Kiss Bits

Am fost la festivalul de wellness pentru bogați unde biletul costă 3 000 de dolari

Aventura de lux de patru zile promite bogaților șansa să-și transforme viața. Dar oare ar putea să mă ajute și pe mine, o londoneză plictisită de viață?

"Nu se mai numește Awesomeness Festival”, îmi spune cineva după doar câteva ore de A-Fest. Nu, nu e un tip dintr-o frăție care ia cocaină pentru prima oară. Suntem la A-Fest, un festival de trei mii de dolari biletul pentru așa-numiții antreprenori conștienți. 

Omul cu care vorbesc e Vishen Lakhiani, proprietarul A-Fest și Mindvalley, o platformă online de dezvoltare personală. Stăm în holul șic al unui resort de cinci stele, cu spa pe malul Mării Moarte. Lakhiani îmi spune că scopul A-Fest e să schimbe lumea. În următoarele patru zile, voi trece prin ce susține că e „dezvoltare personală accelerată” la cel mai transformator festival din lume. 

PUBLICITATE

Se fac o mulțime de declarații foarte îndrăznețe și e abia ora nouă dimineața. Nu sunt sigură în ce ar trebui să mă transform până la finalul săptămânii, dar știu că ar trebui să fie departe de londoneza cinică de acum. Mi se înmânează un ecuson cu numele meu și sunt trimisă mai departe. 

A-Fest e un eveniment care are loc de două ori pe an numai pentru membri, pe care Lakhiani l-a fondat în 2010. Prețul biletelor încep de la 3 495 dolari și pot să crească până la 4 495 dolari când se apropie data evenimentului. Costul nu e singura provocare ca să experimentezi festivalul de patru zile.

Întâi trebuie să devii membru Mindvalley – abonamentul e 499 de dolari pe an. Dar stai liniștit, după ce ți-ai vândut brațul drept și ți-ai dat seama cum să ajungi la locația exotică aleasă, care e diferită în fiecare an, ai putea să ți-o arzi alături de celebrități de la Hollywood.

Speakerii motivaționali de la A-Fest sunt numiți „guru spirituali” și „lideri transformaționali”. Am cunoscut un autoproclamat cowboy spațial transcendental (un tip prăjit rău pe ciuperci halucinogene) care mi-a spus că are abilitatea de a călători în timp. Mă întreb de ce a ales în mod specific să călătorească la un hotel Marriott din Iordania ca să o ardă cu o gașcă de optimiști cu pălării. Ce știe el și eu nu?

A venit să-și învie sufletul rătăcitor în ritualul Dead Sea Awakening, să plutească pe marea sărată plin de noroi? Sau poate s-o asculte pe profa de feng shui a lui Big Sean, Marie Diamond, care folosește radiestezia ca să detecteze „zonele de stres” din casă care îți afectează abilitatea de a face bani? Sau a venit să asculte „I Feel So Close to You Right Now” de Calvin Harris pe repeat de dimineață până noaptea? Urma să aflu. 

PUBLICITATE
festival wellness bogati

EU ȘI ECUSONUL A-FEST ÎN VALOARE DE TREI MII DE DOLARI. FOTOGRAFIE DE ADRIAN CHOA

Pe parcursul festivalului, stai într-o sală de conferințe de la Marriott, unde speakerii Mindvalley fac cu rândul în încercarea de a te transforma. În prima zi, o ascult pe o femeie care injectează celule stem în organele sexuale. De ce? Încă nu sunt sigură. Vorbește mai mult de o oră despre injecții în penis, îmbrăcată într-o rochie perfectă pentru Eurovision. Se pare că dezvoltarea personală are cu totul alte înțelesuri aici, la A-Fest. 

Există o sesiune de respirație numită SOMA – unul dintre singurele lucrurile care păreau mai reale din program – condusă de fondatorul Niraj Naik. Din păcate, urletele și frecușurile pe uscat ale participanților de lângă mine mă forțează să plec mai devreme, de frică să nu fac un atac de panică. 

În fiecare seară se fac cine comun, sau ar trebui să le zic „banchete extravagante”, unde suntem încurajați să ne facem „conexiuni”. Serile astea au de obicei o tematică, în încercarea de a te ajuta să alegi ce combinație de pălărie sau pene funcționează cel mai bine. La cina Welcome Changemakers, suntem încurajați să ne îmbrăcăm ca persoane care aduc schimbarea. Se oferă participanților în avans un moodboard PDF, care conține imagini cu oameni acoperiți în sclipici sau purtând coroane mari și – ai ghicit – pălării fedora. 


Unii oameni au împrumutat bani sau au economisit ani de zile ca să ajungă aici, în principal pentru că-și imaginează că se vor conecta cu milionarii sau miliardarii care le vor finanța afacerea de self-help. Toată lumea pare high. E ceva la energia A-Fest care face oamenii să-și lase anxietatea socială la ușă. La un moment dat, sunt abordată de un bărbat cu brațele deschise care radiază a bucurie: „Eu te-am creat!” îmi spune el. „Când m-am trezit de dimineata, te-am creat!” Îi dau omului o îmbrățișare și încerc să-i absorb delirul. 

PUBLICITATE

În ciuda cinismului meu, nu pot să nu simt că Lakhiani a creat o lume în care să evadeze oamenii – una unde orice pare posibil. Totuși, tot nu sunt sigură că m-aș putea transforma peste noapte într-un guru de self-help, așa că după cină mă duc la culcare, înainte ca DJ-ul să înceapă să bage EDM. 

În camera de hotel, caut pe Instagram câteva personaje pe care le-am cunoscut, dintre care o majoritate suspicioasă par să fie autori bestselling. Învăț rapid că discursul motivațional include și să-ți vinzi propria muncă. Încep să-mi rescriu în capul meu descrierea de la profilul de Instagram: „Sydney Lima, changemaker, vizionară globală, creatoare premiată de filme și autoare de bestselleruri. Emoji cu premiu. Emoji cu steluță. Emoji cu pace.” Respiră. 

Până la party-ul de încheiere mă dor obrajii. Nu mai pot zâmbi. Sunt ruptă de atâta pozitivitate. E adevărat că în ultimele câteva zile am dezvoltat anumite capacități. Am învățat, de exemplu, unde e mai bine să-mi poziționez coșul de gunoi ca să atrag abundență în viața mea (mulțumesc Marie Diamond). Și mi-am făcut câțiva prieteni – mă uit la tine, cowboy transcendental. 

Dar dacă scopul A-Fest e să schimbe lumea, atunci nu prea sunt așa de sigură că această nouă lume – una populată de autori de bestselleruri, accesorii pentru cap și Calvin Harris – va avea un loc și pentru mine.

Vrei să fim prieteni?

Abonează-te și rămâi conectat cu cele mai hot subiecte din muzică și entertainment.