asta. 

PUBLICITATE

Știu, e puțin fucked up, n-o să te mint. Te pune în niște situații în care n-ai vrea neam să fii în viața reală. 

Cât despre ce-i dincolo de jocul actorilor, nu există o scenă, sala e mică și sunt puțini oameni. Asta-i dă senzația aia de intimitate, că te poți apropia mai mult de poveste. Actorii sunt în fața ta, dar nu te speria, că nu atât de aproape cât să te simți incomod. Ci îndeajuns cât, atunci când iei decizia, să simți că tu faci derularea faptelor.

Apoi sunt și deciziile pe care trebuie să le iei. Sunt destule pe parcursul spectacolului, dar se învârt în jurul a două mari. Prima este dacă ți-ai trăda prietenii sau dacă ai fi complice la crimă. Iar a doua dacă ți-ai face dreptate singur și ai pedepsi omul sau ai chema poliția fără să ai prea multe dovezi. 

Toate astea duc spre trei finaluri diferite. E un spectacol – joc, dacă vrei să-l numești. Că te pui în pielea unor personaje și vezi ce repercusiuni pot să aibă alegerile tale. 

Afli lucruri mai deep despre prietenii tăi 

teatru extrem spectacol piesa crima interactiv abuz

Zi sincer: n-ai vrea să afli dacă prietenii tăi ți-ar păzi spatele când ai de gând să faci o crimă, chiar dacă devin complici? Cel puțin, eu asta i-am întrebat pe ai mei după spectacol. Toți au zis „da”, dar vedem.

Pe mine, la spectacolul ăsta m-a dus un prieten. Nu l-am întrebat după dacă a fost un test, dar cred că l-am trecut. Că răspunsurile noastre au fost asemănătoare, iar asta, din păcate, n-a stârnit multe dezbateri. Eu încă-l bănuiesc că se lua după mine. Însă amândoi am aflat dacă am fi ucis și dacă am fi complice la crimă pentru prietenii noștri. 

PUBLICITATE

La treaba asta a ajutat mult și plot-ul. Că la un moment dat apar și Mara Stoian, și Alexandra Zamfirescu, iar focusul se duce puțin pe trădare și care sunt limitele prieteniei. 

Acum sinceritatea oamenilor nu e pusă la încercare. Naratorul te îndeamnă la început să votezi cum simți, cum ți-e instinctul, dar nu-ți dă și poligraf. Așa că mă întrebam câți sunt cu adevărat sinceri și câți votează doar după cum cred ei că dă bine. N-ai de unde să știi sau poate doar sunt eu neîncrezătoare. 

Cert e că-l recomand și ca first date. Poți afla foarte ușor ce apucături are omul de lângă. 

Sau, mă rog, poate asta e una dintre pasiunile mele. Să mai stau să analizez oamenii din jur. Ideea e că nu te apuci musai să numeri luminițele albastre sau roșii. Dar ești curios dacă tipa blondă ar fi omorât sau nu, dacă băiatul simpatic din dreapta își trădează prietenii și care sunt poate oamenii tăi. Adică ăia care votează asemănător cu tine. 

teatru extrem spectacol piesa crima interactiv cultura

Când am fost eu, publicul era destul de dubios. Cred că linia dintre spectacol și joc era puțin cam subțire și oamenii au zis „hop, ce ne distrăm”. Așa că i-am judecat un pic pe ăia care râdeau în momente nepotrivite.

Spectacolul e dur – obvsly e despre un viol. E firesc să fie dur, să te impacteze și, când ieși de acolo, să rămâi cu gândul la el. Dar fix pentru că îți dă senzația asta înseamnă că au făcut o treabă bună. 

Recomandarea mea este să mergi, să iei decizii acolo și să vezi unde duc ele. Pentru că toți zicem că „dacă eram în locul ei, făceam așa și pe dincolo”. La Extrem ești în locul persoanei respective și vezi ce faci.

În 2022, Extrem va mai fi pe 1 și 17 decembrie. Ai programul aici.

Vrei să fim prieteni?

Abonează-te și rămâi conectat cu cele mai hot subiecte din muzică și entertainment.