Kiss Bits

Țepele la care să fii atent când cumperi o mașină second hand în România

Sfaturile astea o să te ajute să navighezi prin fabulosul univers al anunțurilor de mașini second hand. Cu plăcere!

Unul dintre cele mai complicate momente din viața unui român e când trebuie să-și cumpere ceva second hand, mai ales dacă e vorba de un lucru care costă ceva bani. Lucrurile se complică și mai mult când vine vorba de mașini. Pe lângă clasicele anunțuri care sunt gherlă pe față, de genul „nu bate, nu troncăne, climă bizonică, full trapă”, altele par cât se poate de serioase, dar ascund mașini cu probleme care-ți pot pune viața în pericol.

PUBLICITATE

România are printre cele mai vechi flote de autoturisme din UE – în 2021, vechimea medie era de 16,4 ani, comparativ cu media europeană de 11,5. Când intri însă pe site-urile cu anunțuri, majoritatea mașinilor sunt „la al doilea proprietar” sau pozele sunt cosmetizate cât să nu vezi că sunt pline de probleme. Da, e un fenomen extins.

În condițiile în care valul de mașini aduse din Vest încă nu și-a atins apogeul – pentru că electrificarea abia a început acolo –, iar cineva trebuie să se mulțumească cu mașinile germanilor sau francezilor, trebuie să fii atent la câteva puncte cheie, mai ales dacă ai un buget limitat și nu vrei să-ți lași mașina în parcare pentru că nu-ți permiți să-i schimbi piesele.

Care sunt cele mai mari probleme ale mașinilor SH

E o idee bună să-ți iei o mașină de pe marketplace-uri, dar va trebui să iei la puricat fiecare anunț.

Cea mai comună problemă a mașinilor SH e kilometrajul care n-are treabă cu realitatea. Poate nu ți se pare o chestie foarte importantă, dar o mașină care ar trebui să aibă o sută de mii de kilometri, dar are, de fapt, peste două sute de mii de kilometri poate ascunde probleme la blocul motor sau la sistemul de direcție a mașinii. 

Acum mulți ani, când mă uitam după o mașină pe care să o cumpăr, chestia asta era pe față. Niciodată nu mi-am explicat cum o mașină veche de douăzeci de ani poate avea doar o sută de mii de kilometri, dar până la urmă nu-i prost ăla care cere. În același timp, mașinile folosite în sistem de food delivery sau taxi fac lejer suta de mii de kilometri în doar câteva luni. 

PUBLICITATE

România importă din străinătate 66,77 la sută dintre mașini. Legile care interzic motoarele cu combustie internă devin din ce în ce mai prezente în Occident, iar șoferii germani, francezi sau britanici de-abia acum încearcă să scape de mașinile lor vechi și, normal, cine altcineva să le cumpere decât o țară est-europeană care nu are infrastructura necesară și banii pentru a trece la mașini electrice sau hibrid. 

Mașinile de import sunt mult mai ieftine – încă-mi amintesc cum mi-am găsit cazanul la o mie și puțin de euro pe un site din Germania, în contextul în care la noi se vinde cu aproape trei mii.  

Oricum, o altă problemă des întâlnită la mașinile SH sunt zgârieturile sau reparațiile făcute de mântuială într-un service dintre blocuri. Sigur, un geam spart nu e la fel de grav ca o reparație făcută de mântuială la elementele de structură ale mașinii, la ambreiaj sau blocul motor. Și dintr-odată, prețul nu mai e așa mic, pentru că o să te trezești că trebuie să bagi banul gros în reparații.

Sunt și detalii care nu afectează siguranța șoferului, cum ar fi să folosești un ulei greșit. Să-ți meargă airbag-ul, însă e cam important, ca să nu contribui și tu la statistica aia europeană care arată că suntem pe primul loc la numărul de decese din accidente rutiere. 

Cam 57 la sută din mașinile din parcul auto român au fost avariate la un moment dat, așa că poate te-ntrebi cum de astfel de mașini încă reușesc să fie vândute. În primul rând, potrivit datelor CarVertical, se pare că cumpărătorul are prea multă încredere în vânzător, care de multe ori știe să dea vrăjeala aia bună.

PUBLICITATE

E la fel de probabil să găsești mașina visurilor și la un dealer autorizat, dar și pe marketplace. Totuși, mașina de la dealer e mai scumpă, în timp ce SH poate o găsești și pe culoarea ta preferată, cu piele sau alte accesorii. Cu cele două mii de euro pe care-i dai în plus la un dealer găsești o mașină mai bună pe marketplace, dar despre care habar n-ai dacă a fost lovită, dacă are kilometri reali și dacă nu a fost folosită în regim de taxi. 

Mașinile diesel sunt destul de apreciate de români din varii motive – poate sunetul de tractor e plăcut, cine știe. Multe dintre dieselurile pe le găsești SH au probleme cu filtrul de particule, adică acea componentă care încearcă să rețină chimicalele cancerigene din particulele care rezultă în urma prelucrării motorinei. În general, un filtru de particule ar trebui schimbat pe la maxim 250 000 de kilometri, iar unul nou te poate ajunge și două mii de euro. 

Cum nu-ți iei țeapă când îți cumperi o mașină

Uneori, pare o misiune imposibilă. Țepele pot fi evitate dacă îți cauți o mașină printre prieteni sau familie: chit că nu e BMW-ul negru pe care-l voiai, e mai sigur să-ți iei un Ford gri de la văru-tu. În principiu șansele ca vărul Săndel să-ți ascundă un defect sunt destul de mici, dar eu zic că merită să mergi în service și atunci.

Apropo, îți recomand să mergi cu vânzătorul la un service autorizat. Dacă-ți zice că știe el pe cineva în Drumul Taberei, eu zic să treci la anunțul următor. Până la urmă, nu vorbim de sume mici, vorbim de mii de euro pe care îi dai pe mașină și alte câteva mii în funcție de probleme.

PUBLICITATE

Bineînțeles, trebuie să iei în calcul și parcul auto din România. Majoritatea mașinilor aduse din Germania sunt mai vechi de 11 ani. Dacă poți, încearcă să găsești o mașină un pic mai nouă – așa scapi și de niște stres cu ITP-ul și de niște taxe, mai ales dacă are un motor mai mic. Cine știe, poate un hatchback își face treaba la fel de bine ca un sedan. 

Normal, dacă o mașină se vinde cu cinci mii de euro, dar tu o găsești la patru mii, trebuie să-ți pui un semn de întrebare. De ce? Ce probleme are? Oricum, e clar că mesajul cu „se vinde urgent, am nevoie de bani”, e un mare red flag.

În final, aș mai zice și că ar merita să dai o tură cu proprietarul – atât în oraș, cât și în afară. Poți să vezi mai bine cum se comportă mașina la viteze mici, dar și dacă are vreo problemă când atinge viteze și turații mai mari, că nu cred că dorești să-ți pice tabla de pe ea sau să vezi că nu are deloc demaraj. Și nu-i nicio rușine dacă aduci un prieten care-i mecanic sau se pricepe la mașini, dacă ăsta nu-i punctul tău forte. 

Vrei să fim prieteni?

Abonează-te și rămâi conectat cu cele mai hot subiecte din muzică și entertainment.